Donosimo ti recept za službenu žena.hr tortu

Donosimo ti recept za službenu žena.hr tortu
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Darko nas je osvojio tortom koja je odisala pistacijom, malinom i ružičastom čokoladom

Nakon što smo u Enziti na Zagrebačkom Velesajmu organizirale žena.hr druženje za čitateljice kako bismo svi zajedno izabrali službenu tortu portala, sada je došlo vrijeme i da podijelimo recept za pobjedničku tortu.   

Naša ženska redakcija, udružila je snage sa Zvijezdom, a četiri food blogera zasukala su rukave i radila torte koje smo svi skupa ocjenjivali. Iako izbor nije bio nimalo jednostavan - Darko Debić koji stoji iza bloga Samo jedan griz uvjerljivo je odnio pobjedu, a njegova ružičasta slastica postala je službena Torta žena.hr powered by Zvijezda!  

Torta žena.hr

Dacquoise kore

125 g pistacija

130 g šećera

12 g škrobnog brašna

3 bjelanjka

1 vanilin šećer

malo soli

1. Pistacije staviti u lim za pečenje (zajedno s pistacijama potrebnim za kremu) i tostirati u pećnici oko 10 minuta na 180 C. Izvaditi iz pećnice i ohladiti. Ohlađene pistacije staviti u multipraktik i grubo usitniti. Dodati 30g šećera i škrobno brašno te još vrlo kratko pomiješati u multipraktiku. 2. Bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg, malo po pomalo dodajući 100g šećera te na kraju dodati sol i vanilin šećer.  U snijeg lagano umiješati smjestu od pistacija, brašna i šećera. Smjesu podijeliti na tri jednaka dijela. 3. Na papir za pečenje iscrtati 3 kruga promjera 20cm. U svaki krug nanijeti smjesu uz pomoć dresir vrećice tako se smjesa istiskuje počevši od sredine kruga prema rubu, neprekinutom linijom u obliku spirale.  Peći oko 45 minuta na 150 C/130 C s ventilatorom. Kore trebaju biti suhe na dodir i hrskave, ali ne smiju previše dobiti boju.   Biskvit

4 jaja

100g brašana

100 g šećera

1 vanilin šećer

sol

1. Odvojiti žumanjke i bjelanjke. Od bjelanjaka istući čvrsti snijeg dodajući malo po malo šećer te na kraju sol i vanilin šećer. Oprezno umiješati žumanjke. Na kraju lagano umiješati brašno. 2. Peći biskvit u okruglom kalupu promjera 20cm na 180 C oko 20 minuta. Pred kraj pečenja provjeriti da li je tijesto pečeno drvenim štapićem ili čačkalicom. Biskvit ohladiti i prerezati na dva dijela. Sirup

2 žlice maraskina

2 žlice šećera

200 ml vode

3 žlice soka od limuna

1. Prokuhati šećer, vodu i sok od limuna. U ohlađeni sirup dodati maraskino. Uz pomoć kuhinjskog kista, sirupom natopiti biskvitne slojeve. Krema

1500 ml mlijeka

12 žumanjaka

240 g šećera

1 štapić vanilije

90 g glatkog brašna

90 g gustina

malo soli

450 g ZVIJEZDA margarina

100 g ruby čokolade

100 g fino mljevenih pistacija (žlicu pistacija grubo narežiteza dekoraciju)

250 g malina

1. 1200 ml mlijeka staviti u lonac i zagrijati do vrenja. Žumanjke kratko miksati sa šećerom, dodati 300 ml mlijeka (ostatak od onih 1500 ml), brašno, gustin, sol i srž vanilije. Umiješati u kipuće mlijeko i kuhati približno 8 minuta. Maknuti s vatre i u vruće umiješati 200 g margarina. Staviti u posudu za miksanje, pokriti prozirnom folijom i ohladiti. U hladno umiksati ostatak margarina. 2. Rastopiti čokoladu u vodenoj kupelji i ohladiti. Kremu podijeliti u tri jednaka dijela. U jedan dio umiješati mljevene pistacije, u drugi dio umiješati rastopljenu prohlađenu čokoladu. 3. Tortu sastaviti redajući slojeve u kalupu od dna prema vrhu: dacquoise kora na dno, krema bez dodataka, pola količine malina (odvojiti nekoliko malina za dekoraciju), biskvitna kora natopljena sirupom, krema s pistacijama, dacquoise kora, krema bez dodataka, preostale maline, biskvitna kora natopljena sirupom, krema s pistacijama i  dacquoise kora na vrh. Tortu premazati sa  bočne strane i sa gornje strane kremom od ruby čokolade, a pri tom ostaviti nekoliko žlica sa strane za ukrašavanje. Dekoracija

160 g ruby čokolade

100 g bijele čokolade

3 žlice isomalta (zamjena za šećer)

listići mente

1. Ruby i bijelu čokoladu svaku zasebno otopiti u vodenoj kupelji. Na papir za pečenje naizmjenično nanijeti obje vrste otopljene čokolade u tankom sloju tako da se dobije mramorni rozo-bijeli uzorak. Pustiti da se čokolada ohladi i stvrdne. Stvrdnutu čokoladu odvojiti od papira za pečenje i lomiti u manje komade. Na komade čokolade nanijeti malo ruby kreme i ukrasiti bočnu stranu torte. 2. Isomalt nanijeti u tankom sloju na silikonsku podlogu za pečenje i pokriti drugom silikonskom podlogom za pečenje. Staviti u pećnicu na 10 minuta na 200 C. Izvaditi iz pećnice i pustiti da se ohladi. Maknuti silikonske podloge za pečenje i lomiti "šećerno staklo" na manje komadiće. 3. Na vrh torte poslagati dekoracije od isomalta, dresir vrećicom istisnuti par ukrasa od ranije sačuvane kreme te dodatno ukrasiti svježim malinama i grubo narezanim pistacijama.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx