Doznajte koja je razlika između suhog i svježeg kvasca

Ako ne znate koja je razlika između suhog i svježeg kvasca, odgovore potražite u nastavku

Doznajte koja je razlika između suhog i svježeg kvasca

U prehrambenoj industriji kvasac se proizvodi kao svježi ili suhi. Proizvodni proces obuhvaća dotok šećera koji uz prisustvo kisika potiče razvoj gljivice kvasca. Rezultat je kvasni kolač koji se pretvara u svježi kvasac. Razlika između suhog i svježeg kvasca je u dodatnom koraku koji se mora dogoditi kako bi svježi kvasac postao suhi, a riječ je o pretvaranju svježeg kvasca u sitne granule, prolazeći kroz komoru za sušenje. 

Image


(FOTO: Pixabay)

Samim time, razlika između suhog i svježeg kvasca je i rok trajanja, koji je zbog niskog udjela vlage u suhom kvascu dulji kod suhog nego kod svježeg kvasca. Kod pakiranja se pojedinačni omoti kvasca vakumiraju kako bi se rok trajnosti produžio na dvije godine.

Razlika između suhog i svježeg kvasca može biti i u okusu jer prema mišljenju nekih kuharica, kruh ima bolji okus ako se pravi sa svježim kvascem. Valjalo bi isprobati obije varijante, pa zaključiti ima li istine u tome.