Angažiraj se

Diljem Hrvatske pokazuje se zajedništvo! Uključite se i dajte si priliku da postanete bolji ljudi

Vrijeme je za još jedan Tjedan filantropije koji ove godine počinje 1. listopada, upravo na Europski dan filantropije i zakladništva, a traje sve do 10. listopada.

adam-nemeroff-_PDPRax9dm8-unsplash.jpg
Foto: Unsplash

Hrvatska još jednom želi motivirati svoje građane da svojim angažmanom doprinesu razvoju filantropije u Hrvatskoj. Vrijeme je za još jedan Tjedan filantropije koji ove godine počinje 1. listopada, upravo na Europski dan filantropije i zakladništva, a traje sve do 10. listopada.

Pred vama su brojna događanja u koja se možete uključiti, a sve s ciljem ukazivanja na vrijednosti filantropije odnosno čovjekoljublja i solidarnosti koje su u vremenu u kojem živimo pokazale i dokazale važnost i ljepotu dobrote i brige o drugima.

Tjedan filantropije odvija se diljem Hrvatske ali i Europe. Hrvatska je tako osigurala brojna događanja od obale do kontinenta, ali i online događanja kojima možete pristupiti iz svakog kutka Lijepe naše. I ove se godine ističe promotivni film o filantropiji, koji ima važnu ulogu u tome da vas potakne na dobrotu.

Image

Glavni grad Hrvatske ove godine ima sjajnu akciju. Zaklade Zajednički put i Solidarna okupljaju dionike socijalne politike Grada Zagreba na javnom savjetovanju „Horizontalna suradnja i građanska solidarnost kao poluge socijalne politike Grada Zagreba“. Cilj je ojačati dijalog s gradskim vlastima te staviti fokus na prevenciju siromaštva, zaštitu ljudskih prava i socijalnu sigurnost svih stanovnika Zagreba.

Pula ove godine ima niz zanimljivih događaja. Bit će tu „Lov na filantropsko blago“ ali i akcija „Hrvatska volontira“ koja ima cilj poticanja korporativne filantropije te povezivanja poslovnog i civilnog sektora. Hrvatska gospodarska komora imat će i predavanje na temu „Poticanje korporativne filantropije“. U suradnji sa Dječjim vrtićem Maslačak, sa djecom iz vrtića izradit će se hotel za kukce.

Osijek u Tjednu filantropije nudi sjajan sadržaj za sve generacije. Građane slavonske metropole u Kulturnom centru očekuje Izložba o poznatim osječkim filantropima. Tu je filantropska šetnja gdje uz vodstvo turističkog vodiča možete proći sve značajnije filantropske građevine u gradu. Bit će tu i poseban tramvaj u kojem će turistički vodič zainteresiranim građanima otkriti filantropsku povijest Osijeka. Sve to začinit će se potragom za filantropskim blagom - igrom u kojoj će sudionici vođeni tragovima proći najznačajnija filantropska djela Osijeka.

U Kutini se Tjedan filantropije održava uz mlade. Tamošnji učenici Kutinske srednje škole bolje će se upoznati s filantropijom. Što je to filantropija, kako se postaje filantrop, te aktivno uključivanje učenika u osmišljavanje filantropskih akcija.

Zaklada Ana Rukavina organizirat će akciju uz pomoć lokalnih organizatora i volontera kako bi se prikupilo uzorke krvi za HLA tipizaciju tj. proširio Hrvatski registar DDKMS kako bi osobe kojima je transplantacija krvotvornih matičnih stanica neophodna dobile priliku za život. Akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica povodom Tjedna filantropije održat će se u Omišu u Dvorani prizemlja Osnovne glazbene škole Lovre pl. Matačića 2. listopada od 10 do 16 sati.

I dakako tu su brojna online događanja. Putem mrežnih stranica možete pogledati promotivni film o filantropiji, uživati u virtualnoj izložbi, ali i upoznati se s pilot projektom „DoGood People” za osnovne i srednje škole. Tu je i online kampanja 'Gradimo i radimo' za potresom pogođena područja Banije. Cilj ove kampanje je da se od građana prikupe novčana sredstva i ostale donacije kako bi se ljudima na Baniji omogućio što normalniji život pred nadolazeću jesen i zimu. Sve donacije biti će namijenjene obiteljima koje su najviše u potrebi u svrhu djelomične obnove/popravaka njihovih stambenih objekata ili opremanja njihovih životnih prostora.