Čokoladna espresso torta - sočna, slatka i bez brašna

Ako ti treba dnevna doza slatkog, pronašle smo jednostavan recept za savršenu tortu od čokolade, espressa i maslinovog ulja

Čokoladna espresso torta - sočna, slatka i bez brašna
Foto: Pexels
Napravljena od tamne čokolade i maslinovog ulja za bogatstvo okusa, zaslađena s jako malo šećera, prozračna od umućenog bjelanjka i posuta komadićima čokolade - ova čokoladna espresso torta bez brašna jednostavno je neodoljiva. Budući da se priprema bez trunke brašna, prirodno je bezglutenska, a na prvi zalogaj otkrit ćeš i koliko je nevjerojatno ukusna. Treba ti tek nekoliko jednostavnih namirnica: čokolada, ekstra djevičansko maslinovo ulje, jaja, šećer, espresso, ekstrakt vanilije, kakao u prahu i ova savršena poslastica bit će spremna za nešto više od pola sata.

Sastojci

200 grama tamne čokolade
110 grama maslinovog ulja
5 velikih jaja
150 grama šećera
2 žlice espresso kave
0.5 žličice soli
1 žlica ekstrakta vanilije
20 grama kakao praha
50 grama komadića mliječne čokolade

Priprema

01.

Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. Kalup za tortu obloži papirom za pečenje.

02.

U zdjeli otopi tamnu čokoladu i maslinovo ulje u mikrovalnoj pećnici dok se ne rastope i postanu glatke. Ostavi da se ohladi 5 minuta. Umuti 5 žumanjaka, šećer, kakao u prahu, espresso u prahu, sol i vaniliju dok se ne sjedine.

03.

U velikoj zdjeli mikserom umuti bjelanjke na srednjoj brzini dok se ne stvore kruti vrhovi. Umiješaj polovicu tučenog bjelanjka u čokoladnu smjesu samo da se sjedini, zatim dodaj i preostali bjelanjak. Lagano umiješaj komade čokolade.

04.

Premjesti smjesu u pripremljeni kalup, rasporedivši je u ravnomjernom sloju. Peci 25-30 minuta, dok sredina torte ne bude više preželasta. Izvadi iz pećnice i pusti da odstoji 10 minuta.

Savjet

Ako želiš, možeš napraviti i preljev za tortu od ricotte, meda i ekstrakta vanilije. 500 g ricotte pomiješaj s 2 žlice meda i 2 žličice ekstrakta od vanilije te posluži preljev uz tortu.

A.Š.
27.2.2021.