Gastro
Cukar

Čokoladna rolada s kremom od macarpone sira za slatki početak godine

Čokoladna rolada s kremom od macarpone sira za slatki početak godine
S pozitivnim mislima i slatkim čokoladnim receptom koji smo pronašle na blogu Cukar započinjemo 2021. godinu

Drage naše, danas je službeno 1. siječnja i zakoračili smo u novu, 2021. godinu. Unatoč teškoj protekloj godini, psihičkom rollercoasteru, pandemiji i potresima, čeka nas novi početak…ili barem volimo misliti da je tako.

Iako ne znamo što nas sve čeka ove godine, toplo se nadamo kako će biti bolja, sigurnija, veselija i ljepša od prethodne. I zato današnji dan započinjemo ovim pozitivnim mislima i jednim slatkim receptom koji smo pronašle na blogu Cukar iza kojeg stoji Andrea Cukrov.

Riječ o bezvremenskoj roladi koju inače volimo u svim verzijama, a ova super jednostavna s duplom dozom čokolade i bogatom kremom od macarpone sira stigla je kao naručena za prvi dan u novoj godini.

Čokoladna rolada s kremom od mascarpone sira

Sastojci za roladu:

30 g čokolade za kuhanje

60 g maslaca

20 g kakaa u prahu

4 jaja

75 g šećera

prstohvat soli

100 g brašna

½ žličice praška za pecivo

60 ml jake crne kave

Sastojci za kremu:

250 g mascarpone sira

2 žlice šećera u prahu

1 mahuna vanilije, ostrugana

100 g slatkog vrhnja

Sastojci za čokoladni ganache:

100 g čokolade za kuhanje

120 ml slatkog vrhnja

Priprema:

Za roladu

Nad parom otopite čokoladu, kakao i maslac i ostavite sve sa strane da se malo ohladi.

U čistoj zdjeli izmiješajte jaja, šećer i prstohvat soli pa sve dobro umutite mikserom.

Miješajte dugo i strpljivo dok jaja ne udvostruče volumen i postanu jako svijetla i prozračna.

Brašno i prašak za pecivo prosijajte i nježno ih umiješajte u smjesu od jaja, tek toliko da se sastojci dobro povežu.

Na kraju dodajte otopljenu čokoladu, kakao i maslac i još jednom sve nježno promiješajte slastičarskom špatulom.

Veliku tepsiju (cca. 30x30) za pečenje obložite papirom za pečenje pa u nju prebacite dobivenu smjesu, poravnajte je i pecite u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, 6 – 7 minuta.

Pečeni kolač odmah izvadite iz pećnice i preokrenite ga na čisti papir za pečenje.

Prelijte kolač skuhanom crnom kavom pa ga pažljivo zarolajte po kraćoj strani.

Ostavite ga da se potpuno ohladi.

Ohlađeni kolač pažljivo odmotajte pa ga premažite kremom od mascarpone sira i ponovo ga zarolajte u roladu.

Kolač prebacite na rešetku i prelijte ga čokoladnim ganacheom.

Prije posluživanja dobro ga ohladite.

Za kremu

U zdjeli dobro izmiješajte mascarpone sir, šećer i vaniliju.

Dodajte slatko vrhnje i sve miksajte električnim mikserom dok se smjesa ne pretvori u čvrstu kremu.

Ovako pripremljenom kremom premažite ohlađeni kolač.

Za ganache

Čokoladu sitno nasjeckajte i stavite u zdjelu.

Vrhnje zagrijte do točke vrenja pa njime prelijte čokoladu.

Ostavite sve nekoliko minuta kako bi se čokolada otopila.

Zatim dobro sve promiješajte da dobijete glatku čokoladnu kremu. Ovom kremom prelijte roladu.