Želiš li u spavaćoj sobi 'spavati kao beba', trebala bi kod uređenja pripaziti na ove stvari

Spavaća soba trebala bi biti mjesto koje služi isključivo za odmor, no često zamjenjuje ostavu i radni prostor. Ne upadaj u tu zamku, koliko god malo kvadrata imala

Želiš li u spavaćoj sobi 'spavati kao beba', trebala bi kod uređenja pripaziti na ove stvari

Bez obzira koliko bila malena, na spavaću sobu bi trebala obratiti posebnu pažnju kada je o uređenju riječ te se pritom voditi njezinom glavnom svrhom, a to su odmor i dobar san. Kako bi u svojoj spavaćoj sobi spavala kao beba i budila se ujutro svježa i spremna za sve što nosi dan, primijeni u njezinom uređenju ovih nekoliko savjeta. Dobit ćeš spavaću sobu baš onakvu kakve su u hotelu s pet zvjezdica, koje te jednostavno zovu da se u njima odmoriš. 

Image

10 najboljih biljaka za tvoju spavaću sobu

  • Boja zidova


Voliš li boje, jedan od zidova spavaće sobe oboji u neku opuštajuću boju hladnog spektra. Ne bježi od tamnih boja jer će one vizualno sobu učinit većom, dati joj dubinu. Izaberi, primjerice tamnoplavu i njome oboji zid iza kreveta pa ćeš na taj način ujedno dobiti i svojevrsno uzglavlje kreveta. 

Image


(FOTO: Pexels)

  • Investiraj u madrac


Razmisli samo koliko vremena provedeš spavajući. Minimalno osam sati ležiš na madracu, stoga je vrlo bitno da ti odgovara i da se na njemu možeš dobro naspavati i odmoriti. Bolna leđa i podočnjaci, nikako nisu opcija. Dobra je stvar što većinu madraca danas možeš kupiti i isprobati, a ako ti ne odgovaraju, vratiti natrag. Iskoristi tu mogućnost i pronađi savršeni madrac.


  • Posteljina


Želiš li dozu luksuza u spavaćoj sobi, počasti se posteljinom od svile. Ona će te ljeti hladiti, a zimi grijati. Ako je svila ipak malo previše za tvoj budžet, izaberi saten ili pamuk. Također vodi računa da uzorak i boja pašu uz zavjese i zidove. 


  • Zavjese

Nježne zavjese od prirodnog materijala, koje propuštaju svjetlost odličan su izbor za spavaću sobu. Ako ti prozor gleda prema istoku, dobro je staviti i sjenila ili dodatne guste zavjese koje će ju zamračiti. Ljeti sunce za mnoge prerano izlazi pa ako ne moraš ustajati prije šest, navuci tamne zavjese. Guste zavjese dat će i dodatnu eleganciju spavaćoj sobi. Vodi računa da pašu na onaj obojani zid iza kreveta.


Image


(FOTO: Pexels)

  • Noćna lampa i budilica


Rasvjeta je također bitan faktor u spavaćoj sobi. Nabavi noćnu lampu koja širi ugodno, toplo svjetlo, pri kojem možeš čitati, ali da te ne razbudi. Kako bi mogla mobitel ostaviti u boravku, jer ometa san, ponovno aktiviraj onu staru budilicu. 


  • Biljke

Iako se preporučuje da se u spavaćoj sobi ne drže biljke jer ti, dok spavaš, troše kisik, ipak postoje one koje su savršene za nju. Pročišćuju zrak, opuštaju te, ali i obogaćuju prostor. Svekrvin jezik odličan je izbor. Ova biljka za razliku od mnogih, noću proizvodi kisik i čisti zrak te je vrlo jednostavna za održavanje i ne traži previše vlage. 
  • Iz spavaće sobe izbaci:


Radni stol, mobitel i punjač za mobitel, sprave za vježbanje, sve ono što držiš ispod kreveta - prostor ispod kreveta nije ostava. Trebao bi biti čist kako bi energija nesmetano cirkulirala te kako se ne bi skupljala prašina od koje ćeš teže disati, osobito ako si alergičar. 
Sve ono što je suvišno - izbaci, a odjeća neka uvijek bude uredno složena u ormaru i krevet namješten.

Možda misliš kako ove sitnice nisu bitne, no mozak je mišić koji se trenira. Želiš li bolje spavati, istreniraj ga da se, kada kročiš u spavaću sobu, prebaci u mod za opuštanje. To ćeš najlakše učiniti ako ta prostorija odiše baš tako te ako u njoj nema nikakvih distraktora, samo krevet koji te zove da legneš na njega i boje koje opuštaju oči i cijelo tijelo. Navuci te teške zavjese, navij budilicu, ako moraš, i kreni put carstva snova.