Gastro
Gastro

Brzi i jednostavni božićni keksići s cimetom

Brzi i jednostavni božićni keksići s cimetom
Ako nas što podsjeća na to da je Božić došao u naše domove onda je to miris cimeta

Začin koji nas svojom aromom i mirisom najviše uvodi u toplu atmosferu Božića je svakako cimet. Kada njegova divna aroma preplavi kuhinju nema sumnje da je Božić tu. Donosimo ti tri brza recepta za fine božićne keksiće s cimetom. Brzi i jednostavni, unijet će miris Božića u tvoj dom i oduševiti goste na božićnoj večeri.

Brzi i jednostavni božićni keksići s cimetom

(FOTO: Pixabay) 

Brze cimet rolice 

Sastojci:

2 i pol šalice glatkog brašna

3 žlice šećera

1 žličica soli

1 paketić kvasca

Pola šalice vode

četvrtina šalice mlijeka

2 žlice maslaca

1 jaje

Punjenje:

četvrtina maslaca od 250 grama 

2 žlice mljevenog cimeta 

četvrtina šalice smeđeg šećera 

Glazura:

1 šalica šećera u prahu

1 čajna žličica ekstrakta od vanilije

3 žlice mlijeka u prahu 

Upute: Za izradu tijesta: 1. U velikoj zdjeli pomiješaj brašno, šećer, sol i kvasac dok se ne spoje. Stavit smjesu na stranu. U maloj zdjeli zagrij vodu, mlijeko i maslac u mikrovalnoj pećnici dok se maslac ne otopi. Za to će ti trebati oko 30 do 45 sekundi. U smjesu s brašnom umiješaj smjesu s maslacem. Dodaj jaje i mikserom miješaj 3 do 4 minute ili dok tijesto više ne bude ljepljivo. Stavi u lagano podmazanu posudu i ostavi da odstoji 5 minuta.2. Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva i isključi nakon 10 minuta ili neposredno prije stavljanja keksića u pećnicu.3. Nakon što se tijesto odmorilo 5 minuta, izvaljaj ga u posudu za pečenje dimenzija 15x9 centimetara. Po vrhu rasporedi omekšali maslac. Pomiješaj zajedno cimet i šećer te ga pospi po cijelom tijestu. Tijesto dobro izvaljaj i izreži na 9 ravnih dijelova. Lagano prekrij aluminijskom folijom ili plastičnom folijom za pečenje. 4. Isključi pećnicu i stavi kekse s cimetom u pećnicu da se dižu 20 minuta. Nakon što se digne tijesto, uključi pećnicu na 190 stupnjeva. Peci rolice cimeta 15 do 20 minuta ili dok ne poprime zlatnu boju. 5. Izvadi ih iz pećnice i premaži glazurom.Da bi napravila glazuru: Pomiješaj šećer u prahu, ekstrakt vanilije i tri žlice mlijeka u prahu te miješaj dok ne postane glatka smjesa bez grudica. Prelij preko toplih keksića.

Keksi od cimeta sa šećerom u prahu

Sastojci:

1 i pol šalica brašna 

četvrtina čajne žličice praška za pecivo 

četvrtina čajne žličice soli 

pola šalice rastopljenog maslaca 

pola šalice šećera u prahu

pola šalice šećera 

1 jaje 

1 žlica ekstrakta od vanilije 

pola žlice cimeta 

bademi 

Upute: 1. U zdjelu srednje veličine stavi brašno, prašak za pecivo i sol. 2. U veliku zdjelu stavi maslac, šećer u prahu i obični šećer te miksaj s ručnim mikserom dok ne dobiješ kremastu smjesu. Miksanje će trajati oko tri minute. Unutra dodaj jaje i ekstrakt od vanilije te smanjenom brzinom miksaj dok se ne spoji s ostatkom smjese. Dodaj sastojke iz srednje zdjele i nastavi miksati 3. Ostavi smjesu da odstoji barem dva sata. 4. Ugrij pećnicu na 190 stupnjeva, a u posudu za pečenje stavi papir za pečenje. 5. U malu zdjelu pomiješaj četvrtinu šalice šećera i cimet. 6. Stvori malene kuglice od smjese koju si napravila. Umoči kuglice u šećer i cimet dok ne budu skroz prekrivene. Stavi ih u posudu za pečenje i na svaku stavi oguljene i nasjeckane bademe. 7. Peci ih dok ne postanu zlatne boje, otprilike 7 do 9 minuta, a kada ih izvadiš, pusti ih da se ohlade 3 minute.

Keksi od cimeta s karamelom

Ovi hrskavi keksi od cimeta imaju suptilan trag karamele, što ih čini savršenim desertom ili grickalicom uz kavu. Ove kekse od cimeta lako je ispeći, a kombiniranje smeđeg šećera sa sirupom od karamele čini ih još slađima.Sastojci:

125 grama maslaca

90 grama smeđeg šećera

2 žlice desertnog preljeva od karamele

200 grama glatkog brašna 

1 žličica mljevenog cimeta

Upute: 1. Ugrij pećnicu na 180 stupnjeva. 2. U zdjelu stavi maslac, šećer, preljev od karamele, brašno i cimet te to miksaj dok ne dobiješ smjesu. 3. Tijesto valjaj valjkom dok ne postane glatko, a zatim malim kalupima napravi željene oblike keksa, raširi ih po limu, a zatim ih vilicom nekoliko puta probodi.4. Peci ih 12 minuta. Keksi bi trebali biti malo mekani kada izađu iz pećnice. Ostavi ih da se ohlade i očvrsnu.5. Keksi mogu izdržati tjedan dana u hermetički zatvorenoj posudi.