Eggnog: Recept za popularni božićni liker od jaja

Popularan u Kanadi i SAD-u, eggnog je liker koji se pravi od jaja i nezaobilazan je dodatak svakom blagdanskom stolu

Eggnog: Recept za popularni božićni liker od jaja
Foto: Pexels
Eggnog ili liker od jaja povijesno je poznat i kao mliječni punč, bogat je i zaslađen napitak na bazi mliječnih proizvoda s dodatkom alkohola. Tradicionalno se pravi od mlijeka, vrhnja, šećera, tučenih bjelanjaka i žumanjaka te malo ruma, a već je godinama nezaobilazno piće svakog Božića, posebice u zemljama poput SAD-a i Kanade. I iako kod nas kao piće baš i nije zaživio, nadolazeći blagdani jedinstvena su prilika da isprobaš ovaj napitak koji je oduševio mnoge - a evo i recepta.

Sastojci

1 l mlijeka
5 cijelih klinčića
3.5 žličice ekstrakta vanilije
1 žličica mljevenog cimeta
12 manjih žumanjaka
300 g šećera
300 ml ruma
1 l slatkog vrhnja s minimalno 18% mliječne masti
0.5 žličice mljevenog muškatnog oraščića

Priprema

01.

Pomiješaj mlijeko, klinčiće, pola čajne žličice ekstrakta vanilije i cimet u loncu i zagrijavaj na najnižoj temperaturi 5 minuta. Polagano zakuhaj mliječnu smjesu.

02.

U velikoj posudi pomiješaj žumanjke i šećer i umuti. Vruću mliječnu smjesu polako umuti u jaja, a zatim smjesu ulij u lonac.

03.

Kuhaj na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje 3 minute ili dok ne postane gusto. Nemoj dopustiti da smjesa proključa. Procijedi da ukloniš klinčiće i ostavi da se hladi oko sat vremena.

04.

Umiješaj rum, vrhnje, 2 žličice ekstrakta vanilije i muškatni oraščić. Ostavi u hladnjaku preko noći, a zatim posluži.

N.B.
11.12.2021.