Na pari skuhati cvjetaču narezanu na komadiće. Pustiti da se malo ohladi, zatim prebaciti u čistu krpu/gazu, zatvoriti sve strane te gnječiti rukama odnosno istiskati višak tekućine. Što više tekućine izađe, to bolje.
Domaći njoki od cvjetače - savršeni prilog s kojim ne možeš pogriješiti
Sastojci
Priprema
Prebaciti ižmikanu cvjetaču u multipraktik/sjeckalicu i kratko izmiksati. Ne smije imati komadiće. Trebala bi dobiti oko jednu šalicu izmiksanog pirea.
Prebaciti u zdjelu, dodati brašno, škrob i sol te umjesiti u tijesto. Nemoj predugo mijesiti, dovoljno je da se ujedine sastojci i ne raspada se već održava kompaktnost (imaj na umu da će biti malo ljepljivije od klasičnog tijesta).
Prebaciti na pobrašnjenu površinu, oblikovati kuglu i razrezati četiri jednaka dijela. Svaki dio razvaljati u valjak i rezati njoke istih veličina.
U velikoj posudi zakuhati vodu sa soli, staviti njoke (nemoj pretrpavati!) i pustiti kratko da se skuhaju (40-60 sekundi). Kada se dignu na površinu, izvadi ih u cjedilo i malo poškropi uljem da se ne lijepe.
U tavu staviti maslac te dodati nasjeckanu kadulju, kratko popržiti te ubaciti njoke i pržiti nekoliko trenutaka, dok ne dobiju hrskavu koricu. Ovaj dio se svakako preporučuje (inače su njoki prilično ljepljivi).