Pripremi sobne biljke za hladnije vrijeme uz ove jednostavne savjete

Sobne biljke tijekom hladnijih mjeseci trebaju posebnu njegu. Niske temperature i suhi zrak mogu im naštetiti, no uz nekoliko trikova možeš ih zaštiti

Pripremi sobne biljke za hladnije vrijeme uz ove jednostavne savjete

Baš kao što se naši životi i životi naših kućnih ljubimaca počinju mijenjati s novom sezonom, nove uvjete zahtijevaju i sobne biljke. Iako neće možda trebati nove cipele ili kaputić za šetnje, imaju nekoliko zahtjeva koje trebamo ispuniti za što uspješnije prezimljavanje

Image

Pronašle smo biljke koje nisu otrovne za tvoju mačku ili psa


Postoji nekoliko glavnih problema na koje trebamo misliti kada temperature u termometru polako počnu padati. Najprije i najlogičnije je da biljke koje smo držale na terasi ili balkonu trebaju preseljenje u unutrašnjost doma. Hladno vrijeme nije idealno za popularne biljke poput monstere i dracene koje dolaze iz tropskih krajeva. 


Ostale stvari na koje treba obratiti pozornost su vlažnost prostorije, temperatura, ali i pozicija biljke u stanu. Također je važno i koliko ih često zalijevamo, ali i nadohranjujemo. Sve su to sitnice koje možeš promijeniti u kratkom vremenu, a za biljku mogu značiti život ili smrt. Sačuvaj ih od sušenja, truljenja ili stresa uz ovih nekoliko jednostavnih savjeta.

Pazi na svjetlost

Biljke su kao i mi sretnije kada imaju puno svjetlosti, ali ne previše direktne. Kako su zimi dani kraći, a time je i svjetlosti manje, važno je pronaći način kako im pružiti dovoljno svjetlosti. Biljke premjesti na prozor koji gleda na jug kako bi što duže tijekom dana bile izložene suncu. Ako nemaš prozor koji gleda na jug, pronađi onaj koji ima najviše svjetlosti tijekom dana. Svakih nekoliko dana biljke malo zaokreni kako bi sve strane dobile jednaku količini svjetlosti. Tako ćeš biti sigurna da će biljke rasti jednako u svim smjerovima. Također pripazi da listovi ne budu previše blizu prozoru kako ne bi uvenuli od hladnoće. 

Temperatura je ključna

Sobne biljke obično ne mogu preživjeti na hladnim temperaturama i ugodno im je, baš kao i nama, na prosječnoj sobnoj temperaturi. Zato je važno da biljke ne držiš u prostoriji koja se ne grije, ali i da ih premjestiš što dalje od izvora topline. I hladnoća i toplina mogu prouzrokovati sušenje i odumiranje biljke. Od konstantne topline ili hladnoće jedino je pogubnija nagla promjena temperature tako da pripazi da biljku ne šokiraš. 

Vlažnost zraka

Kako je prostorije zimi neophodno grijati, vlažnost se naglo spušta i zrak u njima postaje suh. Ako imaš mnogo biljaka koje su porijeklom iz tropskih krajeva, dobro bi bilo da uložiš u kvalitetan ovlaživač prostora. Ako nisi spremna za takvo ulaganje, pokušaj na radijator ili peć staviti keramičku posudu s vodom koja će isparavati kako se zagrije

Novi raspored zalijevanja

Iako je pomalo kontraintuitivno, biljke je po zimi potrebno puno manje zalijevati. Većina biljaka za hladnijeg vremena sporije raste ili čak potpuno prestanu rasti. Tako im je za život potrebno manje vode i višak vode bi mogao uzrokovati truljenje korijenja. Zrak u prostoriji zbog grijanja postaje više suh i lakše osuši površinski sloj zemlje u posudi, ali to nije dovoljno dobar indikator da je vrijeme za zalijevanje. Pravu vlažnost zemlje provjeri tako što ćeš prst gurnuti nekoliko centimetara pod zemlju. Ako je vlažna, nije potrebno zalijevati biljku. 

Biljke stavi na dijetu

Kako biljke sporije rastu tijekom hladnijeg vremena, nije ih potrebno često dohranjivati. Povećaj razmak između dva dohranjivanja jer bi višak nutrijenata mogao poremetiti njezin prirodni ritam i nauditi biljci. Nastavi normalno dohranjivati biljku jednom kada vidiš da je opet počela intenzivnije rasti. 

Također biljke nemoj presađivati dok su u stanju mirovanja kako ih ne bi uzrujala i poremetila im životni ciklus. 

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.