Jagode i čokolada savršena su proljetna kombinacija, a to dokazuje i ova torta koju možeš vrlo jednostavno pripremiti
Dobitna kombinacija - recept za tortu od jagoda i čokolade
Sastojci
Priprema
Zagrij pećnicu na 180°C. Namasti i pobrašni dva okrugla lima za pečenje. U zdjeli pomiješaj šećer, brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Dodaj jaja, mlijeko, ulje i dvije žličice vanilije i dobro izradi mikserom. Umiješaj kipuću vodu, a tijesto zatim ulij u lim za pečenje.
Peci 30 do 35 minuta, a zatim 10 minuta ohladi. Izvadi na rešetke i potpuno ohladi. Dok se kolač hladi, napravi glazuru. U zdjeli izradi maslac i postupno mu dodaj šećer u prahu i miksaj dok glazura ne postane glatka, otprilike 3-4 minute. Umiješaj jednu žličicu vanilije i u smjesu ulij 170 g otopljene čokolade i miješaj dok glazura ne postane glatka i kremasta. Ostavite sa strane dok radiš čokoladnu kremu.
Da bi napravila čokoladnu kremu, dodaj 120 g čokolade za kuhanje u zdjelu. Zagrij vrhnje za šlag na srednje jakoj vatri ili u mikrovalnoj pećnici. Čokoladu prelij vrhnjem. Ostavi smjesu da odstoji 30 sekundi, a zatim miješaj dok se čokolada ne otopi i glatka krema ne sjedini, oko 1-2 minute. Ostavi kremu da se ohladi oko 5 minuta i ponovno promiješaj.
Tortu stavi na stalak za torte ili tanjur za posluživanje. Premaži glazuru preko donjeg sloja torte, a zatim nareži oko 100 g jagoda po dužini i stavi ih na glazuru. Pažljivo stavi drugi biskvit na jagode i nježno pritisni prema dolje.
Tortu prelij čokoladnom kremom i pusti da kaplje sa strane torte. Pričekaj da se krema stvrdne, oko 15 minuta. Ukloni peteljke s 10 lijepih jagoda i stavi ih peteljkom prema dolje na vrh torte. Lagano ih utisni u kremu, a tortu nareži na kriške i posluži.