Gulaš od hobotnice: Tradicionalno jelo na žlicu koje moraš probati

Jela od morskih plodova ne moraju biti rezervirana samo za ljetne mjesece. Pronašle smo recept za neodoljivi gulaš od hobotnice koji će te zagrijati tijekom hladnih dana.

Gulaš od hobotnice: Tradicionalno jelo na žlicu koje moraš probati
Foto: www.profimedia.hr
Iako uz jela od ribe i morskih plodova automatski povezujemo i ljetnu kuhinju te visoke temperature, postoje i opcije jela koja uključuju najbolje od svijeta mora, a istovremeno zagrijavaju organizam. Jedno takvo tradicionalno jelo koje se treba pronaći na tvom stolu je i bogati i zasitan gulaš od hobotnice i krumpira, a koji će te svojim neodoljivom okusom oboriti s nogu.

Sastojci

1 kg smrznute hobotnice
3 režnja češnjaka
400 grama luka
0.5 žličice timijana
0.5 žličice sušenog ružmarina
0.5 žličice papra
1 žličica soli
150 ml maslinovog ulja
700 grama pasirane rajčice
0.5 žličice origana
1 žlica kapara
0.5 kg krumpira
0.5 žličice kadulje
0.5 žličice mažurana

Priprema

01.

Smrznutu hobotnicu odmrzni i kuhaj u vodi sa 3 plutena čepa, oko 15 minuta te za vrijeme kuhanja odstranjuj pjenu.

02.

Zatim kuhanu hobotnicu nareži na male komade, a vodu od kuhanja zadrži.

03.

Na zagrijanom maslinovom ulju poprži nasjeckani luk, a kada omekša dodaj mu narezanu hobotnicu te dalje dinstaj uz stalno miješanje, oko 5 minuta.

04.

Zatim hobotnici dodaj nasjeckane kapare i češnjak te dalje dinstaj dok češnjak ne pusti miris.

05.

Zatim u lonac dodaj pasiranu rajčicu i začine i dalje kuhaj. Nakon 5 minuta dodaj i oguljene i na sitno narezane krumpire.

06.

Nakon desetak minuta, u lonac dodaj malo tekućine u kojoj se hobotnica kuhala, ovisno o gustoći koju želiš postići.

07.

Dalje kuhaj hobotnicu sve dok ona potpuno ne omekša.

Savjet

U svoj gulaš možeš dodati i druge morske plodove, poput mesa školjaka ili škampa - za još bogatiji i raznovrsniji okus na tanjuru.

žena.hr
12.2.2022.