Ako ti treba dnevna doza slatkog, pronašle smo jednostavan recept za savršenu tortu od čokolade, espressa i maslinovog ulja
Sastojci
Priprema
Zagrij pećnicu na 175 stupnjeva. Kalup za tortu obloži papirom za pečenje.
U zdjeli otopi tamnu čokoladu i maslinovo ulje u mikrovalnoj pećnici dok se ne rastope i postanu glatke. Ostavi da se ohladi 5 minuta. Umuti 5 žumanjaka, šećer, kakao u prahu, espresso u prahu, sol i vaniliju dok se ne sjedine.
U velikoj zdjeli mikserom umuti bjelanjke na srednjoj brzini dok se ne stvore kruti vrhovi. Umiješaj polovicu tučenog bjelanjka u čokoladnu smjesu samo da se sjedini, zatim dodaj i preostali bjelanjak. Lagano umiješaj komade čokolade.
Premjesti smjesu u pripremljeni kalup, rasporedivši je u ravnomjernom sloju. Peci 25-30 minuta, dok sredina torte ne bude više preželasta. Izvadi iz pećnice i pusti da odstoji 10 minuta.
Savjet
Ako želiš, možeš napraviti i preljev za tortu od ricotte, meda i ekstrakta vanilije. 500 g ricotte pomiješaj s 2 žlice meda i 2 žličice ekstrakta od vanilije te posluži preljev uz tortu.