Braća i vrhunski kuhari, Gregor i David, stoje iza novih vrhunskih namaza

Gregor i David Vračko vrhunski su kuhari i braća potpuno različitih osobnosti. Jedan su drugome najveće nadahnuće pa su ga u savršenoj igri okusa pretočili i u Argetu Exclusive

Braća i vrhunski kuhari, Gregor i David, stoje iza novih vrhunskih namaza

Vrhunski namazi Argeta Exclusive već 11 godina ističu se jedinstvenim kombinacijama okusa i potpisima renomiranih kuhara poput Nikole Tadijanovića (restoran Stari Kaštel), Tea Ferneticha (restoran San Rocco), Janeza Bratovža (restoran JB), Luke Košira (gostionica Grič), i mnogih drugih. Ove godine Argeti Exclusive pridružila su se još dva renomirana imena - Gregor Vračko (kuća Denk s Michelinovom zvjezdicom) i David Vračko (restoran Mak). U novoj priči o Argeti Exclusive, svoje poglavlje napisala su izuzetno nadarena braća, predstavljajući svoje osobnosti u kreacijama - mirnu sofisticiranost i nezaustavljivu kreativnost.

Jedno prezime. Dvije priče.

Gregor i David Vračko vrhunski su kuhari i braća potpuno različitih osobnosti. Jedan su drugome najveće nadahnuće pa su ga u savršenoj igri okusa pretočili i u Argetu Exclusive, zajedno sa svojim osobnostima i svim kulinarskim tajnama.

Argeta Exclusive à la Gregor Vračko - Teletina s lipom i medom omogućila je Gregoru da predstavi svog brata Davida u sofisticiranim cvjetnim okusima pa je bogatoj teletini dodao nježne cvjetove lipe i med za savršeni slatki završetak. „Ispod sve ove »tvrde kore« i rokerskog imidža koji David pokazuje, nalazi se izuzetno nježna duša. Zbog toga sam odabrao lipu i med kako bih pokazao tu njegovu „slađu“ stranu“, opisao je svoju kreaciju Gregor Vračko.

ImageDavid je opisao svog brata u pašteti Argeta Exclusive à la David Vračko - biserka s vrganjima i tartufima. Intenzivnog, ali izuzetno prestižnog okusa nadogradio je biserku savršenom kombinacijom vrganja i tartufa koji razvijaju okus od početka do kraja. David je objasnio da je za središnji okus odabrao tartufe jer je baš Gregor bio taj koji ga je upoznao s tim iznimnim okusom tartufa. „Nisam poznavao taj okus prije. Gregor je jednom donio tartufe iz Austrije i otada sam s njima oduševljen. Prije toga smo samo zajedno brali vrganje, što je također lijepa uspomena."

ImageBraća Vračko odlučili su se za suradnju s Argetom već nakon prvog kontakta: zbog povezanosti s prehrambenim tehnolozima te iznimnih proizvodnih standarda Argete i odabira najkvalitetnijih sastojaka. Začetnik ideje Argeta Exclusive, Enzo Smrekar, rekao je prilikom lansiranja novih pašteta da se „često dogodi da smo uzbuđeni i potpuno ovisni o novoj, drugačijoj ideji, ali ne događa se tako često ta ideja dobije tako snažna krila da preraste u svojevrsni pokret. Približavanje superiornih kombinacija sastojaka i okusa širokom krugu potrošača razbija paradoks jer to znači svojevrsnu demokratizaciju ekskluzivnosti. Također, provodimo Argetinu filozofiju širenja ljubavi (Spread love) želeći s potrošačima podijeliti ono najbolje što imamo. Naš je odnos već odavno prerastao prodaju i kupnju.  Povezali smo se na vrlo posebnoj razini, koja neprestano podiže Argetinu platformu, bilo da se radi o kvaliteti, okusu, načinu uporabe, inovaciji, trajnosti, susretljivosti ... i naravno buduće projekte. "

Međutim, 2020. godine brend Argeta Exclusive otišla je još dalje.

U Argeti su otkrili da njihovi namazi zadovoljavaju gotovo sva osjetila. Namaze možemo okusiti, vidjeti, mirisati i opipati. Ali ne možemo ih čuti. Stoga su u suradnji s tehnolozima, znanstvenicima i glazbenim inženjerima postigli nemoguće: uspjeli su pretvoriti okuse oba nova namaza u zvuk i tako stvoriti sasvim poseban zvučni doživljaj. Prof. dr. Mitja Reichenberg, filmski skladatelj, ton-majstor, glazbeni producent, teoretičar i publicist, bio je vodeći stručnjak tima koji je nove Argetine okuse transformirao u glazbu. Objasnio je Postigli smo povezivanje osjetila i osjećaj u suprotnog iskustva, odnosno nešto što nam daje priliku da svoju stvarnost shvatimo kao izrazito kontekstualno iskustvo. Kao pretvaranje okusa namaza u glazbu."  

A što je budućnost?

Argeta Exclusive s ponosom gleda u budućnost i raduje se novim izazovima. Budućnost je također misija dugoročnog mentorskog projekta Argeta Exclusive Akademije, koja mladim kulinarskim talentima otvara vrata u svijet ekskluzivne kuhinje učenjem od najvećih slovenskih i hrvatskih chefova. Argeta Exclusive Akademija svake godine nudi ekskluzivnu priliku za dvoje najboljih studenata gastronomije iz Hrvatske i Slovenije, kako bi u najpoznatijim kuhinjama upoznali visoku gastronomiju i filozofiju njihovih chefova. Ovogodišnji studenti su Ines Jurišić i Anže Bilban.

Argeta Exclusive želi uvijek iznova otkriti nove horizonte kulinarskih užitaka i donijeti ih svima koji znaju cijeniti okus kvalitete. Nastavit će nuditi samo najbolje, a s ekskluzivnim okusom vrhunske kuhinje, svakom doživljaju dodat će nešto vrlo posebno.