Ispeci sama kruh sa samo 5 sastojka i bez dizanja

Kruh bez dizanja

Ispeci sama kruh sa samo 5 sastojka i bez dizanja
Foto: Unsplash
Ima li što bolje od mirisa svježe pečenog toplog kruha koji se širi kuhinjom? Teško, no zašto se onda tako rijetko uzimamo pregaču u ruke, nego po kruh odlazimo do najbliže pekarnice? Uz današnji tempo života čini nam se da nemamo vremena za još i mijesiti domaći kruh. No, uz ovaj jednostavni recept za koji te potrebno svega pet sastojaka (ali ne i kvasac) te vrlo malo utrošenog vremena (jer se tijesto ne mora dizati), domaći bi kruh mogao na tvom stolu u potpunosti zamijeniti onaj kupovni – na veselje cijele obitelji.

Sastojci

500 grama pšeničnog brašna tip 400 ili 550
300 mililitara tople vode
1 vrećica praška za pecivo
3 jušne žlice djevičanskog maslinovog ulja
2 čajne žličice soli

Priprema

01.

Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva

02.

Pomiješati u zdjeli brašno, sol i prašak za pecivo

03.

U drugoj zdjeli pomiješati maslinovo ulje i vodu

04.

Dvije žlice tekuće mješavine ostaviti sa strane

05.

Dodati mokre sastojke u suhe

06.

Miješati nekoliko minuta

07.

Oblikovati nekoliko lepinjica otprilike iste veličine i debljine

08.

Peći na papiru za pečenje na 180 stupnjeva 30-40 minuta

09.

Pred kraj pečenja kruh premazati mješavinom ulja i vode i pustiti u pećnici još nekoliko minuta

Savjet

Kruh se preporučuje pojesti isti dan - što ne bi trebao biti problem s obzirom na to da je super ukusan. ako ipak uspije nešto ostati za sutradan, treba ga pohraniti u najlonskoj vrećici koja je dobro zatvorena. nakon toga se više ne bi trebao čuvati jer će se isušiti.

žena.hr
27.11.2021.