Božićni puding i panj

Tradicionalni deserti za božićno slavlje

Božićni puding i panj

Božić u Engleskoj ne može proći bez pečene purice, uz koju se kao prilog pripremaju pikantno dinstano crveno zelje i pečeni krumpiri. Na blagdanskom stolu svakako će se za desert naći božićni puding, kolač od različitog sušenog voća, jabuka, ruma i začina, u koji se stavlja i novčić koji će po vjerovanju sretnom nalazniku donositi sreću do idućeg Božića. Božićni puding dobro će se slagati sa čašom sherryja. Englezi pak uz svoj tradicionalni blagdanski kolač rado kombiniraju vrlo tamno i jako pivo. Dakako, omiljeni čaj također je poželjan uz božićni puding. U Francuskoj se pak za Božić priprema čokoladna biskvit-rolada u obliku panja. Božićni panj  ili grana blagdanski je kolač koji svoju popularnost zahvaljuje jednostavnoj izradi, odličnom okusu i maštovitim kremama. Osim u Francuskoj, božićni panj tradicionalno se pravi i u Belgiji, te simbolizira cjepanice koje se pale u kaminu da bi se dobio pravi zimski ugođaj. Priprema se na razne načine, od čokolade, vanilije, kestena, kave, ali i od jagoda, te od šumskog voća. Najčešći i najomiljeniji je čokoladni panj koji se pravi s kremom od maslaca.

Božićni puding

Sastojci:
160 g  glatkog brašna
100 g  krušnih mrvica
100 g  smeđeg šećera
½ žličice cimeta u prahu
50 g  prženih i mrvljenih badema
200 g  kandiranog voća
500 g  grožđica
4  jaja
10 ml  ruma
2   jabuke
250 g  margarina
šećer u prahu

Priprema:
U zdjelu s umućenim jajima dodamo smeđi šećer, cimet u prahu, kandirano voće, grožđice, brašno i dobro izmiješamo. Zatim dodamo naribane jabuke, pržene i usitnjene bademe, krušne mrvice, rum, omekšali margarin i dobro izmiješamo sastojke. Dobivenu smjesu premjestimo u kalup premazan margarinom, dobro je utisnemo da izađe zrak, poravnamo, premjestimo u vatrostalnu zdjelu u koju ulijemo vode do nešto više od polovice visine kalupa, kalup prekrijemo tanjurom, te stavimo peći u pećnicu zagrijanu na 150°C, otprilike 3 sata. Gotov božićni puding ostavimo u kalupu da se potpuno ohladi, izvadimo na tanjur, posipamo šećerom u prahu i poslužimo.

Božićni panj

Image


Sastojci :
Za biskvit:
5 jaja
150 g šećera
130 g brašna
30 g mljevenih lješnjaka
1 vanilin šećer
malo ulja
malo mlijeka

Za kremu:
200 g protisnutog kestena
50 g šećera u prahu
malo ruma
1 dl tučenog slatkog vrhnja

Priprema:
Za tijesto izmiješajte pjenasto jaja sa šećerom, pa umutite u smjesu ostale sastojke za tijesto, jedan po jedan. Ispecite tijesto u pravokutnom limu u pećnici na 170°stupnjeva. Za kremu sve sastojke izmiksajte da dobijete glatku masu. Namažite njome ohlađeno roladno tijesto, zarolajte kolač i ostavite da se potpuno ohladi. Gotovu roladu možete preliti rastopljenom čokoladom ili ukrasiti šlagom kojem ste dodali malo kakaa.

(M.G.)