Čobanac – tradicionalno slavonsko jelo koje gurmani obožavaju

Tradicionalni čobanac sadrži barem 2 ili 3 različite vrste mesa, najčešće divljač, junetinu i svinjetinu

Čobanac – tradicionalno slavonsko jelo koje gurmani obožavaju
Foto: Pexels
Nadaleko je poznatko da su Slavonci veliki gurmani, a čobanac je tradicionalno slavonsko jelo bez kojeg su nezamisliva brojna druženja i proslave. Čobanac je sličan gulašu, samo je rjeđi i u njega ide više vrsta mesa i povrća. Svatko ima neki svoj recept za koji tvrdi da je najbolji, a znalci ističu da je čobanac najbolje kuhati u kotliću na otvorenom, no bez problema se može pripremiti i kod kuće na klasičnom štednjaku. Tradicionalni čobanac sadrži barem 2 ili 3 različite vrste mesa, najčešće divljač, junetinu i svinjetinu. Radi toga, savršeno je jelo za sve mesoljupce. Mi ti danas donosimo klasični recept za čobanac koji će zasigurno oduševiti sve tvoje ukućane. Potrebno je uložiti malo više vremena u njegovu pripremu, no trud će se sigurno isplatiti. Za prohladne zimske dane, čobanac je savršen izbor.

Sastojci

500 grama divljači po izboru
500 grama junetine
500 grama svinjetine
3 srednje mrkve
1 kg luka
3 srednje crvene paprike
1 veliki korijen celera
250 mililitara pasirane rajčice
2 žličice mljevene slatke paprike
2 lista lovora

Priprema

01.

U loncu (ili kotliću) otopiti svinjsku mast pa dodati sitno sjeckani luk i ostaviti da se dinsta 10-ak minuta. Nakon što se luk prodinstao, dodati i mrkvu rezanu na kolutiće, sjeckanu svježu papriku i celer.

02.

U povrće dodati divljač, podlijati s malo vode i ostaviti da se sve skupa još malo dinsta, oko 15 minuta.

03.

Zatim se dodaje i ostalo meso, najprije junetina i zatim i svinjetina. Zatim u čobanac dodati još malo vode po potrebi i začine po želji – lovorov list, vegetu, sol, papar i slatku crvenu papriku. Ostaviti da se lagano kuha. Imaj na umu da bi čobanac trebao biti ljut pa dodaj ljute crvene paprike dok ne dođeš do željene ljutine.

04.

Dok je meso skoro kuhano, dodati i pasiranu rajčicu te još kratko kuhati. Po želji, na kraju se u čobanac može dodati i malo bijelog vina.

05.

Poslužiti dok je vruće uz kruh, njoke ili kuhani krumpir.

Savjet

Po želji, čobanac možeš poslužiti uz njoke ili krumpir rezan na kockice

M.G.
7.2.2022.