Prvi vjesnici proljeća

Stigla je sezona tulipana: Evo kako ih što dulje održati svježima u vazi

Od odabira tulipana do odabira odgovarajuće vaze, donosimo ti pet savjeta kako da tvoji tulipani što dulje ostanu svježi

profimedia-0609975847.jpg
Foto: Profimedia.hr

Proljeće samo što nije stiglo, a s njime i proljetno cvijeće koje toliko volimo i koje ima tu moć da uljepša svaki, pa i onaj najtmurniji dan. A jedan od prvih vjesnika proljeća svakako su i tulipani, koji su se već pojavili na tržnicama i koji su mnogima omiljeno cvijeće.

Image
Uzgoj i simbolika

Tulipan - sve što trebaš znati o ovom divnom orijentalnom cvijetu

Šareni tulipani delikatnog i elegantnog izgleda oduvijek su bili sinonim za proljeće i odličan su ukras koji se uklapa u baš svaki interijer, a budući da su i vrlo fotogeničan ukras, brojne influencerice često poziraju s tulipanima u rukama.

Ovo omiljeno cvijeće, osim s proljećem, povezujemo i s Nizozemskom, koja se može pohvaliti beskrajnim poljima šarenih tulipana koja su postala prepoznatljiva znamenitost, a svaka boja tulipana simbol je za nešto drugo. Dok crveni tulipani simboliziraju ljubav, a žuti prijateljstvo, ljubičasti tulipani simbol su vjernosti, bijeli simbol oprosta, a ružičasti simbol nevinosti i čistoće.

A ako i ti ove godine odlučiš svoj dom ukrasiti buketom predivnih tulipana s tržnice, na jedno smo mjesto skupile nekoliko savjeta kako ih što dulje održati na životu. S obzirom na to da su tulipani nježni i lako venu, uz ovih pet savjeta, danima će ostati svježi i prekrasni u tvojoj vazi.

Odabir tulipana

Kada kupuješ tulipane, obrati pažnju na one koji još nisu procvali, odnosno čije se latice još nisu otvorile. Zapravo, biraj tulipane koji imaju čvrsto zatvorene latice, jer nakon što se otvore, imaju ograničen vijek trajanja u vazi. Tako da, ako kupiš "zatvorene" tulipane, sigurna si da će ti dulje trajati, a ako njihove latice što dulje želiš održati zatvorenima, u vazu s vodom stavi i nekoliko kockica leda.

Dovoljno vode

Tulipani su žedni cvjetovi i važno ih je opskrbiti s dovoljno vode kako bi što dulje trajali. Dodaj hladnu vodu u vazu i napuni je do 3/4. Vodu u vazi ćeš htjeti mijenjati barem svaki drugi dan. Naime, voda od tulipana može postati malo sluzava i ispunjena bakterijama pa će ih redovita promjena vode održati zdravima i produžiti im život. Također, ako vaza izgleda malo prljavo kada se voda isprazni, obavezno ju operi prije nego što zamijeniš vodu.

Rezanje tulipana

Prije stavljanja tulipana u vazu, drži stabljike s vanjske strane vaze kako bi mogla odrediti koliko bi tulipani trebali biti visoki. Izreži stabljike na tom mjestu pod kutom od 45 stupnjeva oštrim nožem. Kada mijenjaš vodu svaki drugi dan, svoje stabljike možeš dodatno podrezati. Rezanje pod kutom od 45 stupnjeva stvara efekt slame i cvijet će na taj način lakše upiti svježu vodu. Također, ukloni sve lišće koje je ispod vodene linije, jer listovi tulipana koji su ispod razine vode imaju tendenciju da se razgrađuju prilično brzo.

Smještaj i osvjetljenje

Briga o rezanim tulipanima znači znati gdje ih staviti kako bi što dulje trajali u vazi. Zato izbjegavaj postavljanje vaze s tulipanima izravno na sunce ili u blizini topline. Tulipani će rasti prema sunčevoj svjetlosti i pri tome se mogu malo saviti. Mogu uspjeti na neizravnoj sunčevoj svjetlosti, a najbolje je postaviti ih u prostor gdje nema propuha, a ne pored grijača, radijatora, klima-uređaja, prozora ili peći.

Odabir vaze

Kada biraš vazu za svoje tulipane, odaberi onu koja je visoka. Uzmi vazu koja je barem upola viša od stabljike cvijeta. Dok režeš stabljike tulipana prema dolje, s vremenom visoku vazu možeš zamijeniti onom nižom. Obavezno dobro operi vazu prije upotrebe kako bi uklonila sve bakterije prije nego što u nju staviš tulipane. Čista vaza je vrlo važna kako bi tulipani dulje trajali.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.