Stollen ili slatki božićni kruh je tradicionalna njemačka božićna poslastica napravljena od dizanog tijesta
Biskupski kruh ili Stollen - tradicionalni blagdanski kolač
Sastojci
Priprema
U jednu zdjelu stavi grožđice, kandirano voće i sitno sjeckane orašaste plodove pa zalij rumom. Promiješaj i ostavi sa strane.
U mlijeko umiješaj suhi kvasac te 2 žlice šećera pa ostavi na toplom 10-15 minuta dok ne postane pjenasto.
U zdjeli pomiješaj brašno, preostali šećer, jaje, žumanjke, maslac, ekstrakt vanilije, limunovu koricu, začine i sol te dodaj smjesu s kvascem. Miješaj dok se smjesa ne sjedini te zamijesi tijesto. Posudu pokrij krpom ili folijom i ostavi na toplom mjestu barem oko 1 sat, odnosno dok se tijesto ne udvostruči.
Nakon što se tijesto diglo, dodaj kandirano voće i orašaste plodove natopljene rumom. Promijesi tijesto rukama. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodaj malo brašna.
Pećnicu upali na 200 stupnjeva i ostavi da se grije.
Tijesto premjesti na pobrašnjenu radnu površinu. Uz pomoć valjka u sredini tijesta napravi udubljenje pa jednu stranu preklopi prema sredini i rukama oblikuj u valjak.
Prebaci kruh na tepsiju koju si prethodno obložila papirom za pečenje.
Stavi kruh u pećnicu i peci ga oko 15 minuta na 200 stupnjeva, a zatim smanji temperaturu na 180 stupnjeva i peci još oko 25 minuta.
Kad je kruh pečen, premaži ga otopljenim maslacem te odmah posipaj šećerom u prahu. Nakon što se ohladi, još jednom ga ukrasi šećerom u prahu.
Stollen čuvaj na suhom i hladnom mjestu. Zamotan u foliju zadržati će svježinu i do nekoliko tjedana.
Savjet
Od suhog voća najbolje je koristiti suhe marelice, brusnice i grožđice, a od orašastih plodova mogu se koristiti sjeckani bademi ili orasi