Deserti u čaši su idealna poslastica za ljubitelje slatkog, a odličan su izbor u raznim prigodama jer su praktični i izgledaju vrlo dekorativno. Pripremaju se brzo i jednostavno, bez paljenja pećnice i nereda u kuhinji, a izuzetno su fini i ukusni.
Savršena su alternativa klasičnim kolačima i slasticama i danas su vrlo popularni, a svatko ih može pripremiti. Deserte u čaši prije posluživanja je nabolje držati u hladnjaku kako bi tijekom konzumacije bili slasni i osvježavajući.
U nastavku donosimo nekoliko recepata za deserte u čaši koje obožavamo.
Jednostavni deserti u čaši
Cheesecake desert u čaši
Sastojci:
- 100 g mljevenih keksa
- 70 g maslaca
- 1 žlica smeđeg šećera
- 200 g mascarpone sira
- 200 ml slatkog vrhnja
- sok pola limuna
Priprema:
Za podlogu pomiješati otopljeni maslac s mljevenim keksima i šećerom pa rasporediti smjesu po dnu čaša ili zdjelica. Za kremu izmiksati slatko vrhnje i mascarpone sir te dodati sok limuna. Po želji, prije posluživanja ukrasiti sezonskim voćem ili svježim listićima mente.
Milka desert u čaši
Sastojci:
- 300 g mliječne Milka čokolade
- 300 ml slatkog vrhnja
- 250 g mascarpone sira
Priprema:
Od slatkog vrhnja i čokolade pripremiti ganache kremu – zagrijati slatko vrhnje do vrenja te ubaciti čokoladu, promiješati i ostaviti sa strane da se hladi. Nakon što je krema hladna, dodati mascarpone sir i izmiksati. Prebaciti u čaše za posluživanje i ukrasiti po želji.
Mini deserti u čaši
Mini tiramisu desert u čaši
Sastojci:
- 100 g piškota
- 100 g čokolade za kuhanje
- 200 ml slatkog vrhnja
- 200 g mascarpone sira
- 100 g bobičastog voća
Priprema:
Izmiksati slatko vrhnje i dodati mascarpone sir te promiješati i po želji zasladiti šećerom u prahu. Narezati piškote i čokoladu i redati ih u čašice za posluživanja. Prvo idu piškote pa sjeckana čokolada, a zatim krema od slatkog vrhnja i mascarponea. Na kraju ukrasiti bobičastim voćem.
Desert u čaši s voćnim jogurtom
Sastojci:
- 300 grama jogurta od šumskog voća
- 200 ml slatkog vrhnja
- 2 šalice bobičastog voća
Priprema:
Izmiksati slatko vrhnje i pomiješati ga s voćnim jogurtom. Puniti čašice dobivenom kremom i na kraju ukrasiti voćem. Poslužiti hladno.
Brzi deserti u čaši
Brzi desert s u čaši grčkim jogurtom i voćem
Sastojci:
- 200 grama grčkog jogurta
- 2 žlice paste od vanilije
- 2 šalice svježih jagoda
- 1 žlica meda
- 4 žlice džema od marelice ili maline
- sok ½ limete
- nekoliko komada keksa (Plazma ili Petite)
Priprema:
Pomiješati jogurt i pastu od vanilije. Jagode očistiti i narezati pa pomiješati s medom i sokom limete. U čaše za posluživanje rasporediti džem, pa smjesu od jogurta i kekse. Na kraju dodati i jagode s medom. Ukrasiti po želji.
Brzi desert u čaši s malinama i zobenim pahuljicama
Sastojci:
- 3 žlice sitnih zobenih pahuljica
- 200 grama mascarpone sira
- 300 ml slatkog vrhnja
- 2 žlice meda
- 2 šalice malina
Priprema:
Tostirati zobene pahuljice na tavi kako bi bile hrskave. Nakon toga umutiti slatko vrhnje pa dodati mascarpone sir i med te sve dobro promiješati. Maline zgnječiti vilicom i zasladiti po želji. Pripremiti čaše za posluživanje pa na dno najprije staviti kremu, zatim pire od malina, opet malo kreme i na kraju ukrasiti zobenim pahuljicama.
Čokoladni desert u čaši
Sastojci za čokoladni desert u čaši:
- 100 grama tamne čokolade
- 500 ml mlijeka
- 1 pakiranje pudinga za kuhanje s okusom čokolade
- 1 vanilin šećer
- 2 žlice ribane čokolade
- nekoliko komada Oreo ili drugih keksa po izboru
Priprema:
Izmrviti kekse i pomiješati ih s ribanom čokoladom. Puding skuhati prema uputama, dodati vanilin šećer, otopljenu čokoladu i ostaviti sa strane da se ohladi. Pripremiti čaše u kojima ćemo slagati desert. U svaku čašu dodati malo pudinga pa sloj keksa i tako ponavljati. Na kraju ukrasiti ribanom čokoladom.
Voćni deserti u čaši
Voćni desert u čaši s breskvama
Sastojci:
- 250 g keksa
- 50 g maslaca
- 250 g mascarpone sira
- 300 ml slatkog vrhnja
- 1 vanilin šećer
- nekoliko komada bresaka (može i iz konzerve)
Priprema:
Mljevene kekse pomiješati s otopljenim maslacem pa smjesu rasporediti po dnu čaša. Zatim poredati narezane breskve ili neko drugo voće po izboru (marelice, banane...). Izmiksati slatko vrhnje pa dodati mascarpone sir i vanilin šećer i još kratko miksati. Dodati kremu u čaše i po želji ukrasiti kriškama voća ili svježim listićima mente.
Tiramisu s jagodama
Sastojci:
- 200 g svježih jagoda
- 1 vanilin šećer
- 200 g mascarpone sira
- 200 ml slatkog vrhnja
- 4 žlice šećera u prahu
- 2 žlice kakaa
- 16 komada piškota
- 1 šalica kuhane crne kave
Priprema:
Oprati i narezati jagode pa ih ostaviti sa strane. Po želji zasladiti medom ili sirupom agave. Izraditi šlag od slatkog vrhnja pa dodati vanilin šećer, šećer u prahu i mascarpone sir i još kratko miksati. Piškote prepoloviti i umakati u kavu te slagati u čaše za posluživanje. Zatim dodati kremu sa šlagom pa jagode i na kraju opet kremu. Ukrasiti kakaom.