6 najkorisnijih začinskih bilja – kako ih uzgajati kod kuće

Svježe bilje odličan je način da cijelu godinu uživaš u svježim mirisima i aromama

6 najkorisnijih začinskih bilja – kako ih uzgajati kod kuće

Bilo da želiš začinsko bilje jer lijepo izgleda u prostoru, a usput je i korisno, ili zato što želiš uštedjeti, ili pak se samo zdravije raniti - ima zaista puno bilja koje možeš uzgajati na balkonu, terasi ili pak u samoj kuhinji.

Svježe bilje odličan je način da cijelu godinu uživaš u svježim mirisima i aromama, a i čini hranu puno ukusnijom  te ih je zbilja korisno imati pri ruci jer daju poseban tek juhama, varivima, umacima, salatama...

U izboru mjesta za uzgoj začinskog bilja, imaj na umu da je većini potrebno četiri do šest sati sunca svakog dana - pa ih smjesti na pravo mjesto. Postoji mnogo bilja koje možete uzgajati kako biste poboljšali kuhanje. Kada posadite vrt, nemojte samo saditi biljke koje znate, riskirati nešto drugo. Možda ćete biti iznenađeni.

Kod odlučivanja koje ćete biljke uzgajati odaberite one koje često koristite, kao i one koje su jednostavne za uzgajanje i održavanje.
Ovo je šest najzahvalnijih biljaka za uzgoj u unutrašnjim prostorima:

Vlasac

Ako misliš da uzgajanje bilja baš i nije za tebe jer ti ništa ne uspijeva – onda je vlasac prava biljka za tebe! Vlasac raste brzo i uzgaja se lako, tako da zaista morati biti rođeni antitalent da vam vlasac ne uspije. Preskoči uzgajanje iz sjemena, već kupi gotovu biljku iz trgovine ili rasadnika. Biljku stavi u malu lončanicu i napuni zemljom do otprilike pola do jednog centimetara ispod vrha posude. Namoči zemlju vodom, no nemoj pretjerivati. Vlasac stavi blizu prozora, ali ne i na direktnu sunčevu svjetlost. Kad ti vlasac naraste na nekih dvadesetak centimetara odreži stabljike i iskoristi za kuhanje ili ih smrzni za kasnije.

Peršin

Peršin izgleda dekorativno, a poseban tek daje i jelima. I što je najbolje, zaista je jednostavan za održavanje. Peršin voli puno direktne sunčeve svjetlosti (najbolji bi bio prozor koji gleda na jug), a teglicu svakih dva ili tri dana okreći kako se biljka ne bi nagnula samo na jednu stranu prema suncu. Peršin voli umjereno vlažnu, ne i prenatopljenu zemlju. Što se teglice tiče, odaberi onu s drenažnim rupicama i tanjurićem – kako bi sva suvišna voda otekla.

Ružmarin

Kao i bosiljak, ružmarin ima divan i jak miris. Odlično će ići uz mesna jela, mesne umake i jela od rajčice. Nemoj ga uzgajati iz sjemenki već kupi gotovu mladicu. Ružmarin posadi u teglu s dovoljno drenažnih rupa na dnu i dovoljno ga zalijevaj, međutim nemojte pretjerivati. Ružmarin voli vlažnu do suhu zemlju puno više nego li natopljenu (zato i u prirodnom okruženju najbolje uspijeva u mediteranskom području). A voli i mnogo direktne sunčeve svjetlosti – redovito ga rotiraj da sve strane i grančice dobe dovoljno svjetlosti.

Bosiljak

Čak i ako nikada ne kuhaš s bosiljkom, uživat ćeš i u samom mirisu ove opojne biljke. Miomirisna svježina bosiljka pozdravit će te svaki puta kada ušetaš u kuhinju. Bosiljak možeš sama uzgojiti iz sjemena, ili pak puno jednostavnije u trgovini (ima ih u gotovo svim većim trgovačkim centrima) kupiti već gotov bosiljak u teglici. Bosiljak drži u posudi s puno drenažnih rupica na dnu i s dovoljno prostora za rast i širenje. Što se zalijevanja tiče - u ovo hladnije vrijeme, zalijevati jednom do dva puta tjedno je dovoljno (češće kada je veoma toplo u proljeće i ljeto). Začinsko bilje je bolje zalijevati ujutro, tako će imati cijeli dan da se suvišna voda dodatno ocijedi i osuši. Večernje zalijevanje moglo bi dovesti do razvoja gljivica na bosiljku. Najbolje bi bilo kada bi ga zalijevala u sudoperu - zemlju dobro natopi i onda ostavi neko vrijeme da se višak vode ocijedi. Uvijek zalijevaj samo zemlju, ne listove. Što se svjetlosti tiče – bosiljak voli direktnu izloženost sunčevoj svjetlosti, po mogućnosti više od 6 sati dnevno (najmanje 4 sata).

Metvica (menta)

Najsunčanije mjesto u kuhinji rezerviraj za mentu. Ova divna biljka dolazi u mnogo varijacija, a jedna od najpopularnijih je paprena metvica. Metvicu kupi već kao uzgojenu biljčicu. Kad je doneseš kući presadi je u veću posudu – jer ona voli dosta prostora, a i jako se širi – pa što je posuda veća, to bolje. Već smo rekli da menta voli sunce, a voli i dosta vode (neke se vrste mente mogu uzgajati samo u vodi). Dovoljno će biti zaliti je jednom na dan ili dva dana (zalijevaj je ujutro). Važno je da je zemlja uvijek dovoljno vlažna, ali ne i pretjerano natopljena. Ako primijetiš da je menta počela venuti – vjerojatno ili ne dobiva dovoljno sunčeve svjetlosti ili vode. Iznesi je na sunce i češće zalijevaj, ali pripazi jer uvenuta menta ne može apsorbirati toliko vode koliko i zdrava biljka.

Estragon (glavočika, zmijina trava)

Ova ukusna biljka koristi se svježa ili osušena i odlično paše mnogim jelima – jelima od mesa, povrća, uz pečenke i u umacima...  U narodnom ljekarstvu koristi se kao biljka koja povećava apetit i ublažava želučane smetnje, a pomaže i pri lošoj probavi i napuhavanju. Estragon voli sunčani i topli položaj u zavjetrini i ne podnosi propuh i hladnoću. Ne podnosi niti previsoke temperature, pa ga u ljetnim mjesecima obavezno drži u kući i ne na direktnoj svjetlosti. Što se zalijevanje tiče, ova biljka voli vodu, ali ne tolerira prenatopljenu zemlju. Pobrini se da se sav višak vode dobro ocijedi. Biljku ponovo zalij kada osjetiš da se zemlja počela sušiti.

Još bilja koje sami lako možete uzgajati

  • Origano
  • Timijan
  • Kadulja
  • Kopar
  • Korijander
  • Krasuljica
  • Primorski vrisak
  • Limunska trava
  • Lovor