Želiš li ga i ti?

Karanfil - cvijet bogate simbolike i očaravajućeg mirisa

Danas je ovaj cvijet pomalo retro, no upravo zato ga volimo! Iznenadit ćeš se kako dobro izgleda u buketima

carnation-5178865_1920.jpg
Foto: Pixabay

Već više od dvije tisuće godina ljudi uzgajaju karanfile i uživaju u njihovoj ljepoti zbog čega ovaj cvijet ima bogatu simboliku. Prema jednoj legendi prvi karanfil niknuo je na zemlji u trenutku kada je Isus nosio križ. Na tlu po kojem su padale suze njegove majke dok je koračala za sinom prema Golgoti, niknuli su prvi karanfili. Upravo zbog toga svijetlo ružičasti karanfil je simbol majčinske ljubavi, najjače emocije koju čovjek poznaje te čest motiv u sakralnoj umjetnosti. Upravo je i originalna boja karanfila svijetlo ružičasta.

Osim toga, ovisno o boji, karanfil simbolizira sreću (bijeli - čest simbol na turskim tepisima), prugasti, odnosno šareni karanfil simbolizira tugu zbog neuzvraćene ljubavi, svijetlo crveni znači divljenje, a tamno crveni je simbol duboke naklonosti, ljubavi i ženske snage. Latinski naziv za karanfil je Dianthus caryophyllus, što u prijevodu znači cvijet bogova.

Ovaj cvijet zaštitni je znak radničkog pokreta pa se tradicionalno poklanja za Praznik rada. Također, crveni karanfil je simbol ženske snage pa su ga poduzeća u socijalizmu obvezno poklanjala drugaricama za Osmi mart, odnosno Dan žena. Karanfil je i cvijet osoba rođenih u siječnju te nacionalni cvijet susjedne nam Slovenije, ali i Španjolske i Monaka.

Osim što zadivljuje izgledom, karanfil ima i prekrasan miris. Postoji više od 300 vrsta, a teško se odlučiti izgleda li ovaj cvijet bolje u vazi ili u vrtu pa ti savjetujemo da ga uzgojiš u vrtu ili na balkonu, a potom po želji pokoji staviš u vazu pa ukrasiš i unutrašnjost svoga doma. Također, možeš ga pokloniti prijateljici, sestri ili mami.

Image
Poljubac iz prirode!

I biljke mogu biti nepristojne! Predstavljamo ti cvijet 'vruće usne'

Odlučiš li posaditi karanfile u vrtu, to čini u kasno proljeće. Možeš ga posijati, no puno jednostavnije je posaditi ga. Karanfil voli prozračno, dobro drenirano i lagano kiselo tlo te poziciju na kojoj ima puno sunca, no na kojoj ne puše vjetar. Riječ je o trajnici pa prilikom sadnje dobro promisli gdje ćeš je pozicionirati jer će tu još godinama rasti. Osiguraj joj dovoljno prostora, ali ne i previše, odnosno sadi je na razmak od 15-ak centimetara. Također, ne sadi je preduboko.

Pretpostavlja se da karanfil potječe s Mediterana te je naše probalno područje savršeno z a njegov rast. No, ne očajavaj ako živiš u kontinetalnom dijelu zemlje. Karanfil je rasprostranjen po cijelom svijetu pa će, sigurne smo, rasti i u tvoem dvorištu.

Dobro bi bilo karanfile redovito prihranjivati kako bi imali što bogatije i mirisnije cvijeće. Ova biljka vrlo je otporna pa ti neće zamjeriti ukoliko je zaboraviš zaliti ili joj ne pogodiš savršenu poziciju u vrtu. I dalje će rasti i činiti tvoj okoliš još ljepšim.