Gastro
Gastro

Dvije torte za Novu godinu

Dvije torte za Novu godinu
Isprobajte dubrovačku ili markiza tortu

Dočekali Novu godinu s obitelji ili s prijateljima, počastite se tortom, kremastom i ukusnom slasticom, kraljicom kolača.  

Dubrovačka torta

Sastojci: 8 jaja 24 žlice šećera 30 dkg mljevenih badema 30 dkg mljevenih oraha kora i sok jedne veće naranče kora i sok jednog većeg limuna 10 dkg maslaca 2 čokolade Priprema: Potrebno je dobro izmiksati osam žumanjaka s osam žlica šećera. Smjesi je potrebno dodati mljevene orahe te sok i koru naranče.Od osam bjelanjaka i 16 žlica šećera, potrebno je istući čvrsti snijeg. Snijegu je potrebno dodati bademe te sok i koricu limuna. Kalup za tortu prvo je potrebno namazati i na dno staviti papir za pečenje. Zatim se u njega ulijeva smjesa s orasima, nakon čega dolazi smjesa s bademima. Peče se u zagrijanoj pećnici od 150 do 170 stupnjeva C, približno 50 minuta Kad se torta ohladi, potrebno ju je izvaditi iz kalupa i preliti glazurom od čokolade. Glazura se radi tako da se na laganoj vatri otope dvije čokolade prethodno potrgane na kocke s 10 dkg maslaca nasječenog na male komade.

Torta markiza

Sastojci: Za biskvit: 6 jaja 6 žlica šećera 3 žlice kakaa ili čokolade u prahu Za kremu: 7 jaja 250 gr maslaca 200 gr šećera u prahu 200 gr čokolade za kuhanje ili 100 gr čokolade za kuhanje i 100 gr mliječne čokolade, ako želite malo slađu kremu 0,5 l slatkog vrhnja 1 vrećica instant želatine Ukrasni rub torte: 120 gr čokolade za kuhanje oko 100 gr bijele čokolade Priprema: Bjelanjke umutiti u snijeg. Dodati šećer. Umiješati žumanjak jedan po jedan. Prosijati brašno i kakao zajedno. Pažljivo umiješati brašno i kakao u smjesu od jaja. Na dno kalupa za tortu staviti papir za pečenje. Izliti smjesu. Peći na 180 C 35 minuta. Pečeni biskvit ohladiti i prepoloviti. Čokoladu omekšati na pari i ohladiti. Maslac i šećer u prahu pjenasto umutiti. Dodati otopljenu čokoladu. Umiješati žumanjke u kremu. Napraviti čvrsti snijeg od bjelanjaka. Pažljivo umiješati snijeg u kremu. Slatko vrhnje tuči u šlag. Dodati instant želatinu. Polovicu biskvita okružiti obručem kalupa za tortu. Kremu i šlag staviti u vrećice kojima smo odrezali vrh . Nanijeti u krugovima na biskvit. Ostaviti malo kreme za vrh torte i ostaviti 1/3 šlaga za ukrašavanje torte. Prekriti kreme drugim dijelom biskvita. Tortu dobro ohladiti, najbolje preko noći. Skinuti obruč s ohlađene torte. Izmjeriti opseg kalupa i papir za pečenje izrezati po želji. Nanijeti otopljenu bijelu čokoladu. Počekati dok se ne osuši. Premazati  otopljenom tamnom čokoladom. Pričekati 2 minute. Pažljivo nanijeti namazan papir na rub torte (čokolada uz tortu, papir s vanjske strane). Dobro ohladiti. Pažljivo odvojiti papir. Po vrhu torte nanijeti ružice od šlaga i ukrasiti tortu strugotinama čokolade i nitima od otopljene čokolade.