Začin koji nas svojom aromom i mirisom najviše uvodi u toplu atmosferu Božića je svakako cimet. Kada njegova divna aroma preplavi kuhinju nema sumnje da je Božić tu. Donosimo ti tri brza recepta za fine božićne keksiće s cimetom. Brzi i jednostavni, unijet će miris Božića u tvoj dom i oduševiti goste na božićnoj večeri.
(FOTO: Pixabay)
Brze cimet rolice
Sastojci:
- 2 i pol šalice glatkog brašna
- 3 žlice šećera
- 1 žličica soli
- 1 paketić kvasca
- Pola šalice vode
- četvrtina šalice mlijeka
- 2 žlice maslaca
- 1 jaje
Punjenje:
- četvrtina maslaca od 250 grama
- 2 žlice mljevenog cimeta
- četvrtina šalice smeđeg šećera
Glazura:
- 1 šalica šećera u prahu
- 1 čajna žličica ekstrakta od vanilije
- 3 žlice mlijeka u prahu
Upute:
Za izradu tijesta:
1. U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, šećer, sol i kvasac dok se ne spoje. Stavit smjesu na stranu. U maloj zdjeli zagrij vodu, mlijeko i maslac u mikrovalnoj pećnici dok se maslac ne otopi. Za to će ti trebati oko 30 do 45 sekundi. U smjesu s brašnom umiješaj smjesu s maslacem. Dodaj jaje i mikserom miješaj 3 do 4 minute ili dok tijesto više ne bude ljepljivo. Stavi u lagano podmazanu posudu i ostavi da odstoji 5 minuta.
2. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva i isključi nakon 10 minuta ili neposredno prije stavljanja keksića u pećnicu.
3. Nakon što se tijesto odmorilo 5 minuta, izvaljaj ga u posudu za pečenje dimenzija 15x9 centimetara. Po vrhu rasporedi omekšali maslac. Pomiješaj zajedno cimet i šećer te ga pospi po cijelom tijestu. Tijesto dobro izvaljaj i izreži na 9 ravnih dijelova. Lagano prekrij aluminijskom folijom ili plastičnom folijom za pečenje.
4. Isključi pećnicu i stavi kekse s cimetom u pećnicu da se dižu 20 minuta. Nakon što se digne tijesto, uključi pećnicu na 190 stupnjeva. Peci rolice cimeta 15 do 20 minuta ili dok ne poprime zlatnu boju.
5. Izvadi ih iz pećnice i premaži glazurom.
Da bi napravila glazuru:
Pomiješaj šećer u prahu, ekstrakt vanilije i tri žlice mlijeka u prahu te miješaj dok ne postane glatka smjesa bez grudica. Prelij preko toplih keksića.
Keksi od cimeta sa šećerom u prahu
Sastojci:
- 1 i pol šalica brašna
- četvrtina čajne žličice praška za pecivo
- četvrtina čajne žličice soli
- pola šalice rastopljenog maslaca
- pola šalice šećera u prahu
- pola šalice šećera
- 1 jaje
- 1 žlica ekstrakta od vanilije
- pola žlice cimeta
- bademi
Upute:
1. U zdjelu srednje veličine stavi brašno, prašak za pecivo i sol.
2. U veliku zdjelu stavi maslac, šećer u prahu i obični šećer te miksaj s ručnim mikserom dok ne dobiješ kremastu smjesu. Miksanje će trajati oko tri minute. Unutra dodaj jaje i ekstrakt od vanilije te smanjenom brzinom miksaj dok se ne spoji s ostatkom smjese. Dodaj sastojke iz srednje zdjele i nastavi miksati
3. Ostavi smjesu da odstoji barem dva sata.
4. Ugrij pećnicu na 190 stupnjeva, a u posudu za pečenje stavi papir za pečenje.
5. U malu zdjelu pomiješaj četvrtinu šalice šećera i cimet.
6. Stvori malene kuglice od smjese koju si napravila. Umoči kuglice u šećer i cimet dok ne budu skroz prekrivene. Stavi ih u posudu za pečenje i na svaku stavi oguljene i nasjeckane bademe.
7. Peci ih dok ne postanu zlatne boje, otprilike 7 do 9 minuta, a kada ih izvadiš, pusti ih da se ohlade 3 minute.
Keksi od cimeta s karamelom
Ovi hrskavi keksi od cimeta imaju suptilan trag karamele, što ih čini savršenim desertom ili grickalicom uz kavu. Ove kekse od cimeta lako je ispeći, a kombiniranje smeđeg šećera sa sirupom od karamele čini ih još slađima.
Sastojci:
- 125 grama maslaca
- 90 grama smeđeg šećera
- 2 žlice desertnog preljeva od karamele
- 200 grama glatkog brašna
- 1 žličica mljevenog cimeta
Upute:
1. Ugrij pećnicu na 180 stupnjeva.
2. U zdjelu stavi maslac, šećer, preljev od karamele, brašno i cimet te to miksaj dok ne dobiješ smjesu.
3. Tijesto valjaj valjkom dok ne postane glatko, a zatim malim kalupima napravi željene oblike keksa, raširi ih po limu, a zatim ih vilicom nekoliko puta probodi.
4. Peci ih 12 minuta. Keksi bi trebali biti malo mekani kada izađu iz pećnice. Ostavi ih da se ohlade i očvrsnu.
5. Keksi mogu izdržati tjedan dana u hermetički zatvorenoj posudi.