Breskvice su tradicionalna poslastice bez koje ne možemo zamisliti svečane i blagdanske prigode. Želiš li se okušati u njihovoj izradi, donosimo recept koji bi ti trebao uspjeti iz 'prve'. No, izdvoji dovoljno vremena
Sastojci
Priprema
Pjenasto izmiješaj jaja i šećer, dvije žlice mlijeka, vanilin šećer i brašno s praškom za pecivo.
Umijesi meko tijesto, a onda pobrašni dasku ili tanjur. Na toj podlozi oblikuj štrucu tijesta pazeći da ima dovoljno brašna. Tijesto stavi da odstoji u hladnjaku dvadesetak minuta. Poanta je da tijesto bude meko pa neka te ne iznenađuje to što je promijenilo strukturu.
Nakon dvadesetak minuta u hladnjaku, premijesi ga i odreži na komadiće kao da namjeravaš načiniti njoke. Zatim svaki taj komadić tijesta oblikuj u kuglice i posloži ih na lim. Na lim ne zaboravi staviti papir za pečenje.
Peci u pećnici na oko 190°C desetak minuta, odnosno dok kuglice ne dobiju zlatnožutu boju.
Svakoj kuglici (breskvici) izdubi sredinu. Nakon toga izdubljuj i u širinu, ali pazi da ne izdubiš skroz do dna.
Ostatak tijesta dodaj u nadjev koji čini marmelada po želji, a možeš dodati i malo ruma. Recimo, možeš kombinirati dvije marmelade - od šljiva i/ili šipka. Mjere su odokativne.
Polovine breskvica napuni nadjevom do ruba i zatim ih uredno spoji s drugom polovicom.
U posudicu stavi prehrambenu boju za kolače i kistom prošaraj po breskvicama. U drugu posudicu stavi vodu i sa svake strane malo namoči breskvice. Na kraju ih uvaljaj u šećer i pusti da se osuše.