Aristokratske mace

Britanska kratkodlaka mačka: Opuštene i radoznale mace koje se ne vole nositi

Britanske kratkodlake mačke uživaju u pažnji, ali ne vole se nositi. Neće sjediti u krilu, ali će se rado maziti na kauču dok sjede uz svoje ljude. No, kako su jako radoznale pratit će svoje sustanare iz sobe u sobu

profimedia-0559418316.jpg
Foto: Profimedia.hr

Znamo da su mačke vrlo odlučne i samostalne, a britanske kratkodlake mačke su i aristokratski suzdržane pa imaju poseban status. Britanska kratkodlaka mačka je najstarija zabilježena vrsta u Engleskoj, a vjeruje se da potječe od domaćih mačaka koje su došle s Rimljanima iz Egipta kada su napali 43. godine Veliku Britaniju. No, iako ima dugu i zanimljivu povijest skoro je izumrla u Prvom i Drugom svjetskom ratu, ali zahvaljujući križanju ova vrsta je spašena i dalje je jedna od omiljenijih u Europi.

Imaju izuzetnu osobnost, ali i vrlo karakterističnu ljepotu - snažno tijelo, široka prsa, ali i okruglo i široko lice koje izgleda sretno. Imaju kratke, snažne i okrugle šape. Ljudi ih posebno vole zbog kratke i debele dlake jer često izgledaju kao plišani medvjedići.

Image
Foto: Pixabay

Zanimljivo je da im boja očiju varira ovisno o boji dlake pa mogu imati od bakrenih ili narančastih očiju, plavih, zelenih i plavozelenih. Britanska kratkodlaka mačka je vrlo inteligentna, nježna vrsta mačaka koja je vrlo pogodna za miran i tih život i vjerojatno je zbog toga jedna od najomiljenijih kratkodlakih vrsta u Europi.

Ponašanje i osobnost

Britanska kratkodlaka mačka je vrlo opuštena, inteligentna mačka koja uživa u pažnji, no ne uživa u nošenju. Ova prekrasna mačka će pratiti svoje sustanare iz sobe u sobu samo zbog radoznalosti. Poznate su po svojoj mirnoj, ljubaznoj i privrženoj prirodi, a vole biti uključene u sve i polako odrastaju, a svoje mačiće vrlo dugo čuvaju. Kako stare, bit će sklonije sjedilačkom načinu života, a mužjaci su češće nježniji i skloniji druženju od suzdržanih ženki.

Image
Foto: Pixabay

Suživot s ljudima i životinjama

Britanske kratkodlake mačke jako su prilagodljive, ali spremne za miran život jer nisu pretjerano energične i vole se izležavati po cijele dane, stoga užurbana bučna obitelj nije najbolje okruženje za njih. Njihova privržena i opuštena osobnost čini ih savršenima za obitelj s djecom i drugim kućnim ljubimcima, ali sve dok su mirniji. Svoju inteligenciju pokazuju tako što znaju kada se treba maknuti s puta manjoj djeci, ali i kada im je dosta i vrijeme za povlačenje.

Image
Foto: Pixabay

Općenito su dobri s drugim kućnim ljubimcima, ali to naravno ovisi i o drugoj strani. Prije bilo kakvog suživota sa psom vrlo je važno pratiti prve interakcije i biti siguran da neće doći od ozljeda.

Njega

Općenito, britanska kratkodlaka mačka ne zahtijeva gotovo nikakvu njegu. Četkanje jednom tjednom bit će većinom dovoljno tijekom godine, ali može doći do sezonskog linjanja u proljeće i jesen te je u tom periodu potrebno češće četkanje.

Image
Foto: Pixabay

Kao i kod svih mačaka, nokte treba podrezati po potrebi, što je obično tjedno. Održavanje noktiju sprječava bolna oštećenja kada se hvataju za tepih ili komade namještaja. No, bit će i manje štete na namještaju. Ovaj posao može se olakšati tako da se mačku navikne na rezanje noktiju dok je još mala. Tjedno treba provjeravati uši zbog infekcije koja će se pokazati kao neobično crvenilo, specifičan miris i ponekad iscjedak. Kako bi se izbjegle infekciju, uši se mogu čistiti nježnim sredstvom koje je preporučio veterinar. Na kraju, kako bi se smanjili odlasci u veterinarsku kliniku treba im prati zube zbog nakupljanja kamenca i bolesti desni.

Zdravlje

Britanska kratkodlaka mačka smatra se vrlo dugovječnom jer je očekivani životni vijek od 14 do 20 godina. No, ove mace jako vole jesti pa pretilost može biti problem. Kako bi zadržali zdravu tjelesnu težinu, budući da nisu sklone kretanju, ključan je odabir prave hrane. Važno se posavjetovati s veterinarom oko odabira hrane.

Image
Foto: Pixabay
Image
Druželjubiva i odana

Ruska plava mačka: Ljepotica koja se od tebe neće odvajati