Znaš li kada je vrijeme za novi jastuk?

Higijena je izuzetno bitna kada je o krevetu riječ. Čista posteljina i jastuk mogu prevenirati ili ublažiti alergije, ali čuvati i zdravlje kože

Znaš li kada je vrijeme za novi jastuk?

Uvriježeno je pravilo posteljinu - plahte, jastučnice, navlake za pokrivače mijenjati i prati jednom u dva tjedna (ako nije ljeto i previše se ne znojiš), no znaš li koliko često treba prati jastuk? Zanemaruješ li jastuk, higijena spavanja gubi smisao, bez obzira na jastučnicu koju stavljaš preko njega.


Image

Želiš nebeski bijele plahte? Imamo jednostavni trik s kojim će ti uvijek biti takve


Obično odjeću pereš jednom tjedno (traperice i majice), a nosiš je po par dana ili čak samo jednom oblačiš. Na jastuku spavaš svaku noći otprilike osam sati, što znači da ga trebaš prati vjerojatno češće, odnosno jednom mjesečno te ga mijenjati tprilike nakon godinu ili dvije - ovisno o njegovoj kvaliteti.

U nastavku ti otkrivamo koji su to znakovi koji će ti pokazati da je vrijeme za novi jastuk.

Obrati pažnju na oblik

Kada jastuk izgubi svoj oblik, stanji se ili udubi na mjestu na kojem držiš glavu, vrijeme je da ga nadopuniš (ako je pernat) ili zamijeniš novim.FOTO: Pexels

Mrlje

Mrlje od znoja česta su pojava na jastucima, ali odlaze u pranju. No, kada se dogodi da opereš jastuk, a mrlje stanu, vrijeme je za novi.


FOTO: Pexels

Miris

Jastuk bi trebao mirisati, osobito nakon što ga opere. Ako se u njega uvuku neugodni miris, koji ostaju i nakon pranja, zamijeni ga novim.

"Prođi ga" kroz ruke

Uzmi jastuk u ruke i pusti ga da kratko pada pa ga opet ulovi. Znaš ono što radiš kada ga želiš protresti? U trenutku dok slobodno pada obrati pažnju na njegov oblik. Ako se zgužva, odnosno punjenje ode u jednu stranu, pod utjecajem gravitacije, vrijeme je za novi jastuk. Jastuk ne bi trebao izgubiti oblik dok ga bacaš.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.