Donosimo ti recept za službenu žena.hr tortu

Donosimo ti recept za službenu žena.hr tortu
Darko nas je osvojio tortom koja je odisala pistacijom, malinom i ružičastom čokoladom

Nakon što smo u Enziti na Zagrebačkom Velesajmu organizirale žena.hr druženje za čitateljice kako bismo svi zajedno izabrali službenu tortu portala, sada je došlo vrijeme i da podijelimo recept za pobjedničku tortu.   

Naša ženska redakcija, udružila je snage sa Zvijezdom, a četiri food blogera zasukala su rukave i radila torte koje smo svi skupa ocjenjivali. Iako izbor nije bio nimalo jednostavan - Darko Debić koji stoji iza bloga Samo jedan griz uvjerljivo je odnio pobjedu, a njegova ružičasta slastica postala je službena Torta žena.hr powered by Zvijezda!  

Torta žena.hr

Dacquoise kore

125 g pistacija

130 g šećera

12 g škrobnog brašna

3 bjelanjka

1 vanilin šećer

malo soli

1. Pistacije staviti u lim za pečenje (zajedno s pistacijama potrebnim za kremu) i tostirati u pećnici oko 10 minuta na 180 C. Izvaditi iz pećnice i ohladiti. Ohlađene pistacije staviti u multipraktik i grubo usitniti. Dodati 30g šećera i škrobno brašno te još vrlo kratko pomiješati u multipraktiku. 2. Bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg, malo po pomalo dodajući 100g šećera te na kraju dodati sol i vanilin šećer.  U snijeg lagano umiješati smjestu od pistacija, brašna i šećera. Smjesu podijeliti na tri jednaka dijela. 3. Na papir za pečenje iscrtati 3 kruga promjera 20cm. U svaki krug nanijeti smjesu uz pomoć dresir vrećice tako se smjesa istiskuje počevši od sredine kruga prema rubu, neprekinutom linijom u obliku spirale.  Peći oko 45 minuta na 150 C/130 C s ventilatorom. Kore trebaju biti suhe na dodir i hrskave, ali ne smiju previše dobiti boju.   Biskvit

4 jaja

100g brašana

100 g šećera

1 vanilin šećer

sol

1. Odvojiti žumanjke i bjelanjke. Od bjelanjaka istući čvrsti snijeg dodajući malo po malo šećer te na kraju sol i vanilin šećer. Oprezno umiješati žumanjke. Na kraju lagano umiješati brašno. 2. Peći biskvit u okruglom kalupu promjera 20cm na 180 C oko 20 minuta. Pred kraj pečenja provjeriti da li je tijesto pečeno drvenim štapićem ili čačkalicom. Biskvit ohladiti i prerezati na dva dijela. Sirup

2 žlice maraskina

2 žlice šećera

200 ml vode

3 žlice soka od limuna

1. Prokuhati šećer, vodu i sok od limuna. U ohlađeni sirup dodati maraskino. Uz pomoć kuhinjskog kista, sirupom natopiti biskvitne slojeve. Krema

1500 ml mlijeka

12 žumanjaka

240 g šećera

1 štapić vanilije

90 g glatkog brašna

90 g gustina

malo soli

450 g ZVIJEZDA margarina

100 g ruby čokolade

100 g fino mljevenih pistacija (žlicu pistacija grubo narežiteza dekoraciju)

250 g malina

1. 1200 ml mlijeka staviti u lonac i zagrijati do vrenja. Žumanjke kratko miksati sa šećerom, dodati 300 ml mlijeka (ostatak od onih 1500 ml), brašno, gustin, sol i srž vanilije. Umiješati u kipuće mlijeko i kuhati približno 8 minuta. Maknuti s vatre i u vruće umiješati 200 g margarina. Staviti u posudu za miksanje, pokriti prozirnom folijom i ohladiti. U hladno umiksati ostatak margarina. 2. Rastopiti čokoladu u vodenoj kupelji i ohladiti. Kremu podijeliti u tri jednaka dijela. U jedan dio umiješati mljevene pistacije, u drugi dio umiješati rastopljenu prohlađenu čokoladu. 3. Tortu sastaviti redajući slojeve u kalupu od dna prema vrhu: dacquoise kora na dno, krema bez dodataka, pola količine malina (odvojiti nekoliko malina za dekoraciju), biskvitna kora natopljena sirupom, krema s pistacijama, dacquoise kora, krema bez dodataka, preostale maline, biskvitna kora natopljena sirupom, krema s pistacijama i  dacquoise kora na vrh. Tortu premazati sa  bočne strane i sa gornje strane kremom od ruby čokolade, a pri tom ostaviti nekoliko žlica sa strane za ukrašavanje. Dekoracija

160 g ruby čokolade

100 g bijele čokolade

3 žlice isomalta (zamjena za šećer)

listići mente

1. Ruby i bijelu čokoladu svaku zasebno otopiti u vodenoj kupelji. Na papir za pečenje naizmjenično nanijeti obje vrste otopljene čokolade u tankom sloju tako da se dobije mramorni rozo-bijeli uzorak. Pustiti da se čokolada ohladi i stvrdne. Stvrdnutu čokoladu odvojiti od papira za pečenje i lomiti u manje komade. Na komade čokolade nanijeti malo ruby kreme i ukrasiti bočnu stranu torte. 2. Isomalt nanijeti u tankom sloju na silikonsku podlogu za pečenje i pokriti drugom silikonskom podlogom za pečenje. Staviti u pećnicu na 10 minuta na 200 C. Izvaditi iz pećnice i pustiti da se ohladi. Maknuti silikonske podloge za pečenje i lomiti "šećerno staklo" na manje komadiće. 3. Na vrh torte poslagati dekoracije od isomalta, dresir vrećicom istisnuti par ukrasa od ranije sačuvane kreme te dodatno ukrasiti svježim malinama i grubo narezanim pistacijama.