Da li vam je potrebna sušilica rublja i savjeti za njezino održavanje

Za očuvanje rublja, kako bi što duže izgledalo kao novo važno je pratiti kako radi sušilica rublja i znati koji su savjeti najvažniji za sušenje rublja

Da li vam je potrebna sušilica rublja i savjeti za njezino održavanje

Sušilica rublja nam uvijek jako dobro dođe, uštedi nam vrijeme koje bismo potrošili na prostiranje i sakupljanje rublja te olakšava peglanje, a kod nekih komada rublja ono čak i nije potrebno. Naravno morate imati i slobodnog prostora u stanu za sušilicu ako je samostojeća, što svi ne mogu pronaći. Zato je tu kombinirana sušilica rublja.

Kombinirana sušilica rublja - savjeti

Slušajući mnoge savjete i priče o pranju i sušenju rublja, došli smo do zaključka da sušilica-perilica ima puno neprijatelja, a za ovaj se uređaj samo može reći da je i više nego praktičan kada se želi uštedjeti na prostoru. 

ImageKod ove vrste sušilica rublja savjeti su da kapacitet sušenja uvijek bude manji od kapaciteta pranja jer suho rublje zauzima više prostora. 
Istu količinu rublja koja je bila oprana u perilici morat ćete sušiti u dvije runde ako je vaša perilica ujedno i sušilica rublja, što ujedno i troši više vode i struje od samostalne sušilice.
Sušilica- perilica u kombinaciji je kondenzacijska vrsta sušilice.

Inače ako izuzmemo ovu kombinacijsku, postoje dvije osnovne vrste sušilica: ventilacijska sušilica i kondenzacijska sušilica
Obje imaju svoje prednosti i mane, pa krenimo redom.

Ventilacijska sušilica rublja - savjeti

Ventilacijska sušilica uzima suhi zrak iz svoje okoline s jedne strane te ispušta iskorišteni topli zrak s druge. Odvodnu cijev sušilice trebate spojiti na odvod koji će zrak ispuštati van jer će se para kondenzirati i voda će se nakupljati na mjestima gdje je ne bi smjelo biti. Ventilacijsku sušilicu koristite samo u stambenom prostoru u kojem odvodnu cijev možete spojiti s vanjskom okolinom, kao npr. kod usisne nape.

No, problem je ako živite u stanu jer teško da ćete moći bušiti rupe u vanjskim zidovima, a alternativa je držanje i korištenje ventilacijske sušilice na balkonu ili na terasi, barem dok se ne spuste zimske temperature. 

Kondenzacijska sušilica rublja - savjeti

Kondenzacijska sušilica kontinuirano cirkulira isti zrak tako da ga pusti kroz bubanj po odjeći, potom ga propušta kroz kondenzator gdje se on hladi i odvlažuje i na kraju ga ponovo pušta kroz bubanj sušilice. I tako ukrug dok se rublje ne osuši. Možete je koristiti bilo gdje dokle god imate pristup struji.
Kondenzirana para nakuplja se u za to predviđenom pretincu pa nakon svakog korištenja jedino trebaš izliti vodu i uređaj je spreman za novo korištenje. 
Kondenzacijska sušilica je možda praktičnija za korištenje, ali zato troši više energije jer radi pri višim temperaturama (75°C - 80°C). 
Problem je i što rublje ponekad može ostati još malo vlažno te ćete ga morati glačati prije pospremanja.

Kada je sušilica rublja u pitanju najbolji savjet je da kupite kondenzacijsku sušilicu s toplinskom pumpom. Tako ćete smanjiti potrošnju energije jer toplinska pumpa omogućuje da se rublje suši na nižim temperaturama (50°C - 55°C), što na kraju dovodi do značajne uštede.

Sušilica rublja - savjeti vezani za kapacitet

Kapacitet sušilice uvijek je manji od kapaciteta perilice pa ako često perete rublje, očekujte da će sušilica raditi češće. 
Manjim kućanstvima gdje se rublje pere 1-2 puta tjedno, sušilica kapaciteta od 4 kg će biti dovoljna. Nikada ne kupujte veću sušilicu nego što vam je potrebna jer ćete trošiti mnogo više struje.