Donosimo ti recept za službenu žena.hr tortu

Darko nas je osvojio tortom koja je odisala pistacijom, malinom i ružičastom čokoladom

Donosimo ti recept za službenu žena.hr tortu

Nakon što smo u Enziti na Zagrebačkom Velesajmu organizirale žena.hr druženje za čitateljice kako bismo svi zajedno izabrali službenu tortu portala, sada je došlo vrijeme i da podijelimo recept za pobjedničku tortu. 

Image

Izabrale smo službenu žena.hr tortu: Pogledaj tko je sve došao i kako nam je bilo


Naša ženska redakcija, udružila je snage sa Zvijezdom, a četiri food blogera zasukala su rukave i radila torte koje smo svi skupa ocjenjivali. Iako izbor nije bio nimalo jednostavan - Darko Debić koji stoji iza bloga Samo jedan griz uvjerljivo je odnio pobjedu, a njegova ružičasta slastica postala je službena Torta žena.hr powered by Zvijezda!

Image





Image

Torta žena.hr

Dacquoise kore

  • 125 g pistacija
  • 130 g šećera
  • 12 g škrobnog brašna
  • 3 bjelanjka
  • 1 vanilin šećer
  • malo soli

1. Pistacije staviti u lim za pečenje (zajedno s pistacijama potrebnim za kremu) i tostirati u pećnici oko 10 minuta na 180 C. Izvaditi iz pećnice i ohladiti. Ohlađene pistacije staviti u multipraktik i grubo usitniti. Dodati 30g šećera i škrobno brašno te još vrlo kratko pomiješati u multipraktiku.

2. Bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg, malo po pomalo dodajući 100g šećera te na kraju dodati sol i vanilin šećer.  U snijeg lagano umiješati smjestu od pistacija, brašna i šećera. Smjesu podijeliti na tri jednaka dijela.

3. Na papir za pečenje iscrtati 3 kruga promjera 20cm. U svaki krug nanijeti smjesu uz pomoć dresir vrećice tako se smjesa istiskuje počevši od sredine kruga prema rubu, neprekinutom linijom u obliku spirale.  Peći oko 45 minuta na 150 C/130 C s ventilatorom. Kore trebaju biti suhe na dodir i hrskave, ali ne smiju previše dobiti boju.  

Biskvit

  • 4 jaja
  • 100g brašana
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • sol


1. Odvojiti žumanjke i bjelanjke. Od bjelanjaka istući čvrsti snijeg dodajući malo po malo šećer te na kraju sol i vanilin šećer. Oprezno umiješati žumanjke. Na kraju lagano umiješati brašno.

2. Peći biskvit u okruglom kalupu promjera 20cm na 180 C oko 20 minuta. Pred kraj pečenja provjeriti da li je tijesto pečeno drvenim štapićem ili čačkalicom. Biskvit ohladiti i prerezati na dva dijela.

Sirup

  • 2 žlice maraskina
  • 2 žlice šećera
  • 200 ml vode
  • 3 žlice soka od limuna

1. Prokuhati šećer, vodu i sok od limuna. U ohlađeni sirup dodati maraskino. Uz pomoć kuhinjskog kista, sirupom natopiti biskvitne slojeve.

Krema

  • 1500 ml mlijeka
  • 12 žumanjaka
  • 240 g šećera
  • 1 štapić vanilije
  • 90 g glatkog brašna
  • 90 g gustina
  • malo soli
  • 450 g ZVIJEZDA margarina
  • 100 g ruby čokolade
  • 100 g fino mljevenih pistacija (žlicu pistacija grubo narežiteza dekoraciju)
  • 250 g malina


1. 1200 ml mlijeka staviti u lonac i zagrijati do vrenja. Žumanjke kratko miksati sa šećerom, dodati 300 ml mlijeka (ostatak od onih 1500 ml), brašno, gustin, sol i srž vanilije. Umiješati u kipuće mlijeko i kuhati približno 8 minuta. Maknuti s vatre i u vruće umiješati 200 g margarina. Staviti u posudu za miksanje, pokriti prozirnom folijom i ohladiti. U hladno umiksati ostatak margarina.

2. Rastopiti čokoladu u vodenoj kupelji i ohladiti. Kremu podijeliti u tri jednaka dijela. U jedan dio umiješati mljevene pistacije, u drugi dio umiješati rastopljenu prohlađenu čokoladu.

3. Tortu sastaviti redajući slojeve u kalupu od dna prema vrhu: dacquoise kora na dno, krema bez dodataka, pola količine malina (odvojiti nekoliko malina za dekoraciju), biskvitna kora natopljena sirupom, krema s pistacijama, dacquoise kora, krema bez dodataka, preostale maline, biskvitna kora natopljena sirupom, krema s pistacijama i  dacquoise kora na vrh. Tortu premazati sa  bočne strane i sa gornje strane kremom od ruby čokolade, a pri tom ostaviti nekoliko žlica sa strane za ukrašavanje.

Dekoracija

  • 160 g ruby čokolade
  • 100 g bijele čokolade
  • 3 žlice isomalta (zamjena za šećer)
  • listići mente


1. Ruby i bijelu čokoladu svaku zasebno otopiti u vodenoj kupelji. Na papir za pečenje naizmjenično nanijeti obje vrste otopljene čokolade u tankom sloju tako da se dobije mramorni rozo-bijeli uzorak. Pustiti da se čokolada ohladi i stvrdne. Stvrdnutu čokoladu odvojiti od papira za pečenje i lomiti u manje komade. Na komade čokolade nanijeti malo ruby kreme i ukrasiti bočnu stranu torte.

2. Isomalt nanijeti u tankom sloju na silikonsku podlogu za pečenje i pokriti drugom silikonskom podlogom za pečenje. Staviti u pećnicu na 10 minuta na 200 C. Izvaditi iz pećnice i pustiti da se ohladi. Maknuti silikonske podloge za pečenje i lomiti "šećerno staklo" na manje komadiće.

3. Na vrh torte poslagati dekoracije od isomalta, dresir vrećicom istisnuti par ukrasa od ranije sačuvane kreme te dodatno ukrasiti svježim malinama i grubo narezanim pistacijama.

Image





Image
Image