OPOJNI I DELIKATNI

Najmirisniji vjesnici proljeća: Zumbuli i sve što o njima trebaš znati

Nakon tulipana, mimoza i cica maca, na red su došli i prekrasni zumbuli! Doznaj sve o ovom predivnom cvijeću u našem članku te se pripremi za njihov uzgoj u vlastitom dom

BeFunky-collage.jpg
Foto: Unsplash

Zumbuli u vazi

Ako voliš zumbule no nisi sklona vrtlarenju i sadnji biljaka, najbolje je da ih kupiš svježe odrezane na tržnici i staviš u svoju vazu. No, kako bi ovo divno mirisno cvijeće ostalo na životu što duže, potrebno je da znaš sljedećih nekoliko trikova i zlatnih pravila:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Nemoj pretjerivati s količinom vode koju stavljaš u vazu – dovoljno je da bude ispunjena do 1/3 svog volumena. Uzmi tekuću vodu i ostavi je kratko na sobnoj temperaturi, a vazu prije toga operi.
  • Stabljike cvijeća skrati oko 1 cm (neka rez bude dijagonalan – tako će cvijet dobiti više vode) te ukloni donje listove, jer će u suprotnom početi truliti kada se nađu u doticaju s vodom iz vaze. Osim toga, manje listova u vodi znači i manje bakterija, što onda produžuje život cvijeću.
  • Ako cvijeće ispušta sluz, vodu mijenjaj svaki dan, a ako ne, dovoljno je vodu promijeniti svaki drugi dan.
  • U vodu možeš dodati i čarobne sastojke za produiljenje života biljaka – zdrobljeni aspirin, kovanicu ili pak kocku šećera. To će održati svježinu cvijeća.
  • Vaza treba biti na svijetlom mjestu u domu, ali izbjegavaj direktno sunce i jaku toplinu.
7/7