Čokoladni cheesecake bez glutena savršena je zdrava slastica

Popularni cheesecake možeš pripremiti i u veganskoj varijanti i to bez glutena i rafiniranih šećera. Zvuči nemoguće? Donosimo ti recept koji dokazuje suprotno.

Čokoladni cheesecake bez glutena savršena je zdrava slastica
Foto: Pexels
U zadnje vrijeme se sve više i više podiže svijest o važnosti zdrave prehrane te štetnom djelovanju rafiniranih šećera i bijelog brašna na naš organizam. Očekivano, to je pokrenulo i lavinu dijeljenja zdravih recepata, a nama su posebno zanimljivi oni koji se tiču kolača. S obzirom da se omiljenih deserata nismo spremni odreći, pronašli smo zdravu verziju čokoladnog cheesecakea koji ne sadrži gluten ni rafinirani šećer, a uz to je i veganski. Nemoj misliti da je zato što je lišen uobičajenih sastojaka iz kolača manje ukusan - upravo suprotno. Okusom oduševljava, baš kao i organskim sastojcima od kojih je spravljen.

Sastojci

1 šalica namočenih datulja
2 šalice zobenih pahuljica
150 grama kakaa u prahu
1 žličica ekstrakta vanilije
1 prstohvat himalajske soli
0.5 šalice kokosovog mlijeka
2 šalice namočenih indijskih oraščića
470 ml kokosovog mlijeka punomasnog
1 šalica kakaa u prahu
1 žlica ekstrakta vanilije
4 žlice javorovog sirupa
0.5 soka iscijeđenog limuna
1 prstohvat soli

Priprema

01.

Dno kalupa za tortu (od 20 cm) namaži kokosovim uljem te obloži papirom za pečenje (ulje će pomoći da papir prione za dno).

02.

U velikom multipraktiku izmiksaj zobene pahuljice tako da se gotovo pretvore u brašno, no neka ostane i koja pahuljica cijela. Zatim dodaj i preostale sastojke za biskvit te miksaj sve dok ne dobiješ gustu smjesu. U multipraktiku izmiksaj indijske oraščiće tako da dobiješ glatku smjesu, a potom dodaj i kokosovo mlijeko te dobro izmiksaj.

03.

U multipraktik dodaj i kakao u prahu, sok od limuna, javorov sirup, vaniliju te himalajsku sol. Miksaj dok ne dobiješ finu kremastu teksturu.

04.

Stavi kremu iznad biskvita u kalupu pa prebaci u zamrzivač. Zamrzni na oko 3 sata.

05.

Nakon što izvadiš cheesecake iz zamrzivača, ostavi ga 15-20 minuta na sobnoj temperaturi. Na vrh možeš staviti malo izmiksanog kokosova vrhnja ili pak preliti rastopljenom tamnom veganskom čokoladom. Po želji, pospi nekim bobičastim voćem, primjerice borovnicama ili malinama.

Savjet

Ovo je odlična ideja za slasticu kada si u stisci s vremenom, a pogodna je baš za svaku priliku i svakog gosta. Ova čokoladna nepečena poslastica okusom i teksturom podsjeća na sir, a kako ne sadrži gluten mogu je konzumirati čak i oni koji inače izbjegavaju kolače. Dakle, zdraviji kolač ne možeš poželjeti.

žena.hr
30.4.2021.