Tradicionalni čobanac sadrži barem 2 ili 3 različite vrste mesa, najčešće divljač, junetinu i svinjetinu
Čobanac – tradicionalno slavonsko jelo koje gurmani obožavaju
Sastojci
Priprema
U loncu (ili kotliću) otopiti svinjsku mast pa dodati sitno sjeckani luk i ostaviti da se dinsta 10-ak minuta. Nakon što se luk prodinstao, dodati i mrkvu rezanu na kolutiće, sjeckanu svježu papriku i celer.
U povrće dodati divljač, podlijati s malo vode i ostaviti da se sve skupa još malo dinsta, oko 15 minuta.
Zatim se dodaje i ostalo meso, najprije junetina i zatim i svinjetina. Zatim u čobanac dodati još malo vode po potrebi i začine po želji – lovorov list, vegetu, sol, papar i slatku crvenu papriku. Ostaviti da se lagano kuha. Imaj na umu da bi čobanac trebao biti ljut pa dodaj ljute crvene paprike dok ne dođeš do željene ljutine.
Dok je meso skoro kuhano, dodati i pasiranu rajčicu te još kratko kuhati. Po želji, na kraju se u čobanac može dodati i malo bijelog vina.
Poslužiti dok je vruće uz kruh, njoke ili kuhani krumpir.
Savjet
Po želji, čobanac možeš poslužiti uz njoke ili krumpir rezan na kockice