Čoko-mint keksići jednostavan su, a ukusan božićni snack

Ako si se zasitila tradicionalnih kolačića i keksa, isprobaj ove!

Ovih dana pišemo gotovo isključivo o božićnim slasticama. S obzirom da nas samo osam dana dijeli od najveselijeg blagdana u godini, pripreme su u punom jeku, a keksi i kolači se mahnitom brzinom peku diljem svijeta. I dok kod nas tradicija nalaže da se na božićnom stolu nađu vanil kiflice i rum kuglice, iz anglikanskih zemalja nam dolazi trend spravljanja čokoladnih mentol keksića. Naime, kombinacija mente i čokolade u mnogim se zemljama smatra simbolom zime i Božića, pa smo odlučile približiti ti taj spoj okusa. Donosimo ti tako ukusan recept za sočne keksiće s puno čokolade i mente, a koji će definitivno zaintrigirati tvoje nepce. Za naše podneblje atipični, ali okusom apsolutno božanstveni – to su čoko mentol keksići.

Sastojci

200 grama brašno
50 grama kakao
5 grama prašak za pecivo
0 0 prstohvat soli
1 vrećica burbon vanilija
2 vrećice mentol šećer
130 grama šećer
160 grama maslaca
1 veliko jaje
300 grama čokolade
20 grama ulja

Priprema

01.

Od svih sastojaka za tijesto umijesi tijesto za kekse. Najlakše se prvo pomiješati sve sastojke za tijesto osim jaja, te kad dobiješ mrvičastu smjesu još dodaj jaje i sve poveži. Ako se tijesto mrvi dodaj par kapi vode ili još maslaca. Tijesto spljošti u disk, zamotaj u prozirnu foliju i stavi hladiti jedan sat ili preko noći. Zatim ga razvaljaj na pobrašnjeloj plohi, na debljinu oko 2-3 mm pa izreži oblike po želji. Slaži na pleh za pečenje obložen papirom za pečenje. Pećnicu u međuvremenu zagrij na 190°C. Kekse je potrebno peći oko 12 minuta tj. dok ne očvrsnu. Ohladi ih prije stavljanja glazure. Za glazuru na pari ili u mikrovalnoj pećnici pažljivo otopi čokoladu. U nju dobro umiješaj ulje, zatim svaki keks pomoću dvije vilice umači u glazuru i pusti da se iscijedi višak. Slaži kekse na papir za pečenje i ostavi na sobnoj temperaturi da se stisnu, možeš ih i u hladnjak staviti ako se žuriš.

žena.hr
18.12.2020.