Kako ukloniti kamenac iz vode?

Kamenac nastaje kao posljedica tvrde vode.

Kako ukloniti kamenac iz vode?

Vidite li nakon pranja rublja bijele mrlje na tkanini? Ili vam se tkanina stvrdne? 
Često vam se kvare perilica rublja i perilica posuđa?
Ako da, vrlo je lako moguće kako vam probleme stvaraju tvrda voda i kamenac.

Što je to zapravo tvrda voda, a što kamenac?
Kamenac nastaje kao posljedica tvrde vode. Ukupnu tvrdoću vode čine karbonatna i nekarbonatna tvrdoća. Ova prva je zadužena za stvaranje kamenca i nju čine bikarbonati kalcija (Ca) i magnezija (Mg). Naša voda najčešće spada u grupu srednje tvrdih i tvrdih voda.
Manifestacija problema: Nagomilavanje kamenca u bojlerima, na slavinama, u sistemima za grijanje, na posuđu, na ravnim površinama u kupaonicama i kuhinjama.

Posljedice kamenca:
Povećana potrošnja energije, veći računi za struju, smanjeni kapaciteti bojlera i rezervoara, povećana potrošnja deterdženata i kemikalija za uklanjanje i ispiranje naslaga. Također, ako konstantno pijemo tvrdu vodu to može ostaviti posljedice za naše zdravlje.

Ionski omekšivač najbolji u borbi protiv kamenca
Najbolje rješenje problema s kamencem je osloboditi vodu od kalcija i magnezija. 
Iako postoje mnogi kemijski tretmani koji to čine vrlo učinkovito, najpopularnije rješenje je ionski omekšivač vode. Omekšivač vode je zapravo neka vrsta filtera za vodu koji se ugradi na vodoopskrbni sustav doma. 

Sastoji se od tri komponente:

  1. posude za ionsku masu,
  2. posude za sol,
  3. upravljačkog ventila.

Svi omekšivači vode rade na istom principu. Oni zamjenjuju kalcij i magnezij iz vode s natrijem, a taj se postupak naziva ionska izmjena.

Najbitnija komponenta ionskog omekšivača vode je posuda za ionsku masu u kojoj se nalaze plastične kuglice koje sadrže negativno nabijene ione natrija.

Kalcij i magnezij u tvrdoj vodi su pozitivno nabijeni pa negativno nabijeni ioni privlače i zamjenjuju pozitivno nabijene ione u tvrdoj vodi.
Nakon nekog vremena kada se ioni natrija iz omekšivača vode potpuno iscrpe i zamjene s ionima kalcija i magnezija, kuglice zahtijevaju regeneraciju u kojoj se namaču u natrijevim ionima.