Svekrvin jezik

Uklanja toksine i negativnu energiju - evo za što je sve sanseverija dobra

Vrlo je popularna u interijerima jer je jednostavna za održavanje i dekorativno izgleda, no mnogi ne znaju da je ova biljka i izvrstan pročišćivač zraka

pexels-dương-nhân-8936386.jpeg
Foto: Pexels

Sobne biljke savršen su ukras svakog doma, a osim što izgledaju dekorativno, također i poboljšavaju kvalitetu zraka te unose dozu svježine u svaki prostor.

Image
Zahtijevaju minimalnu brigu

Idealne za početnike: Sobne biljke koje su jednostavne za održavanje

Sanseverija ili svekrvin jezik jedna je od najpopularnijih sobnih biljaka i često je viđamo u interijerima. Mnogi je vole iz razloga što je vrlo jednostavna za održavanje i gotovo ju je nemoguće 'ubiti', a izgleda vrlo lijepo. Iz tog je razloga idealan izbor za sve one koji nemaju dovoljno vremena brinuti o biljakama ili su samo zaboravljivi.

Sanseverija je podrijetlom iz tropskih krajeva i vrlo je otporna biljka. Poznata je pod raznim nazivima - sablja, sabljarka, indijansko pero i svekrvin jezik, a prepoznat ćeš je po dugačkim, uspravnim i mesnatim listovima koji mogu narasti do 100 cm u visinu. Listovi su zelene boje, sa šarama koje mogu biti više ili manje izražene.

shimmer fallback

Što se tiče uzgoja i održavanja, sanseverija ne voli vodu tako da ju treba zalijevati rijetko. U ljetnim mjesecima dovoljno ju je zalijevati dva do tri puta na mjesec, a zimi i rjeđe. Pretjerano zalijevanje može uzrokovati truljenje korijena. Nije joj potrebno puno svjetla pa dobro uspijeva i u prostorijama s manje svjetla, a ne smije biti izložena direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Kada govorimo u uređenju interijera, sanseverija je vrlo popularna biljka i mnogi je obožavaju zbog njenog dekorativnog izgleda, no mnogi ne znaju da je ova biljka i izvrstan pročišćivač zraka.

Poboljšava kvalitetu zraka u prostoriji u kojoj se nalazi, a ima i čitav niz drugih zdravstvenih prednosti pa ako razmišljaš o kupnji nove biljke – sanseverija je savršen izbor. U nastavku doznaj koje sve prednosti ova čudesna biljka ima za tvoje zdravlje.

Filtrira zrak u zatvorenom prostoru, čak i noću

Kao i brojne druge biljke, sanseverija je odlična za pročišćavanje zraka u zatvorenom prostoru. Ono po čemu je ova biljka jedinstvena je to što i noću uklanja ugljični dioksid iz zraka te proizvodi kisik pa je idealan izbor za spavaće sobe.

shimmer fallback

Uklanja toksine iz zraka

Dokazano je da sanseverija iz zraka može ukloniti štetne čestice i toksične polutante kao što su ugljični dioksid, benzen, formaldehid, ksilen i toluen. Kroz listove apsorbira štetne toksine te proizvodi kisik, a može imati i obrambeno djelovanje u borbi protiv alergena.

shimmer fallback

Dobra je i za mentalno zdravlje

O tome kako biljke utječu na naše mentalno zdravlje provedena su brojna istraživanja, a dokazano je da je njihov utjecaj svakako pozitivan. Hortikulturna terapija se često koristi kao jedan od oblika liječenja raznih mentalnih problema i depresije. Sobne biljke su savršen dodatak na radnom mjestu, u školama i medicinskim ustanovama jer su jeftine, a pozitivno utječu na okruženje u kojem se nalaze.

shimmer fallback

Učinkovita je protiv alergija

Oslobađanjem kisika i ovlaživanjem zraka, sanseverija smanjuje negativan utjecaj alergena u zraku kao što su prašina i perut. Loša kvaliteta zraka u zatvorenim prostorijama povezuje se s brojnim bolestima, alergijama i respiratornim problemima pa je vrlo korisno i poželjno u domu držati one biljke koje pročišćavaju zrak.

shimmer fallback

 Uklanja negativnu energiju

Prema mišljenju feng shui stručnjaka, sanseverija ima sposobnost apsorbirati i negativnu energiju iz okruženja u kojem se nalazi. Vjeruje se da poboljšava koncentraciju te da upija negativnu energiju i uklanja gorčinu i ljubomoru. Dobro ju je držati u prostorijama gdje se ljudi često svađaju ili pak u blizini uređaja koji emitiraju štetno zračenje. Iako ove tvrdnje nisu potkrijepljene znanstvenim dokazima, ne može naškoditi ako pokušaš.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.