Ukusan nadjev od gljiva i prhko tijesto čine ovu rustikalnu pitu savršenim jesenskim jelom - za ručak, večeru ili posebnu prigodu
Sastojci
Priprema
Pripremi tijesto - pomiješaj brašno i pola žličice soli u posudi, a zatim dodaj maslac narezan na kockice. Promiješaj i rukama odvajaj sve komadiće i prestani miješati kada komadići maslaca budu veličine malog graška.
U posebnoj posudi umuti kiselo vrhnje, limunov sok i ledenu vodu. Napravi udubinu u mješavini brašna i dodaj mokre sastojke. Miješaj kuhačom dok se sve ne sjedini, a zatim tijesto stavi na lagano pobrašnjenu radnu površinu. Rukama nježno mijesi tijesto, stavi ga na veći tanjur ili pladanj, pokrij plastičnom folijom i stavi u hladnjak na minimalno sat vremena.
Za nadjev od gljiva, zagrij tavu na srednje jakoj vatri. Dodaj maslinovo ulje, a zatim gljive i ravnomjerno ih rasporedi po tavi. Pirjaj gljive, miješajući otprilike svake minute, dok ne oslobode svoju vlagu i dok se ne stisnu, otprilike 4 do 6 minuta. Lagano začini solju i paprom.
Dodaj žlicu maslaca i ostavi da se malo otopi. Zatim dodaj luk, timijan i grančicu ružmarina ili u nedostatku istih žličicu začinskog bilja. Kuhaj, često miješajući, 3 do 5 minuta. Dodaj češnjak i kuhaj još jednu minutu. Nadjev od gljiva prebaci u neku zdjelu ili tanjur da se ohladi. Smjesu ostavi na sobnoj temperaturi, a u međuvremenu pomiješaj jedno jaje i mlijeko u maloj posudi i ostavi sa strane.
Kad se nadjev od gljiva ohladi, zagrij pećnicu na 200°C s rešetkom u sredini. Tijesto izvadi iz hladnjaka i lagano ga pospi brašnom. Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljaj ga u okrugli oblik i stavi ga na lim za pečenje koji si prethodno namastila ili ga obložila papirom za pečenje.
Izmrvi kozji sir, dodaj ga ohlađenom nadjevu od gljiva (izbaci grančice timijana i ružmarina ako si ih koristila) i lagano promiješaj. Zatim nadjev stavi na razvaljano tijesto i ravnomjerno ga rasporedi po sredini ostavljajući rubove praznima, a zatim rubove tijesta presavij preko gljiva te ih premaži smjesom od jaja i mlijeka.
Peci 35-40 min ili dok korica ne dobije zlatnosmeđu boju. Stavi na rešetku za hlađenje i ostavi da se ohladi 5 do 10 minuta prije rezanja i posluživanja. Posluži vruće, toplo ili na sobnoj temperaturi.
Savjet
Šampinjone i shiitake gljive slobodno zamijeni ili kombiniraj s vrganjima ili bukovačama, a kozji sir s feta sirom.