Mrlje od vlage na parketu

Ako se na parketu pojave mrlje od vlage, ne brinite, vlagu je moguće sanirati bez zamjene parketa.

Mrlje od vlage na parketu

U slučaju da je parket zadobio mrlje potrebno je najprije utvrditi jesu li one posljedica vlage. Ono se provjerava mjerenjem vlage zraka i temperature na području sanacije. Postoji oprema za prozračivanje koja najbrže isušuje vlagu iz parketa poput dehidracijske opreme.

Mrlje od vlage na parketu i ostalim drvenim površinama mogu vas navesti na razmišljanje da su trajno oštećene. Međutim, postoji nekoliko načina pomoću kojih drveni predmeti u kućanstvu mogu poprimiti stari sjaj.

Uklanjanje svježih mrlja:

Ako se voda tek prolila na parket, brza reakcija može spriječiti pojavu mrlja. Potrebno je područje prebrisati suhom, mekanom krpom kako bi upilo vlagu. Ako i dalje vidite vodeni trag, osušite višak vlage prije nego uđe u drvo. Nakon što je voda u potpunosti uklonjena površinu parketa možete ispolirati sredstvom za drvene površine na uljnoj bazi.

Uklanjanje starijih mrlja:

Ako imate starije mrlje od vode postoji nekoliko komercijalnih proizvoda koji uklanjaju nastale mrlje od vlage na parketu. Kod takvih proizvoda potrebno je pažljivo pročitati upute i postupati u skladu s njima kako se drvena površina ne bi oštetila.

Prirodni recepti za uklanjanje starih mrlja:

  • Majoneza: nanesite deblji sloj majoneze na mrlju i ostavite sat vremena, ali nemojte dopustiti  da se osuši. Utrljajte sloj majoneze u mrlju te ju dobro obrišite čistom krpicom.
  • Pasta za zube i soda bikarbona: napraviti kremu od paste za zube (guste i bijele paste, ne gela) i sode bikarbone te utrljajte na mrlju mekom pamučnom krpicom. Obrišite nakon minutu i ispolirajte.
  • Soda bikarbona i voda: napraviti pastu (1 žlica sode bikarbone i jedna žličica vode) i nanijeti ju na mrlju i trljati krpom. Ako se radi o tvrdokornijoj mrlji, ostaviti pastu preko noći i ujutro obrisati.

Ako se ustanovi da je vlaga uništila podnu konstrukciju, onda je najbolji i najsigurniji način zamjena parketa u cijelosti. U svakom slučaju, pomoć profesionalaca je neizbježna u određivanju vlažnosti i eventualne štete.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.