Brzo gotova i bez brašna: Torta od kestena i čokolade za koju ti ne treba ni žlica brašna!

Ova torta od kestena i čokolade bez brašna i šećera idealna je za početnike jer je jednostavna za pripremu i što je najvažnije - svi koji je probaju ostat će bez riječi koliko je fina. Uz naš recept možeš je pripremiti već danas.

Brzo gotova i bez brašna: Torta od kestena i čokolade za koju ti ne treba ni žlica brašna!
Foto: Pexels
Prvi jesenski kesteni su došli na tržnice, a diljem grada se sa štandova mogu osmjetiti mirisi pečenih kestena. To nas je ponukalo da pronađemo jednostavan, a jako ukusan recept za ultimativnu tortu od kestena i čokolade, a za koju ti ne treba ni bijeli šećer ni brašno. Znači, ovo je zdrava verzija mnogih drugih slastica ovog tipa, pa u njoj možeš uživati bez grižnje savjesti.

Sastojci

225 grama tamne čokolade
6 velikih jaja
1 prstohvat soli
125 grama maslaca
400 dag kesten pirea
2 žlice ruma
100 grama tamne čokolade
250 mililitara vrhnja za šlag
1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema

01.

Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva.

02.

Odvoji bjelanjke od žutanjaka i u posebnoj posudi uz dodatak malo soli istuci bjelanjke u snijeg. U drugoj posudi izmiksaj žutanjke, kesten pire i maslac.

03.

U smjesu lagano dodaj polovicu snijega od bjelanjaka, rum i rastopljenu čokoladu. Sve izmiksaj te u smjesu dodaj i ostatak snijega.

04.

Kalup za tortu premaži s malo maslaca i posipaj ga s krušnim mrvicama ili obloži papirom za pečenje te smjesu prelij u kalup. Pusti tortu da se peče između 40 i 50 minuta. Nakon pečenja pusti je da se ohladi.

05.

Izmrvi čokoladu i otopi je na pari. Prelij je sa slatkim vrhnjem, dodaj nekoliko kapi ekstrakta vanilije i miješaj dok ne dobiješ jednobojnu, smeđu smjesu. Dok je smjesa još vruća prelij je preko torte.

06.

Pusti tortu da se ohladi, a preljev od čokolade stvrdne te potom posluži.

Savjet

Torta mora ostati nešto mekša u sredini, pa na to svakako pripazi. Ako koristiš trik s čačkalicom kako bi provjerila je li torta pečena, vodi računa da čačkalica ne smije izaći iz biskvita potpuno čista.

žena.hr
1.10.2024.