Želiš li komadić prirode u svom domu, a da ga ne moraš zalijevati - napravi terarij

Priroda opušta bolje od najluksuznijeg wellness centra. Odlazak u šumu vraća te na početne postavke, a isti učinak ima i donošenje komadića te šume kući

Želiš li komadić prirode u svom domu, a da ga ne moraš zalijevati - napravi terarij

Možda upravo prestaješ pušiti i trebati nešto da ti okupira prste kao što su to dosad činile cigarete.A možda si u potrazi za novim hobijem koji biti okupirao vrijeme i djelovao smirujuće. Imamo odličan prijedlog za tebe. Zaposlit ćeš svoje ruke, a istovremeno uživati u tajnom svijetu biljaka. Štoviše, bit ćeš njegov tvorac. Predlažemo ti da napraviš terarij. Evo kako.

Potrebni su ti:


  • Staklenka ili široka boca
  • mrežica
  • pinceta, škare, kist, žlica, vilica
  • nekoliko vrećica za zamrzavanje ili plastičnih posudica
  • vrijeme za odlazak u prirodu.

Prošetaj svojom omiljenom planinarskom stazom i donesi sa sobom iz šume malo mahovine, doslovce dvije - tri šake supstrata, isto toliko pijeska i kamenčića, pokoju naplavinu i dva-tri kamena. Vodi računa da sve što biraš može stati u tvoju teglu od tri ili maksimalno pet litara.

Image

Paprat - jedna od najstarijih biljaka na Zemlji. Želiš li ju u svome domu, trebaš znati i ovo


Ne pretjeruj jer nisi došla devastirati šumu, već posuditi od nje doslovce kamenčić, malo zemlje i stručak mahovine. Dobro bi bilo pripremiti i sitne komadiće ugljena koje ćeš pomiješati sa zemljom kako bi apsorbirali moguće nečistoće ili neugodne mirise te organski obogatili tlo. 

Biljke

Osim mahovine, za terarij su dobre paprati i lišaj - biljke koje u prirodi rastu u vlažnim i sjenovitim staništima, dok kaktusi i sukulenti nisu pogodni. Stavljaj u teglu malene, zdrave biljke i osiguraj im prostora za rast. 

Pazi na kukce, insekte i bolesti

Vlaga u terariju pogoduje širenju bolesti na biljkama i različitim nametnicima i bubama. Zato je bitno oprati ruke i ili nositi rukavice dok slažeš svoj terarij. Isto tako, važno je dobro oprati i posušiti teglu u kojoj ćeš ga napraviti. Primijetiš li na listovima biljke neko oštećenje, ukloni ga prije, no što ju staviš u terarij. Ako si supstrat uzela iz prirode, jednostavno ga na 15-20 minuta steriliziraj u pećnici na temperaturi od 170 Celzijevih stupnjeva. Slaganje terarija

Čiste kamenčiće stavi na dno staklenke pa na njih položi mrežicu na koju ćeš slagati supstrat. Prvo instaliraj najveće kamenje i naplavine, a onda stavljaj malene biljke i na kraju velike.

Ako si se pitala za što služe vilice i žlice, sad ti je vjerojatno jasno. Treba te biljčice posaditi, odnosno položiti u staklenku pa će poslužiti bilo što što ima dugu dršku. Kist je odličan jer uz pomoć njega možeš dobro namjestiti mrežicu i rasporediti zemlju. Kada si završila slaganje terarija, vodom pošpricaj biljke, no ne pretjeruj.

Untrašnje stijenke obriši papirnatom maramicom, vanjske krpicom od mikrofibre te zatvori poklopcem terarij. 


Zalijevanje

Budi pažljiva sa zalijevanjem. Pretjeraš li, biljke će početi trunuti. Puno je lakše dodati, nego oduzeti vodu terariju. Ako primijetiš vodu na listićima biljka, podigni poklopac i pričekaj da ishlapi. 

U terariju bi se trebala unutar nekoliko dana uspostaviti mikroklima, zatvreni krug isparavanja vode i natapanja tla. Kada se to dogodi, tvoj terarij postaje samoodrživ. Možda će te zanimati

Image
LJUBAV JE PRED VRATIMA

SRETNA 2024.- Horoskopski znakovi koji će pronaći ljubav do kraja ove godine

Image
PROSINAC U KINO DVORANA

Beyoncé, Maria Callas, Orašar i filmski doček nove godine – čarolija ovog prosinca u Cinestaru!