Kruh bez dizanja
Ima li što bolje od mirisa svježe pečenog toplog kruha koji se širi kuhinjom? Teško, no zašto se onda tako rijetko uzimamo pregaču u ruke, nego po kruh odlazimo do najbliže pekarnice? Uz današnji tempo života čini nam se da nemamo vremena za još i mijesiti domaći kruh. No, uz ovaj jednostavni recept za koji te potrebno svega pet sastojaka (ali ne i kvasac) te vrlo malo utrošenog vremena (jer se tijesto ne mora dizati), domaći bi kruh mogao na tvom stolu u potpunosti zamijeniti onaj kupovni – na veselje cijele obitelji.
Sastojci
500 grama pšeničnog brašna tip 400 ili 550
300 mililitara tople vode
1 vrećica praška za pecivo
3 jušne žlice djevičanskog maslinovog ulja
2 čajne žličice soli
Priprema
01.
Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva
02.
Pomiješati u zdjeli brašno, sol i prašak za pecivo
03.
U drugoj zdjeli pomiješati maslinovo ulje i vodu
04.
Dvije žlice tekuće mješavine ostaviti sa strane
05.
Dodati mokre sastojke u suhe
06.
Miješati nekoliko minuta
07.
Oblikovati nekoliko lepinjica otprilike iste veličine i debljine
08.
Peći na papiru za pečenje na 180 stupnjeva 30-40 minuta
09.
Pred kraj pečenja kruh premazati mješavinom ulja i vode i pustiti u pećnici još nekoliko minuta
Savjet
Kruh se preporučuje pojesti isti dan - što ne bi trebao biti problem s obzirom na to da je super ukusan. ako ipak uspije nešto ostati za sutradan, treba ga pohraniti u najlonskoj vrećici koja je dobro zatvorena. nakon toga se više ne bi trebao čuvati jer će se isušiti.
Izdavačiheartvegetables.com