Mirjana Mikulec savjetuje ti kako da uneseš proljeće u svoj dom

Uz nekoliko jednostavnih trikova osvježi svoj dom i unesi dašak proljeća u njega

Mirjana Mikulec savjetuje ti kako da uneseš proljeće u svoj dom

Sve oko tebe se budi i dobro je unijeti proljeće i u prostor u kojem boraviš, osobito s obzirom na trenutnu situaciju koja nalaže da budemo što više unutar svoja četiri zida.To nije nimalo lako jer proljeće mami van, na svjež zrak, među procvjetale, mirisne voćke, zumbule i narcise.

Dizajnericu interijera Mirjanu Mikulec upitali smo kako na jednostavan način osvježiti svoj dom i unijeti u njega dašak proljeća. Dala nam je nekoliko sjajnih savjeta.
(FOTO: Pixabay)

"Mijenjati lice svoga doma s obzirom na sezone je jedna od preporuka koju uvijek volim isticati. A dolazak proljeća je pravi povod za to. Potreba za unošenjem promjena unutar tvoja četiri zida je posve prirodna, jer dolaskom svakog novog godišnjeg doba želiš nešto drugačije, što bi bilo u skladu s okruženjem kako bi se i na ovaj način povezala s prirodom i podnebljem u kojem živiš.

Image

Mirjana Mikulec savjetuje ti kako da balkon pretvoriš u proljetnu oazu


No, to nužno ne podrazumijeva da ćeš morati poduzeti neki veliki makeover i imati velike izdatke. Dovoljni će biti sitni zahvati koji će osvježiti tvoj životni prostor i unijeti proljeće i u interijer. Kreni od toga što bi najradije promijenila i gdje osjećaš najveću monotoniju.

Napravi mali check-in svih prostorija, pronađi najslabije točke te kreni u traženje inspiracije i planiranje. Osvježenje doma će ti biti i prilika da napraviš veliko proljetno čišćenje te da se riješiš stvari koje ti (trenutno) ne trebaju – bilo da ćeš krznene deke, pokrivače i jastuke te zimsku odjeću spremiti u kutije i ladice ispod kreveta i u najdublje kutke ormara, one nepotrebne pokloniti ili donirati, a one koje zaista nisu više nisu funkcionalne – dati reciklirati ili baciti u smeće.

shimmer fallback


(FOTO: Pexels)

Tek tada ćeš shvatiti koliko si pospremanjem ili bacanjem stvari već osvježila svoj dom i koliko on sada izgleda prozračnije. Ovo je prilika i da promijeniš raspored namještaja ili mu daš novi sloj boje. Na ladice i ormariće stavi nove ručkice – mene su oduševile trendi kožne ručke koje je vrlo jednostavno staviti umjesto starih. Pored čišćenja i promjene rasporeda, najpovoljnije osvježenje bit će zelenilo.

Zlatno pravilo svakog proljetnog doma je – rezano cvijeće u vazi svaki dan ili, ako ti je teško držati taj ritam, onda u tegli. Svakako jednu od tih tegli stavi na stol u blagovanju i dnevnoj sobi – efekt će biti isti kao i s rezanim cvijećem. No, postoje vrste, kao grane eukaliptusa ili listova monstere, koje će u vazi trajati tjednima.

Ovo je prilika da nakon zimskog sna, grijanja i suhog zraka tvoje kućno bilje doživi pravi mali proljetni facelifting te da nabaviš još poneku novu biljku. Kuhinjski zid možeš osvježiti mini vertikalnim vrtom sa sukulentima ili primjerice začinima.

shimmer fallback


(FOTO: Pexels)

Podloga neka ti bude panel od drveta s kukicama, metalna ili drvena rešetka. U trendu su i zeleni zidovi od mahovine, koji mogu biti sjajna dekoracija u bilo kojoj prostoriji pa čak i kupaonici koja će tako izgledati kao mali tropski vrt. Zidove možeš osvježiti novom bojom i to bojanjem tek jednog, akcentnog zida u nekoj „jakoj“ boji. U dnevnom boravku je to obično onaj gdje je smješten TV ili iza kutne garniture, a u spavaćoj sobi zid iza uzglavlja.

Želiš li biti posve u trendu, razmisli o tapetama upečatljiva uzorka ili štukaturama u koje ćeš staviti tapete ili naljepnice i stvoriti dojam umjetničke slike. Najnoviji trend, koji volim preporučiti jer će trajati, su paneli od pločastih materijala koje možeš naručiti po mjeri. Njima možeš izdvojiti neki prostor u domu (primjerice, radni kutak koji je dio neke prostorije ili dio za blagovanje u dnevnoj zoni) te tako vizualno odijeliti prostoriju po sadržajima.

shimmer fallback(FOTO: Pexels)

U povoljan i nezahtjevan proljetni makeover svakako spada obnova tekstila – ukrasnih jastuka, dekica i prekrivača  u dnevnom boravku i spavaćoj sobi. Neka boje i uzorci na njima budu upečatljivi, kako biste stvorili jak stilski akcent u prostoru. U ovu opciju spadaju i nove zavjese te manji komadi namještaja, ako za njih imate mjesta.

Moj prijedlog su mini bar s kotačićima, koji je sada veliki hit u dnevnim boravcima ili blagovaonicama, pomoćni stolić pored garniture za sjedenje ili naslonjača, mini police ili pak uski konzolni stolići, idealni za svaku prostoriju – od hodnika, preko boravka pa sve do spavaće sobe, gdje mogu poslužiti i kao stolić za šminkanje ili radni kutak", savjetuje Mirjana.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.