Fitness torta od sira, vanilije i jagoda

Prve proljetne jagode stigle su na tržnice, pa je pravo vrijeme da ih uključimo u svoje recepte i slastice. Ova zdrava, proteinska torta ujedno je ukusna, ali i niskokalorična, pa ju možeš jesti bez grižnje savjesti.

Fitness torta od sira, vanilije i jagoda
Foto: Unsplash
Obožavamo svježi okus slatkih jagoda, mnogima omiljenog voća. Ove neodoljive crvene bobice najbolje je konzumirati sirove, bez ikakvih dodataka, no oduševit će te i u raznim zdravim sokovima, desertima i pitama. S obzirom da se ljeto opasno približava, a mi se trudimo pripaziti na unos kalorija i na broj na vagi, nije preporučljivo jesti visokokalorične kolače i torte. No, to ne znači da se u potpunosti trebaš odreći deserata s dodatkom jagoda. Mi smo pronašli ovaj recept koji je ujedno zdrav, hranjiv i bogat proteinima, a u kojem su glavna zvijezda upravo jagode. Probaj ga napraviti već danas te se oduševiti i okusom i niskim brojem kalorija ovog fitness kolača.

Sastojci

100 grama usitnjenih zobenih pahuljica
50 grama mljevenih badema
150 ml mlijeka od badema
2 žličice svijetlog meda
0.5 žličice ekstrakta vanilije
500 grama posnog sira
4 komada jaja
3 žlice svijetlog meda
0.5 korice jednog limuna
0.5 soka od limuna
1 žličica ekstrakta vanilije
500 grama jagoda

Priprema

01.

Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.

02.

Pomiješati zobene pahuljice i mljevene bademe. Dodati med i ekstrakt vanilije te napitak od badema pa miješati dok se svi sastojci ne sjedine.

03.

Kalup za torte promjera 20 cm prekriti papirom za pečenje, a na dno rasporediti smjesu za podlogu. Peći u pećnici otprilike 5 minuta.

04.

Kremu od sira potrebno je pripremiti u kratkom vremenu dok je podloga u pećnici. Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke miksati u snijeg uz dodatak prstohvata soli. U pripremljeni snijeg od bjelanjaka dodavati jedan po jedan žumanjak.

05.

Zatim dodati med, svježi sir, koricu i sok limuna te ekstrakt vanilije pa sve vrlo kratko promiješati, dok se sastojci ne sjedine.

06.

Pripremljenu smjesu za kremu preliti preko pečene podloge pa vratiti u pećnicu i peći 15 minuta. Nakon toga smanjiti temperaturu na 160 stupnjeva i peći još desetak minuta.

07.

Pečenu tortu pustiti da se u potpunosti ohladi pa prije samog posluživanja po površini rasporediti očišćene jagode.

Savjet

Ova torta može biti ultraukusna i ako u nju umutiš 30 g whey proteina okusa vanilije ili pak jagode zamijeniš s nekim drugim bobičastim voćem. S obzirom da je recept jednostavan, moguće je kombinirati sastojke prema svom ukusu i na taj način stvoriti svoj desert iz snova.

žena.hr
14.4.2021.