Desert koji uvijek uspijeva: Jednostavni 'složenac' od piškota i jagoda

Slatki 'složenci', poznatiji kao i britanski 'trifle' deserti, među najomiljenijim su i najjednostavnijim slasticama svijeta. Za njihovu pripremu ti je dovoljno tek 45 minuta, a okusom i izgledom će te oduševiti. S obzirom da je sezona jagoda trenutno na apsolutnom vrhuncu, donosimo ti recept u kojima su te slatke crvene bobice u kombinaciji s mekim piškotama glavna zvijezda.

Desert koji uvijek uspijeva: Jednostavni 'složenac' od piškota i jagoda
Foto: www.profimedia.hr
Britanska kuhinja nije poznata kao jedna od najboljih kuhinja svijeta, no čak se i tamo pronađe pokoja gastro senzacija. Osim mesnih štruca i mesnih pita, Britanci se tako mogu pohvaliti i s jednim jako jednostavnim, laganim, a ukusnim desertom kao stvorenim za proljetne dane. Naravno, radi se o megapopularnom 'strawberry trifle' desertu, odnosno 'složencu' od jagoda, piškota, fine kreme i šlaga. Varijacije ovog recepta osvojile su svijet, a mi ti danas predstavljamo originalnu verziju koja uključuje mnogima omiljeno proljetno voće, jagode. Uz samo malo truda, ovaj desert postat će apsolutna senzacija tvog proljetnog jelovnika. Isprobaj ga čim prije.

Sastojci

0.5 šalice šećera
0.25 šalice kukuruznog škroba
0.5 žličice soli
2 velika jaja
1 žutanjak od jaja
2 šalice mlijeka
0.5 šalice slatkog vrhnja
2 šalice ekstrakta vanilije
0.25 šalice šećera
0.5 šalice vode
0.5 vanili štapića
0.5 vrećice želatine
2 žlice vode
2 šalice hladnog vrhnja za šlag
0.5 žlice šećera
1 žličica ekstrakta vanilije
500 grama jagoda
1 pakiranje piškota

Priprema

01.

Stavi šećer, škrob i sol u malu posudu i sve dobro izmiješaj. Pazi da ne ostanu nikakve grudice u smjesi. Dodaj zatim jaja i žumanjak smjesi i sve miješaj s pjenjačom dok ne dobiješ posve glatku smjesu. Zatim polako dolijevaj i mlijeko i vrhnje. Sve stavi u posudu i zagrij na srednje jakoj vatri, cijelo vrijeme miješaj sve dok smjesa ne poprimi konzistenciju pudinga. Za to će ti trebati okvirno 8 do 10 minuta. Makni posudu s vatre i umiješaj vanilijin ekstrakt.

02.

Ohladi puding i prelij ga u nisku posudu. Spremi puding u frižider da se hladi barem dva sata, sve prekrij plastičnom folijom kako se ne bi stvorila korica na vrhu pudinga.

03.

Za sirup pomiješaj šećer, vodu i štapić vanilije u maloj posudi. Neka smjesa zavri i zatim ju pusti da se kuha i krčka oko 5 minuta, dok se ne reducira do gustog sirupa. Pusti sa strane da se ohladi.

04.

Za kremu pomiješaj želatinu i vodu i pusti da nabubri. Zatim u mikrovalnu pećnicu stavi želatinu i ostavi je da se rastopi, za to će biti dovoljno 10 sekundi grijanja na najvećoj temperaturi. Zatim u zdjelu pomiješaj vrhnje za šlag, šećer, vanilijin ekstrakt i želatinu te sve dobro mikserom izmiješaj.

05.

Pripremi lijepu zdjelu, po mogućnosti staklenu i duboku, te kreni graditi svoj 'složenac'. Prvo piškote namoči u sirup koji si pripremila te ih zatim posloži na dno. Preko njih prelij kremu i posipaj sve sa svježe narezanim jagodama, a onda ponovi. Red piškota, red kreme, red jagoda. Ponavljaj dok imaš materijala i na kraju tortu ukrasi šlagom i svježim jagodicama. Posluži dobro ohlađeno.

Savjet

Ako želiš, umjesto jagoda možeš u ovom receptu iskoristiti i drugo voće, recimo maline, kupine ili borovnice. Također, jako je popularno raditi 'trifle' s breskvama iz kompota ili pak višnjama. Poigraj se okusima i stvori svoj slatki 'složenac' koji će zadovoljiti sve tvoje gastro želje.

žena.hr
26.5.2022.