I nju treba prati: 3 koraka do savršeno čiste perilice za rublje

Svakih nekoliko mjeseci trebala bi oprati i svoju perilicu za rublje. U tome će ti pomoći alkoholni ocat i soda za pranje

I nju treba prati: 3 koraka do savršeno čiste perilice za rublje

Prljavština koja nestaje s tvoje odjeće mora otići nekuda, zar ne (jer ne otiđe sva prljavština s izbacivanjem vode iz mašine)? Saznaj kako očistiti perilicu za pranje rublja - tako da prljavština ne završi na tvom čistom rublju.

Na svu sreću perilicu je prilično jednostavno očistiti. I sve što je potrebno su jednostavna tri koraka, koja bi bilo dobro ponoviti svakih nekoliko mjeseci (barem 4 puta godišnje). Ovo će eliminirati nakupljanje prljavštine i kamenca u crijevima i cijevima i osigurati da ti odjeća ostane svježa i čista.

Korak 1: Pokreni vrući ciklus s octom
Pokreni praznu mašinu na najdulji ciklus i najvišu temperaturu koristeći dvije šalice alkoholnog octa umjesto deterdženta. Kombinacija vruće vode i octa uklanja i sprječava rast bakterija, a pomoći će i ukloniti kamenac.

Korak 2: Očisti mašinu iznutra i izvana
U kanti pomiješajte trećinu šalice alkoholnog octa s litrom tople vode. Koristeći vodu s octom, spužvicama, četkom i četkicom za zube dobro očisti unutrašnjost bubnja perilice. Posebnu pažnju posveti posudi za punjenje deterdženta, i drugim dozatorima, unutrašnjoj strani vrata mašine i, ako imaš perilicu s prednjim punjenjem, dobro i detaljno oribaj i gumu na vratima. Ako ti je na perilici dozator koji se da izvaditi - natopi ga u vodu s octom prije ribanja. Obriši perilicu i izvana.

Korak 3: Pokreni vrući ciklus

Pokreni još jednom najduži ciklus s najvišom temperaturom s praznom perilicom - bez octa ili deterdženta.

Ponovi ova tri koraka otprilike svakih tri mjeseca ili barem najmanje dva puta godišnje kako bi spriječila nakupljanje bakterija i minerala, i kako bi bila sigurna da je tvoja odjeća zaista čista kad izađe iz perilice.

Nešto duže i detaljnije pranje - uz pomoć sode za pranje

Perilicu temeljito možeš oprati i uz pomoći sode za pranje. Što je to? To je natrijev karbonat koji možeš ga kupiti u poljoprivrednim apotekama, a možeš ga lako i sama napraviti kod kuće od sode bikarbone. Kupi kilu sode bikarbone (potrebno ti je 300-400 grama, no kad već radiš možete odmah napraviti veću količinu, pa višak pospremiti za buduće korištenje). Sodu bikarbonu stavi u tepsiju i peci u pećnici na najvišoj temperaturi sat vremena. Ne brini se, neće biti nikakvih posljedica niti za tebe, niti za pećnicu. Vjerovala ili ne, s tim postupkom dobit ćeš sodu za pranje (washing soda) koju su koristile naše bake.

Nakon toga otopi 300 do 400 grama sode za pranje u kipućoj vodi (nikako u aluminijskom posuđu, jer će pocrnjeti). Prije nego što uliješ otopinu u perilicu, u nju prvo ulij oko četiri litre vode. Pokreni program na 95 stupnjeva (ili koliko god je već najviša temperatura), a ako imaš opciju za dodatno ispiranje ili dodavanje dodatne količine vode, slobodno ju uključi. Što je duži program i viša temperatura, tim bolje. Postoji mogućnost da će se voda u bubnju pjeniti – to je zbog nataloženog deterdženta, a ne sode jer se ona ne pjeni. Soda će također, otopiti sve masnoće i druge nataložene stvari.

Ostavi neka program odradi do kraja sa svim ispiranjima i centrifugiranjima. Kada je program završen, očisti filtar. Nakon toga ponovi postupak pranja na najvišoj temperaturi, ali ovog puta s litrom alkoholnog octa, koji ćeš naliti kroz dozirnu posudu. Ocat će razgraditi sav kamenac ako se nakupio na grijačima.