Proljeće stiže – vrijeme je za sadnju vrta! Ovo su korisni savjeti koji će ti pomoći

Vrt može biti izvrstna aktivnost za opuštanje, a i pruža višu i bolju kvalitetu života

Proljeće stiže – vrijeme je za sadnju vrta! Ovo su korisni savjeti koji će ti pomoći

Proljeće je i službeno pred vratima, a to znači da je krajnje vrijeme da počneš razmišljati o uređenju vrta s povrćem, posebno ako si početnica u tom području ili ti uzgoj biljaka baš ne ide.

Možda ti se čini da uzgoj povrća u vrtu nije vrijedan truda, jer danas cijele godine u trgovinama možemo kupiti svježe povrće po više ili manje prihvatljivi cijenama, no činjenica je da ti vrtlarenje, ako imaš prilike i zemlje za to, može pružiti višu i bolju kvalitetu života.

Povrće iz tvog vrta bit će zdravije, jer ćeš znati čime je točno tretirano, odnosno da nema pesticida i štetnih umjetnih gnojiva, a ako se potrudiš nabaviti pravo sjeme i sadnice, znat ćeš i da one nisu genetski modificirane, što u trgovinama često nije slučaj.

Dakle, ako si dobro razmislila i zaista se želiš upustiti u avanturu zvanu povrtnjak, ovo su savjeti namijenjeni baš tebi. Ne trebaš biti čarobnjak da uspiješ, ali sigurno je da će ti bez prethodnog iskustva biti nešto teže. No, nemoj se dati smesti. Uz samo malo mudrosti i brige, za nekoliko mjeseci tvoj vrt će biti prepun ukusnog povrća u kojem će svi uživati.

 • Pobrini se da je prostor na kojem planiraš urediti povrtnjak veći dio dana na suncu, a najmanje osam sati. Povrtnjak će teško uspjeti u hladoviti drveća ili nastamba. To će biti vrlo važno u proljeće i jesen kada dani još uvijek nisu toliko topli, dugi, niti sunčani.  
 • Teška, glinasta i nepropusna tla nisu dobra za sadnju vrta, isto tako niti pretjerano šljunčana i pjeskovita tla. Najbolja su tla koja ne zadržavaju vodu na površini, jer iako biljke volje vlagu, ne podnose ako je ima previše.

 • Sastavi popis koje bi povrće voljela posijati i posaditi. Preporučujemo ti ono koje je standardno za tvoje podneblje, ali i isto tako povrće koje voliš jesti i znaš da je iz vrta mnogo ukusnije, nego kada ga kupiš u trgovini. Primjerice – paprika, rajčica, mrkva, peršin, grašak...
 • Prije nego što počneš sa sijanjem i sadnjom sadnica, pripremi zemlju prekopavanjem te dodavanjem prirodnog komposta.
 • Prilikom sadnje sadnica ostavi dovoljno prostora, između 20 i 30 centimetara, kako bi biljke imale dovoljno mjesta kada narastu. Kada pak sjeme proklije, razrijedi malene biljčice, zbog isto razloga – dovoljno prostora.
 • Kada kupuješ sjeme i sadnice, kupuj ih od provjerenih dobavljača (konzultiraj se s poznanicima koji imaju nešto više iskustva u uzgoju, ili pak se baci na googlanje), što će barem donekle jamčiti kvalitetu sjemenja i sadnica. Obavezno na sjemenu gledaj datum pakiranja, kako ne bis slučajno kupila staro sjeme, koje vjerojatno uopće neće proklijati. 

 • Ono što je važno prije nego započneš s uzgojem povrća je da razmisliš o načinu na koji ćeš zalijevati vrt i od kuda. Hoće li to biti kantama, gumenom cijevi ili pak nekim modernijim sustavom, odluka je na tebi i tvojim mogućnostima.
 • Povrće u svom vrtu kada krenu vrućine, što može biti već i u proljeće i osobito u ljeti, zalijevaj što ranije ujutro ili kasno popodne, odnosno ranu večer, kada sunca na vrtu više nema, a zemlja se malo ohladi od vrućine. Također, ako je moguće ne zalijevaj povrće hladnom, nego mlakom vodom. Povrće nemoj zalijevati po stabljici nego pod korijen, jer će u protivnom listovi „izgorjeti“. U ljeti moraš zalijevati svaki ili eventualno svaki drug dan.
 • Ako kod kuće nemaš vlastiti kompost, vrlo dobar i kvalitetan kompost možeš nabaviti u vrtnim centrima. To će smanjiti potrebu za bilo kakvim dodatnim gnojivom. S gnojivom treba znati pažljivo postupati, a ako si početnik u vrtlarenju, to može biti svojevrstan izazov. Naime, ako staviš previše gnojiva postoji mogućnost da će biljka „izgorjeti“ i propasti ili će pak narasti velika, no neće moći zbog veličine držati još veće plodove. Kravlje gnojivo je, također, izvrsno za vrtove, i možeš ga nabaviti na seoskim imanjima. Gnoj od svinja ili eventualno konja, prejak je za povrtnjake. Nikako nemoj zaboraviti početi izrađivati vlastiti kompost (od biljnih otpadaka), koji će ti dobro doći sljedeće sezone.

 • Na vrijeme nabavi drvene kolce za koje ćeš privezati stabljike. Suho lišće odstranjuj s biljaka, jer ih ono samo iscrpljuje, te redovito plijevi korov, koji vrlo brzo može „progutati“ tvoj vrt.
 • Postoje dva razdoblja za sadnju vrta – hladno (proljeće ili jesen) i toplo (ljeto). U hladnom razdoblju sadi se: repa, brokula, kupus, mrkva, peršin, celer, cvjetača, zelena salata, grašak, krumpir, radič, špinat... U toplom razdoblju sadi se: grašak, slatki kukuruz, krastavci, patlidžan, paprika, bundeve, tikvice i rajčice.


Naravno, savjeta u vezi vrtlarenja nikada dosta, no ono što je važno da previše ne kompliciraš i opušteno se s ljubavlju posvetiš vrtlarenju. I nikako nemoj zaboraviti da biljke osjećaju i ako ćeš o njima redovito brinuti, one će ti to znati uzvratiti.

Imaš li li ti vrt? Možeš li s nama podijeliti neke svoje tajne vrtlarenja?