Oprez, spoileri!

Prava priča koja se krije iza ubojstva prikazanog u filmu 'Dinastija Gucci'

Likovi Lady Gage i Adama Drivera temeljeni su na stvarnom paru, ali koliko je cijela priča zapravo stvarna? Zavirile smo u činjenice

profimedia-0643713519.jpg
Foto: Profimedia

Zamisli ovo: upravo si pogledala 'House of Gucci' iliti 'Dinastija Gucci', film u kojem si vidjela Adama Drivera i Lady Gagu kako trče Italijom izgledajući fantastično, a Jareda Leta kako trči Italijom…izgledajući manje fantastično.

Image
Život piše romane

Mračna priča kuće Gucci: Lady Gaga u novom filmu glumi Crnu udovicu

Još uvijek pokušavaš analizirati koji su naglasci u filmu bili talijanski, a koji su se u potpunosti bazirali na drugim zemljama, i ne možeš se prestati pitati: Je li ovo zbilja bilo stvarno?

Osnovna suština filma je da se lik Lady Gage, Patrizia Reggiani, udaje za Maurizija Guccija, nasljednika posla i bogatstva Gucci. Kada se stvari između njih zakompliciraju, Patrizia organizira Maurizijevo ubojstvo. Zaplet je, jednostavno rečeno, divlji.

Sam film se temelji na knjizi (House of Gucci: Sensational Story of Murder, Madness, Glamour, and Greed, autorice Sare Gay Forden), koja je zasnovana na stvarnoj priči, ali koliko je film zapravo stvaran? Evo što znamo o pravoj smrti Maurizija Guccija, što je očito najvažniji dio cijele priče.

Film nije puno pogriješio kada su u pitanju osnovni detalji ubojstva iz stvarnog života

Maurizio je doista ubijen iz vatrenog oružja na stepenicama svog ureda 27. ožujka 1995. godine, godinu dana nakon njegovog i Patrizijinog razvoda, a Patrizia je uhićena i kasnije osuđena i poslana u zatvor zbog svoje umiješanosti u organiziranje zločina. I baš kao u filmu, Patrizia je tog dana u svoj dnevnik napisala "paradeisos", što znači "raj".

Prema časopisu People, tužitelji za slučaj "tvrdili su da je Patrizia bila ljubomorna što se Maurizio spremao ponovno oženiti (za Paolu, koja je također prikazana u filmu) jer bi taj brak prepolovio njezine alimentacije." Patrizia, sa svoje strane, tvrdi: "Nisam nevina, ali nisam ni kriva."

Za razliku od filma, vrijeme je bilo drugačije u stvarnom životu

Film se ne snalazi baš najbolje u postavljanju vremenske trake, a neke stvari su izrazito mutne. Nešto što je teško shvatiti iz filma je da je Mauriziju i Patriziji trebalo gotovo 10 godina da se razvedu nakon sudbonosnog putovanja u Saint Moritz (što je u stvarnom životu bio put u Milano). Evo kratkog vremenskog okvira:

  • 1985: Maurizio putuje u Milano i šalje Patriziji obavijest da se neće vratiti kući i da je njihov brak gotov.
  • 1993.: Počinje izlaziti s Paolom.
  • 1994: Patrizia i Maurizio službeno se razvode.
  • 1995: Maurizio je ubijen.
  • 1997.: Patrizia je osuđena na 29 godina zatvora zbog svoje umiješanosti u zločin, koja je potom promijenjena na 26 godina i na kraju je ukupno iznosila 18 godina zatvora.

Ovdje treba napomenuti nekoliko stvari. U filmu se čini da je Maurizijeva nova djevojka glavni razlog zbog kojeg su se on i Patrizia razveli, ali vremenska linija stvarnog života pokazuje da su kasnije počeli izlaziti. Iz filma se također čini da se drama o razvodu dogodila brzo, a u stvarnosti je trajala više od desetljeća.

Također: filmska verzija priče implicira da je Patrizia i Maurizijeva kći bila vrlo mlada kada se ubojstvo dogodilo, ali ni to nije sasvim točno. Čudno, film izostavlja da su Patrizia i Maurizio zajedno imali dvije kćeri, a koje su imale 20 i 16 godina kada je Maurizio umro. Njihova imena su Allegra i Alessandra.

Prava Patrizia puštena je iz zatvora 2016. godine

Prvobitno je osuđena na 29 godina, ali je kazna smanjena na 26, a onda je izašla nakon 18 zbog dobrog ponašanja. Danas živi u Milanu.

Iako Patrizia trenutno živi svoj život kao slobodna žena, ona i Lady Gaga se nisu upoznale, a zvuči kao da Lady Gaga ne planira to promijeniti u skorije vrijeme. "Nisam je htjela upoznati jer sam vrlo brzo mogla reći da je ova žena htjela biti proslavljena zbog ovog ubojstva", rekla je Lady Gaga tijekom nastupa na Good Morning America. "I htjela je da bude zapamćena kao kriminalac. Nisam htjela surađivati s nekime u koga ne vjerujem. Ona je dala ubiti svog muža."

Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.