Kako očistiti roštilj?

Budući da se ljeto brzo bliži, sada je vrijeme da svoj roštilj napunite i pripremite za novu sezonu roštiljanja.

Kako očistiti roštilj?

Prvi korak je očistiti cijeli roštilj od ostataka kuharskih avantura prošlog ljeta. Čak i ako ste obrisali roštilj prije nego što ste ga stavili na zimovanje, važno je započeti svaku novu sezonu roštiljanja temeljitim čišćenjem, a evo i zašto:

Svi znamo za one savršene Instagram slike burgera s crnim uzdužnim crtama koje su zapravo nastale od ugljena, upravo te crne uzdužne crte kao i na burgerima i odrescima također stvaraju naslage ugljika na gotovo svakoj površini vašeg roštilja, uključujući rešetke, navlaku, unutrašnjost ložišta i aromatizirajuće šipke i cijevi plamenika (na plinski roštilji). Ta ležišta ugljika nisu samo ružna; masni i slatki umaci mogu se zalijepiti za njih i lučiti bakterije. I prekomjerno nakupljanje ugljika može uzrokovati da se roštilj zagrijava neravnomjerno, da ne dosegne punu radnu temperaturu i da cijevi s plinskim plamenikom prerano postanu nefunkcionalni.

Da biste olakšali čišćenje roštilja na početku svake nove sezone roštiljanja, slijedite ove jednostavne korake tijekom ljeta: koristite žičanu četku za čišćenje rešetki roštilja nakon svake sesije kuhanja. Ako koristite roštilj često, recimo barem jednom tjedno, temeljito očistite rešetke svaka dva mjeseca. I dva puta u sezoni roštiljanja, trebali biste temeljito očistiti svoj roštilj, što će mu pomoći da dulje traje. 
Otiđite u lokalni dućan i tamo ćete pronaći desetak alata za čišćenje roštilja, naprava i naprava, ali ništa ne može pobijediti dugu četku sa žicama, žičanu četkicu, kantu od pet litara i nešto fizičkog napora. Izbjegavajte korištenje otrovnih kemikalija za čišćenje vašeg roštilja jer one mogu unositi neuobičajen ukus hrani. Umjesto toga, sve što vam treba je nešto tople vode, sapuna za suđe za suzbijanje masnoće i mješavinu bijelog octa i sode bikarbone.

Ako vaš roštilj ima vanjske površine od nehrđajućeg čelika, dobro sredstvo za čišćenje od nehrđajućeg čelika daje malo dodatnog sjaja. Također će vam trebati par gumenih rukavica i nekoliko spužva za čišćenje i jednokratno pamučna krpa. Prilikom čišćenja površina od nehrđajućeg čelika pričekajte hladniji dan; vruće sunce može otežati uklanjanje tragova s površina od nehrđajućeg čelika. Osim toga, ugodnije je raditi u hladnijim vremenima.

Za čišćenje roštilja možete koristiti obični ocat, koji ima oko 5% kiselosti, ali za dodatnu snagu čišćenja masnih naslaga pokušajte očistiti ocat koji je formuliran na kiselost od 45%.

Čišćenje plinskog roštilj, započnite tako što ćete upaliti roštilj, zatvoriti poklopac i pustiti da dođe do pune temperature. Pričekajte najmanje 30 minuta kako bi ekstremna temperatura mogla spržiti zaglavljenu hranu ili mast. Zatim namočite žičanu četkicu u kantu tople vode sa sapunom i očistite sav ugljen iz i s rešetki. Zatim isključite plin, odspojite i uklonite spremnik propana. Ostavite roštilj da se potpuno ohladi.
Za roštilje na drveni ugljen, stare brikete jednostavno bacajte u metalnu posudu. Zatim uklonite prah i ostatke drvenog ugljena pomoću noža.

Nakon što se roštilj ohladi, uklonite sve rešetke i potpuno ih potopite u kadu tople vode i sapuna. Ostavite da se natapaju najmanje 30 minuta. Izvadite bilo što drugo s roštilja koje lako možete skinuti, poput gumba za upravljanje plamenikom, regala za zagrijavanje i ladica za mast. Cijevi plamenika na većini plinskih roštilja također su uklonjive; potražite jedan vijak na jednom kraju svake cijevi. Uklanjanje dijelova roštilja na ovaj način olakšat će čišćenje.

Nakon što ste uklonili sve rešetke i stavili ih da se natapaju, sada vam je unutrašnjost ložišta roštilja dostupna i pregledna, te spremna za čišćenje. 

Najprije pomoću četke uklonite sve veće komade ugljena i ostatke hrane. Kada ste to napravili, pomoću usisavača sakupite sve ostale ostatke. Nakon što je ložište čisto, isperite ga vrtnim crijevom. 

Nakon što su rešetke i ploče bile natopljene 30 minuta, izvadite ih i očistite žičanom četkom. Isperite sve površine, pazite da temeljno osušite rešetke od lijevanog željeza kako ne bi došlo do hrđe.

Ispraznite kantu prljave vode, a zatim je napunite čistom vodom i nekoliko žličica sapuna. Sada pročistite cijelu vanjsku stranu roštilja pomoću velike kuhinjske spužve. Imajte na umu da čelična vuna, metalne spužve i grubi jastučići za čišćenje mogu uzrokovati ogrebotine, pa ih izbjegavajte koristiti na gotovim površinama. Nakon pranja vanjske strane roštilja, koristite ručnike od mikro vlakana kako biste sve adekvatno obrisali i osušili sve površine.

Završni korak: 

Sredstvo za čišćenje za održavanje nehrđajućeg čelika odlično djeluje kao završni dodir. Raspršite sredstvo za čišćenje, pričekajte nekoliko minuta, a zatim ga obrišite čistom, suhom krpom. Ako nemate sredstvo za čišćenje za održavanje nehrđajućeg čelika, pokušajte upotrijebiti nerazrijeđeni bijeli ocat; Učinkovito je i za čišćenje površina od nehrđajućeg čelika.

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.