Sigurno cijeli svoj život krivo pereš traperice. Ovo je pravi način

Jednostavno ih baciš u perilicu s ostalom odjećom i pereš na uobičajenom programu? Zbog toga bi one mogle trajati mnogo kraće

Sigurno cijeli svoj život krivo pereš traperice. Ovo je pravi način

Neki ljudi smatraju da bi svoje omiljene traperice trebala prati ručno, dok neki čak misle kako ih ne bi trebala prati gotovo nikad. S druge strane, gotovo sve samo bacimo traperice u perilicu rublja i jednostavno ih operemo isto kao i svu drugu odjeću. 

Naravno da ćemo i dalje prati svoje traperice redovito (draže nam je nositi čak i one poderane nego uprljane i smrdljive). No, ni to ipak ne treba raditi prečesto. Idealno bi bilo prati ih nakon svaka četiri nošenja (a i više, ako se ne uprljaju).

Kako ih ispravno oprati?

Bez obzira na to jesu li traperice nove ili prastare, uvijek ih peri tako da im je unutarnja strana okrenuta prema van. Ovo će spriječiti abraziju materijala zbog koje traperice blijede, pa je ovo apsolutno nužno kod pranja tamnih ili crnih traperica. Izokretanje traperica prije pranja također umanjiti šanse za trganje traperica na području džepova i zatvarača. 

Ako su ti traperice jako poderane u perilici bi se mogle poderati još više. Stoga je rupe na njima dobro pričvrstiti kvačicom ili nečim sličnim prije pranja (nemoj koristiti ništa s čime ih trebaš probušiti da bi ih pričvrstila jer će to uzrokovati veće rupe).


Traperice je najbolje prati detergentom koji je namijenjen za očuvanje boje odjeće. Ako možeš, peri ih s drugim predmetima od trapera na niskim temperaturama (najviše 30 stupnjeva), i to na kratkim programima s malim brojem okretaja.

Pripazi i na sušenje

Ako koristiš sušilicu trapericu u njoj moraju biti izokrenute jednako kao i kod pranja. Traperice će trajati mnogo duže ako ih ne osušiš do kraja u sušilici nego izvadiš dok su još malo vlažne, blago izravnaš nabore i objesiš na stalak ili uže za sušenje rublja.

Nikad ih nemoj sušiti na izravnom suncu jer će tako izgubiti boju a mogle bi i oslabjeti i početi se trgati na tom dijelu.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.