Zašto nastaje plijesan

Plijesan nastaje pod utjecajem vlage u zraku.

Zašto nastaje plijesan

Plijesan predstavljaju mikroskopske gljive koje rastu u obliku hifa. Skupina povezanih hifa tvori micelij. Prema znanstvenim istraživanjima, postoji preko 100 000 vrsta plijesni od kojih se nekoliko stotina pojavljuju u kućanstvu. Različitih su boja: žute, crvene, bijele, plave, zelene, sive i crne.

U početku razvoja plijesni na nekom prostoru vrlo ih je teško primijetiti golim okom. Međutim, ako su im svi uvjeti za život osigurani, plijesni će se vrlo brzo razviti i početi širiti prostorom. Kako bi nastala plijesan potrebni su sljedeći uvjeti: škrob, šećer, celuloza, bjelančevine i masnoće (nalaze se na zidu, u boji), voda (tekuća ili vodena para), kisik i umjerena temperatura. Spore plijesni se brzo šire, proizvode se u velikom broju i otporne su na razne uvjete.

Kondenzacijom vodene pare koja u prostorijama koje nemaju dobru toplinsku izolaciju nastaje plijesan. Također, plijesan se javlja i na mjestima gdje dolazi do velikih razlika u temperaturi, primjerice između zida ili poda ili vanjskog zida, uslijed poplave, propusnog krova, nepravilnih odvoda itd. Ono na što je potrebno obratiti pažnju je i sušenje odjeće u zatvorenim prostorima budući da povećava količinu vlage. 

Kako spriječiti pojavu plijesni?

  • pronađite izvor vlage u vašem doma – to mogu biti slavine, vodovodne cijevi, krov koji propušta vlagu, nedovoljno izolirani zidovi, zadržavanje vlage u prostorijama i slično.
  • smanjujte vlažnost u domu – provjetravajte tijekom suhog vremena, tijekom dana, kada je vlažnost najniža. Za vrijeme kiše zatvorite prozore. Uključite ventilaciju prilikom tuširanja, pranja suđa ili kuhanja. Također, odvlaživač može poslužiti kao rješenje.
  • sušenje odjeće – ako imate uvjete, sušite odjeću vani ili u sušilici rublja. Sušilicu rublja također često ostavljajte otvorenom i provjerite je li suha prije nego ju zatvorite. Ako ne možete sušiti odjeću vani, sušite odjeću u dobro prozračenoj prostoriji s otvorenim prozorima.