Monstera deliciosa
Na Instagramu gotovo da nema niti jedne fotografije nečijeg doma bez ove prekrasne biljke. Monstera deliciosa ime je dobila po svojim ogromnim zelenim listovima, a često se naziva i zbog rupica koje ime na njima. Podrijetlom iz Meksika, ovu tropsku biljku ljudi često zamijene s filodendronom, no on je za razliku od monstere nešto manji i vrlo otrovan ako se konzumira. Deliciosa dio imena dolazi od pridjeva 'ukusan' jer su plodovi ove biljke iznimno slatki i fini, no rijetko će monstera procvjetati, a još rjeđe dati plod u domu.
Jednostavna je za održavanje, uspijeva u gotovo svim uvjetima i ne treba previše vlage kako bi rasla. Preporučuje se nekoliko puta godišnje velike listove prebrisati vlažnom krpicom kako bi uklonila prašinu s njih. Vrlo se lako propagira jer stvara zračno korijenje. Jednostavno odreži list ispod zračnog korijena koji se oformio, stavi ga u staklenku vode i za dva do tri tjedna biljka je spremna za presađivanje u zemlju.
Ako imaš manji dom, ali i dalje želiš uživati u ljepoti monstere, pokušaj s koja je mnogo manja biljka, ali ima iste rupičaste listove.