Slastice s krajnjega juga, deserti tradicionalne dubrovačke kuhinje još dugo ostaju u pamćenju stranih turista nakon posjeta jednom od najatraktivnijih hrvatskih krajeva, poznatom po svojim prirodnim ljepotama, ali i gastronomskim specijalitetima. No, i domaći gosti znaju se iznenaditi kakve se sve delikatese nalaze u ponudi dubrovačkih restorana i hotela. Otkrijte ih zajedno s portalom Žena.hr, a pri posjetu dubrovačkom području svakako ih i kušajte.
Rozata – kraljica slastica
Rožata ili rozata, jedna je od omiljenih slastica kojoj je teško odoljeti nakon tradicionalnog dalmatinskog ručka. Jednostavno se priprema, specifičnog je okusa. Kao desert poslužuje se uz šlag ili topli preljev od čokolade. Može se servirati uz prošek, nisu naodmet ni kriške južnog voća. Izvorni recept ne trpi da se u dubrovačku rozatu kod pripreme dodaje voće, orasi, rum, jer tada više sliči kakvom pečenom kolaču ili štrudli. Prava rozata je kompaktna želatinasta poslastica kojoj se divimo i zbog okusa i zbog izgleda.
Priprema: potrebno je 1/2 litre mlijeka, šest jaja, šest velikih žlica šećera, korica od limuna i vanilin šećer, malo mlijeka za karamel. Šest žlica šećera treba prokuhati u mlijeku i ohladiti. Jaja izmiksati i pomiješati sa smjesom u koju se dodaje korica limuna i vanilin šećer. U posebnoj posudi pripremiti karamel od 5-6 žlica šećera i nekoliko žlica mlijeka koji treba postupno zagrijavati i mješati dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Pričekati da se karamel ohladi.. U posudu s karamelom ulije se smjesa za rozatu i 45 minuta peče na temperaturi od oko 150 Celzija. Nakon pečenja posudu s rozatom treba ohladiti u hladioniku.. Prije posluživanja na posudu s rozatom staviti plitki tanjur, pritisnuti i brzo okrenuti. Staviti u hladnjak da se nastavi hladiti.
Voćni sir od dunja
Od mirisnih dunja u nekim se hrvatskim krajevima prave kompoti, a u Dalmaciji se dunja kuha zajedno sa šećerom kako bi se dobio posebni slatki žele. Kotunjata ili voćni sir od dunja, još je jedna autohtona poslastica dubrovačkog područja, vizualno atraktivna, a okusom fantastična. Za pripremu su potrebna 2 kg dunja, 600 g šećera, 1 limun.
Priprema: dunje operite, očistite od sjemenki, u nekim receptima se preporučuje da ih ne gulite. Narežite na kocke i kuhajte u vodi dok ne omekšaju. Kuhane dunje propasirajte, dobivenoj smjesi dodajte šećer, limunov sok i kuhajte sve dok se smjesa sama ne počne odvajati od kuhače. Topli sir od dunja izlijte u odgovarajuće plitke posudice refeljnog oblika koje ste prethodno premazali uljem. Dobro ohladite, istresite iz kalupa i narežite. Kotunjatu poslužite uz očišćene polovice oraha.
Arancini
Ušećerene korice naranče tradicionalna su delikatesa, čija je posebnost u činjenici da se radi o neprskanim domaćim narančama koje rastu u dubrovačkim vrtovima. Osušeni i ukrašeni arancini se poslužuju kao bomboni, a danas su vrlo traženi i kao suvenir ili poklon ljubiteljima slastica. „U prošlosti arancini su imali ulogu bombona kojima su se nudili gosti. Rezali su se na okrugle komade ili pak sitno sjeckali i koristili za kolače. Prema starim receptima kora naranče bi trebala biti što deblja jer time arancini postaju ukusniji. Narančina korica predstavlja vrhunsku tradicionalnu slasticu koja je idealna za pripremu mnogih slastica, posebice onih blagdanskih. Naribani arancini odlično će aromatizirati tijesto za palačinke“, opisuje se u kolekciji koja objedinjuje okuse, mirise - arome Dubrovnika „ Aroma Ragusea“.
Slastice od badema
Kao bomboni poslužuju se i prženi ušećereni bademi boje karamela, bruštulane mjendule. Izvagati koliko ima badema, toliko dodati šećera, a na svakih 5 dkg ide jedna velika žlica vode. Na dobro zagrijanoj peći stalno miješati dok bademi ne pokupa sav šećer. Ohladiti na tanjuru.
(M.G.)