Napravljena od mekanog čokoladnog biskvita, punjena domaćim džemom od malina i prelivena čokoladnom glazurom, ova čokoladna torta s malinama sve je što ti treba da si zasladiš ovaj vrući ljetni dan
Čokoladna torta s malinama koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim
Sastojci
Priprema
Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva i namasti tri okrugla kalupa za torte. U velikoj zdjeli pomiješaj 300 g bijelog šećera, smeđi šećer, brašno, kakao u prahu, sodu bikarbonu, sol i prašak za pecivo i ostavi sa strane.
U drugoj zdjeli mikserom izradi jaja, vaniliju, ulje, 100 ml vrhnja za šlag i mlijeko dok se potpuno ne sjedine. Zatim polako ubacuj i suhe sastojke i miješaj. Na kraju dodaj vruću kavu i ravnomjerno izlij u tri kalupa za torte.
Peci dvadesetak ili dok umetnuta čačkalica ne izađe čista iz biskvita. Biskvite stavi na rešetku da se potpuno ohlade, a dok se hlade, pripremi džem od malina.
U lonac srednje veličine dodaj maline i preostalih 50 g šećera. Kuhaj na laganoj vatri 5 do 7 minuta, a nakon što se smjesa počne zagrijavati, gnječilicom za krumpir lagano zgnječi bobice.
U maloj posudi pomiješaj kukuruzni škrob, limunovu koricu i limunov sok kako bi dobila kašu bez grudica. To zatim dodaj u maline i kuhaj na laganoj do srednje jakoj vatri 8 do 10 minuta, dok se smjesa lagano ne zgusne. Nakon što je džem kuhan, premjesti ga u zdjelu otpornu na toplinu i ostavi da se ohladi desetak minuta prije nego što ga staviš u hladnjak.
Zatim napravi glazuru od čokolade - u loncu srednje veličine zagrij 350 ml vrhnja za šlag. U međuvremenu, u posebnu posudu stavi nasjeckanu čokoladu za kuhanje, a kada se vrhnje zagrije, njime prelij čokoladu, promiješaj i ostavi da odstoji pet minuta.
Čokoladnu glazuru promiješaj pjenjačom dok se potpuno ne sjedini. Kada se smjesa gotovo u potpunosti sjedini dodaj omekšali maslac i dobro promiješaj pjenjačom. Glazuru stavi u hladnjak na 20 do 30 minuta prije nego što kreneš slagati tortu.
Prvi sloj biskvita stavi na stalak za torte ili bilo kakav pladanj za serviranje, pokapaj ga s tri žlice glazure i špatulicom ju ravnomjerno rasporedi. Zatim ga namaži polovicom džema od malina i po želji dodaj još jedan tanak sloj čokoladne glazure.
Postupak ponovi još jednom, a zatim na vrh stavi posljednji biskvit i tortu stavi u zamrzivač na otprilike pola sata. Kada očvrsne, na tortu nanesi ostatak čokoladne glazure i ravnomjerno rasporedi te ukrasi svježim malinama i posluži.
Savjet
Biskvite za tortu možeš napraviti unaprijed, a kada se potpuno ohlade, zamotaj ih u plastičnu foliju i spremi u zamrzivač. Ostavi da se odmrznu na sobnoj temperaturi dva sata prije nego kreneš slagati tortu. Unaprijed možeš napraviti i džem od malina, i to do dva dana ranije, i čuvati ga u hladnjaku.