Biskupski kruh ili Stollen - tradicionalni blagdanski kolač

Stollen ili slatki božićni kruh je tradicionalna njemačka božićna poslastica napravljena od dizanog tijesta

Biskupski kruh ili Stollen - tradicionalni blagdanski kolač
Foto: Unsplash
Biskupski kruh, poznatiji i kao Stollen, još je jedan u nizu popularnih blagdanskih kolača koje volimo peći svakih blagdana i nikad nam ne dosade. Stollen ili slatki božićni kruh je tradicionalna njemačka božićna poslastica, a poznat je i pod raznim drugim imenima. Najčešće se peče za Badnjak, a od njega će ti zamirisati cijeli dom. Glavni sastojci ovog kruha su orašasti plodovi te kandirano voće, vrlo je ukusan i zaista ga nije teško napraviti. Savršen je za doručak i odlično se slaže sa šalicom vrućeg čaja ili bijele kave, a oduševit će svakog ljubitelja tradicionalnih kolača.

Sastojci

1 šalica mlakog punomasnog mlijeka
3 žličice suhog kvasca
0.5 šalice bijelog šećera
4 šalice višenamjenskog brašna
1 veliko jaje
2 velika žumanjka
200 grama omekšalog maslaca
2 žličice ekstrakta vanilije
2 žlice limunove korice
1 žličica soli
0.5 žličice kardamoma u prahu
0.5 žličice mljevenog muškatnog oraščića
0.5 žličice cimeta u prahu
100 grama grožđica
200 grama kandiranog voća
100 grama sjeckanih orašastih plodova
2 žlice ruma
50 grama otopljenog maslaca
2 žlice šećera u prahu

Priprema

01.

U jednu zdjelu stavi grožđice, kandirano voće i sitno sjeckane orašaste plodove pa zalij rumom. Promiješaj i ostavi sa strane.

02.

U mlijeko umiješaj suhi kvasac te 2 žlice šećera pa ostavi na toplom 10-15 minuta dok ne postane pjenasto.

03.

U zdjeli pomiješaj brašno, preostali šećer, jaje, žumanjke, maslac, ekstrakt vanilije, limunovu koricu, začine i sol te dodaj smjesu s kvascem. Miješaj dok se smjesa ne sjedini te zamijesi tijesto. Posudu pokrij krpom ili folijom i ostavi na toplom mjestu barem oko 1 sat, odnosno dok se tijesto ne udvostruči.

04.

Nakon što se tijesto diglo, dodaj kandirano voće i orašaste plodove natopljene rumom. Promijesi tijesto rukama. Ako je tijesto previše ljepljivo, dodaj malo brašna.

05.

Pećnicu upali na 200 stupnjeva i ostavi da se grije.

06.

Tijesto premjesti na pobrašnjenu radnu površinu. Uz pomoć valjka u sredini tijesta napravi udubljenje pa jednu stranu preklopi prema sredini i rukama oblikuj u valjak.

07.

Prebaci kruh na tepsiju koju si prethodno obložila papirom za pečenje.

08.

Stavi kruh u pećnicu i peci ga oko 15 minuta na 200 stupnjeva, a zatim smanji temperaturu na 180 stupnjeva i peci još oko 25 minuta.

09.

Kad je kruh pečen, premaži ga otopljenim maslacem te odmah posipaj šećerom u prahu. Nakon što se ohladi, još jednom ga ukrasi šećerom u prahu.

10.

Stollen čuvaj na suhom i hladnom mjestu. Zamotan u foliju zadržati će svježinu i do nekoliko tjedana.

Savjet

Od suhog voća najbolje je koristiti suhe marelice, brusnice i grožđice, a od orašastih plodova mogu se koristiti sjeckani bademi ili orasi

M.G.
21.12.2021.