Salata je idealna za ljeto – sezona voća i povrća je na vrhuncu, izbor je velik, a uz sparine ova lagana jela najbolje osvježe organizam.
Cijelo ljeto kupujte ukusno voće i povrće na tržnici, i iz šarenila odaberite ono što vam trenutno najviše odgovara – to može biti zelena salata, tikvice, kukuruz, krastavac, paprika, grašak, rajčica, lubenica, smokve, bobičasto voće... A još je veći užitak imati sve to u vlastitom vrtu i uživati u hrani koju ste sami uzgojili. Neka vam voće i povrće postane glavni dio jelovnika, jer osim što je ukusno i lagano, lakše ćete otopiti suvišne kilograme.
Salata kao obrok
Pretvorite salatu u obrok tako da joj dodate proteine. Ovo će je pretvoriti u nutritivno uravnotežen obrok, a nećete ni tako skoro biti gladni. Salata je idealan način da se iskoriste ostaci piletine ili teletine koji su vam ostali od roštilja večer prije. No dobre su i druge vrste mesa poput dimljene puretine, tune, kuhane šunke, pršuta i slično. Želite li obrok bez mesa, otvorite konzervu graha i dodajte ga svježoj salati.
Isprobajte nove dresinge i dodatke
Jedete li svaki dan zdjelu zelene salate, dosadit će vam. Probajte promijeniti dresing za salatu! Vrlo ga je jednostavno pripremiti, a domaći preljev za salatu dat će sasvim drugi, novi okus tom jelu.
Osim preljeva, probajte eksperimentirati sa dodacima – stavite u salatu kukuruz iz konzerve, kockice preprženog kruha ili je posipajte ribizlama. Okus kiselkasto-slatkog bobičastog voća u salati će vas ugodno iznenaditi. Preprženi bademi dat će posebnu aromu vašoj salati. Možete sami pripremiti svoju gurmansku deliciju tako da na srednjoj vatri prepržite različite orašaste plodove poput oraha, badema i pinjola, sve dok ne dobiju tamniju nijansu – vaša će salata imati poseban okus.
Salata ne treba biti zelena i lisnata da bi se tako zvala. Neke omiljene salate uopće nemaju među sastojcima zelenu salatu. Probajte napraviti grčku salatu sa rajčicom, krastavcima, crvenim lukom, paprikom baburom, crnim maslinama i feta sirom, sve začinjeno sa jednostavnim preljevom od limunovog soka, maslinovog ulja i origana. Još jedna odlična salata za vrhunac sezone rajčica je Insalata Caprese, čiji recept, uz još nekoliko salata možete naći dolje:
Insalata Caprese
Vrijeme pripreme: 15 minuta
za 6 porcija
Sastojci:
• 4 velike rajčice narezane na četvrtine
• 455 g svježe mozarelle, narezane na ploške
• 15 g svježeg lišća bosiljka
• 45 ml maslinovog ulja
• malo soli i papra
Priprema:
Na velikom tanjuru posložite sloj rajčica, mozarelle i lišća bosiljka. Začinite s maslinovim uljem, solju i paprom.
Salata sa fetom i zelenim mahunama
Vrijeme pripreme 30 min
za 4-6 porcija
Sastojci:
• 545 g svježih zelenih mahuna
• 3/4 luka
• 3 režnja češnjaka nasjeckana
• 95 ml vinskog octa
• 95 ml jabučnog octa
• 65 ml ulja
• 10 g šećera
• 4 g soli
• papar
• malo ljutog umaka (npr. tabasco)
• malo Worcestershire umaka
• 90 g feta sira, umrvljenog
Priprema:Tanko narežite luk. Očišćene zelene mahune stavite u lonac kipuće vode i kuhajte dok malo ne omekšaju (oko 4 minute). Kad su mahune gotove, ohladite ih hladnom vodom i ocijedite.
Za dresing u velikoj zdjeli pomiješajte češnjak, vinski i jabučni ocat, ulje, šećer, sol, papar, tabasco i Worcestershire umak. Mahune, luk i sir pomiješajte u zdjeli i prelijte dresingom, te dobro promiješajte. Prije posluživanja ostavite 4 sata u hladnjaku da se ohladi.
Talijanska ljetna salata s kruhom
Vrijeme pripreme: 10 minuta
za 4-6 porcija
Sastojci:
• 1 režanj češnjaka
• 1 štruca talijanskog kruha
• 180 g narezanih rajčica
• 135 g narezanih krastavaca
• 160 g nasjeckanog crvenog luka
• 1 zgnječeni režanj češnjaka
• 85 g svježeg sjeckanog bosiljka
• 5 g svježe sjeckane majčine dušice
• 60 ml maslinovog ulja
• 30 ml octa balsamico
Priprema:
Oguljen režanj češnjaka utrljajte u rubove zdjele za salatu. Kruh narežite na manje komade. U zdjeli za salatu pomiješajte kruh, rajčice, krastavce , luk, češnjak, bosiljak i majčinu dušicu. Dodajte maslinovo ulje ocat te poslužite.
Jednostavna salata sa piletinom
Vrijeme pripreme: 10 minuta
za 2 porcije
Sastojci: • 2 kom polovica pilećih prsa, kuhanih i narezanih na kockice
• 180 ml majoneze
• 30 g sjeckanog celera
• malo svježeg sjeckanog peršina
• 1 pakiranje taco umaka
Priprema:
U zdjeli dobro pomiješajte piletinu, majonezu, celer, peršin i umak. Prekrijte posudu i hladite 1 sat u hladnjaku prije posluživanja.
Povrtna salata sa tunom
Vrijeme pripreme: 15 min
za 4 porcije
Sastojci:
• 2 limenka tune u vodi, ocijeđene
• 4 tvrdo kuhana jaja
• 1 celer, sitno nasjeckan
• 10-15 kapara
• 1 luk, sitno nasjeckan
• 150 ml majoneze
• papar
• sol
• nekoliko listova salate
• peršin
• nekoliko mini rajčica
• 10-15 maslina
Priprema:Stavite tunjevinu u veću posudu. Sitno nasjeckajte 2 jaja i dodajte tunjevini. Preostala jaja narežite po duljini na pola. U posudu dodajte celer, kapare i luk te dobro promiješajte i usitnite vilicom. Dodajte majonezu i papar te promiješajte. Po želji dodajte malo soli. Na tanjure stavite listove salate. Na salatu ravnomjerno rasporedite tunjevinu. Posipajte sa malo peršina. Na vrh stavite polovine jaja te ukrasite rajčicama i maslinama.
Mediteranska salata sa slanutkom
Vrijeme pripreme: 20 min
za 4 porcije
Sastojci:
• 250 g konzerviranog slanutka
• 1 manji krastavac, narezan na male komadiće
• 1 veća rajčica, narezana na male komadiće
• 1 ljubičasti luk, sitno nasjeckan
• 1 crvena paprika, sitno narezana
• 10-12 maslina, narezanih na ploške
Dressing
• 1 žlica kiselog mlijeka
• 1/2 žličice maslinovog ulja
• 1 žličica origana
• 1 žličica peršina
• 40 g mrvljenog feta sira
• malo papra
• malo češnjaka u prahu
Priprema:U većoj zdjeli pomiješajte prvih 6 sastojaka. Pomiješajte sastojke za dressing, prelijte preko salate te dobro promiješajte. Prije posluživanja salatu stavite u hladnjak na 1 sat