INSPIRACIJA ZA DAN ŽENA

Što gledati? 13 inspirativnih filmova o ženama koje svatko treba pogledati

Ovi filmovi slave naše mogućnosti, napore i postignuća čak i onda kad se to čini nemogućim. Evo naše liste najboljih filmova o ženama koje možeš pogledati uoči Dana žena

Penelope Cruz
Foto: Voyo

Dugo su se žene borile za ravnopravnost, pravo da jednostavno budu svoje. Još su u 19. stoljeću ovisile o muškarcu, nisu imale pravo glasa te im se uloga kućanice i majke nametala kao jedina moguća i ispravna. Zahvaljujući stoljeću borbe, štrajkovima i prosvjedima, danas je situacija drukčija i žene se mogu ostvariti u nizu uloga - premda ravnopravnost nije potpuno postignuta, posebice u slabije razvijenim zemljama.

Image
STRASTVENE IGRE

Donosimo 16 erotskih filmova koji će 'začiniti' atmosferu

Dan žena koji slavimo 8. ožujka prilika je da se prisjetimo za što su se generacije žena prije nas borile, ali i koliko toga možemo. Uoči Dana žena izdvojile smo inspirativne filmove o hrabrim ženama koje su bile spreme iskoračiti. Tematski se razlikuju, no zajedničko im je to što slave žensku snagu, napore i postignuća čak i onda kad se to čini nemogućim. Teško da ćeš ostati ravnodušna na ove filmove koje uvijek volimo iznova pogledati o posebice ususret osmom ožujku.

Proksima

Žene se danas ostvaruju u nizu uloga. Vješto balansiraju privatne i poslovne obaveze premda su neke i dalje pred zidom – ili karijera ili majčinstvo. Može li oboje i koja je cijena toga? Balansiranje majčinstva i karijere izazovno je, a to pokazuje i film "Proksima". U središtu je francuska astronautkinja Sarah (Eva Green) koja pokušava uskladiti različite uloge dok je na obuci u Europskoj svemirskoj agenciji. Muči je to što se otuđuje od sedmogodišnje kćeri Stelle kojoj se život također mijenja dok je majka daleko od kuće. Sve se komplicira kad Sarah pozovu u dugogodišnju svemirsku misiju pod imenom ''Proksima''. Ovaj film na dirljiv način pokazuje svu moć ženske emancipacije, ali i izazove s kojima se susrećemo kao žene na rukovodećim mjestima na kojima dominiraju muškarci.

Image
Foto: Voyo

Projekt Florida

Film ''Projekt Florida'' datira iz 2017. godine kada je "pobrao" sjajne kritike na Filmskom festivalu u Cannesu. Priča se "vrti" oko šestogodišnje Moonee (Brooklynn Prince) i njezine majke Halley (Bria Vinaite). Njih dvije tijekom jednog ljeta doslovno žive na autocesti, odnosno odsjedaju u motelu čiji je ''gazda'' gospodin Bobby (Willem Dafoe). Naizgled je to ozbiljan i krut čovjek, no zapravo je pun suosjećanja. Djevojčica i ondje nastoji uživati u djetinjstvu i pronalazi najbolju prijateljicu. Istovremeno, njena majka prolazi kroz razne bitke i drame samo kako bi njih dvije konačno imale bolji život.

Odgajateljica

U ''Odgajateljici'' upoznajemo četrdesetogodišnju, pogađaš, odgajateljicu (Maggie Gyllenhaal) koja s vremenom uviđa da je njen učenik jako talentiran za pisanje poezije. Rad s darovitim učenikom predstavlja joj izlaz iz monotonog života srednjeg staleža pa na sve načine želi razvijati dječakov talent. Počinje koristiti kontroverzne metode rada zbog čega ulazi u (etičke) prijepore s dječakovim roditeljima. Mijenja se i njen život stoga ovaj upečatljiv film pita gdje je granica između odgovornosti i opsesije. I je li odgojiteljica kroz rad s darovitim dječakom zapravo željela pronaći vlastiti identitet i smisao?

Image
Foto: Voyo

Brooklyn

Film ''Brooklyn'' vodi nas u 1950-e godine kada mlada Eilis Lacey odlazi iz Irske u Ameriku trbuhom za kruhom. Putovanje u bolji život nije bilo jednostavno jer se suočava s morskom bolesti, siromaštvom, a trebala se i prilagoditi novim sugrađanima. Ipak, s vremenom u Brooklynu pronalazi posao te se zaljubi u zgodnog Talijana. U konačnom uživanju prekine je potresna vijest iz rodne Irske zbog čega Eilis postaje rastrgana između dvaju svjetova. Ovaj film slavi hrabrost, otvorenost i spremnost na promjenu čak i kad je jako teško.

Image
Foto: Voyo

Tiha strast 

Kroz povijest slabije se čulo za žene u književnosti. Većinu, ako ne i sve lektirne naslove potpisuju muškarci, dok su njihove ženske kolegice često živjele izolirano i potpisivale se pseudonimima. Biografski film "Tiha strast" pokazuje koliko je teško bilo biti žena u muškom društvu, i to kroz biografsku priču o američkoj pjesnikinji Emily Dickinson. "Tiha strast’" prati njeno odrastanje, odnos s obitelji i prijateljima, ali I borbu s nametnutim ograničenjima. Ukratko, ovaj je film originalan uvid u sve pore lika i djela Emily Dickinson koju utjelovljuje Cynthia Nixon.

Ludi od sreće

Spletom okolnosti, u psihijatrijskoj klinici u Toskani susreću se Beatrice i Donattela. Karakterno su potpuno drukčije te svaka prolazi kroz neke patnje. Ipak, sprijatelje se, a ubrzo im se ukaže prilika za izlazak iz bolnice. Jedva čekaju provod, ljubav i sreću u "ludnici" na otvorenom. Film ''Ludi od sreće'' potraži na streaming platformi Voyo.

Image
Foto: Voyo

Carol

I "Carol" prati dvije žene različitih pozadinskih priča. Therese Belivet (Rooney Mara) radi u trgovini u New Yorku i sanja o nekom drugom životu. Druga, Carol (Cate Blanchett) u nesretnom je braku, a između njih dvije brzo se pojavi iskra. Carol se potom rastaje od muža koji s vremenom saznaje za njen odnos s Theresom, ali i najboljom prijateljicom Abby. Tada počinje dovoditi u pitanje sposobnost njegove bivše supruge za bivanjem majkom.

Image
Foto: Voyo

Collete

Već smo istaknule da su žene dugo bile nevidljive u kulturnim i književnim krugovima. Čak i kad su bile nominirane za Nobelovu nagradu često bi ostale neprepoznate u široj javnosti. Takvu je sudbinu imala i francuska autorica Sidonie-Gabrielle Colette. Ističe se po borbi za ženska prava, a tada je bila zapamćena po skandaloznom odnosu sa suprugom koji je njena djela potpisivao svojim imenom. Njegov lik u istoimenom filmu ''Colette''  tumači slavni Dominic West, dok je lik spisateljice odigrala Keira Knightley.

Image
Foto: Voyo

Već mi nedostaješ

U ovoj romantičnoj komediji proslavile su se Drew Barrymore i Toni Collette. ''Već mi nedostaješ'' pripovijeda priču o prijateljstvu dviju prijateljica iz djetinjstva koje je stavljeno na kušnju kada jedna uplovi u obiteljski život, a druga se iznenada razboli. U toj bi se priči mogla lako pronaći jer mnoge od nas pamte prijateljstva iz mladosti koja su doživljala uspone i padove – iako smo se uvjeravale da nikad neće puknuti.

Image
Foto: Voyo

Jasmine French 

''Jasmine French'' uspješnica je slavnog Woodyja Alana, smještena u San Francisco. Jedna žena (Cate Blanchett) nakon rastave od bogatog muža posvećuje se sebi, počinje dejtati te nastoji izgraditi karijeru i neovisan život. Hoće li joj to uspjeti saznaj u ovoj zanimljivoj drama-komediji na platformi Voyo. Osim Cate Blanchett u filmu se proslavio i Alec Baldwin pa je to dodatan razlog za pogledati ga!

Image
Foto: Voyo

Tomiris – Princeza ratnica 

Film ''Tomiris – princeza ratnica'' nastao je prema istinitoj priči o povijesnoj ličnosti, kraljici Tomiris od Massagetae. Miješaju se ondje intriga i osveta jer je kraljica Tomiris proživjela veliku tragediju i obranila se od Perzijskog carstva da bi, u konačnici, ujedinila Veliku stepu odnosno dijelove današnjeg Turkmenistana, Afganistana, zapadnog Uzbekistana i južnog Kazahstana). Pa eto – možda si ovog vikenda spremna na povijesti spektakl!

Kraljica pustinje

"Kraljica pustinje'' iz 2015. godine donosi manje poznate detalje o liku i djelu još jedne moćne žene – Gertrude Bell. Ona je bila spisateljica, povijesničarka, ali i pripadnica britanske tajne službe te je imala važnu ulogu u pogledu političkih promjena na Srednjem Istoku 1920-ih. Uz to, Gertrude je u Teheranu doživjela ljubavni krah s Harryjem Cadoganom nakon čega počinje putovati i istraživati o kulturnim i političkim razlikama na Istoku. Film u središte stavlja njena znanja, hrabrost i upornost i važan doprinos koji je Bell ostavila.

Paralelne majke

Janis i Ana upoznale su se u rađaonici i naoko su potpuno različite žene. Janis jedva čeka prinovu, dok se adolescentica Ana kaja zbog onoga što je iza nje, ali i što je čeka. Jedna u drugoj pronalaze potporu i utjehu te im taj odnos postane jako važan. ''Paralelne majke'' izrazito je topao i emotivan film koji pripovijeda priču o majčinstvu, ali i nepredvidljivosti života.

Image
Foto: Voyo

Sve ove filmove o inspirativnim žena potraži na streaming platformi Voyo i uživaj!