Jednostavni trikovi

Kako manje potrošiti za vrijeme blagdana? Uz ove trikove

Uz dobru strategiju i nekoliko trikova moći ćeš uštedjeti te uživati u božićnom veselje bez straha od financijskih problema

kira-auf-der-heide-IPx7J1n_xUc-unsplash.jpeg
Foto: Unsplash

Prosinac je sigurno jedan od najrastrošnijih mjeseci u godini, a tijekom blagdana svi smo skloni potrošiti malo više nego što nam budžet dozvoljava. Kupujemo poklone za najmilije, više putujemo družimo se i radi svega toga i više trošimo.

Image
Vrijeme darivanja

Vodič za darove do 200 kuna: Evo što kupiti mami, sestri ili prijateljici za Božić

Mnogi tijekom ovog razdoblja znaju nagomilati mnoštvo dugova stoga nije naodmet imati na umu neke trikove koji ti mogu pomoći da ovih blagdana malo uštediš. Postoje brojni načini kako srezati troškove u ovo vrijeme, a najvažnije je biti realan te trošiti u skladu sa svojim mogućnostima.

Uz dobru strategiju i nekoliko jednostavnih trikova moći ćeš uživati u božićnom veselje bez straha od financijskih problema. Pet odličnih trikova i savjeta uz koje možeš uštedjeti novac tijekom blagdana otkrivamo u nastavku.

Posudi odjeću za božićni party

Tijekom ovog perioda puno novaca trošimo i na novu odjeću koju ćemo odjenuti na poslovni domjenak, božićni party ili na novogodišnji doček. Ipak, prije nego kupiš još jednu novu haljinu, zapitaj se je li ti ona uistinu potrebna. Razmisli o tome da posudiš odjeću od prijateljice ili se zaputi u second-hand trgovine u kojima se mogu pronaći odlični komadi po puno povoljnijim cijenama. Uzmi u obzir i odjeću koju već imaš u ormaru i probaj nešto od toga iskombinirati te začiniti novim nakitom ili upečatljivim modnim dodacima.

shimmer fallback

Dogovori se s obitelji da nećete kupovati skupe poklone

Smisao blagdana nije u poklonima, već u radosti i zajedništvu te svim onim lijepim trenucima koje provodimo s najmilijima. Nemoj kupovati skupe poklone, a možeš se unaprijed dogovoriti s članovima obitelji i prijateljima da ćete si ovog Božića poklanjati sitnice ili DIY poklone. Naime, upravo one sitnice koje napravimo sami s puno truda i ljubavi imaju puno veći značaj od neke skupocjene stvari koju smo kupili u trgovini.

shimmer fallback

Kupuj na sniženjima

Ako kupuješ poklone, nastoj što više toga uloviti na sniženju. Tijekom ovog predblagdanskog perioda trgovine i brendovi nude razne pogodnosti i akcije pa ih svakako iskoristi. Poklone uvijek kupuj unaprijed, a ne nekoliko dana prije Božića jer ćeš tako sve moći pomnije isplanirati i ostati unutar svog zadanog budžeta.

shimmer fallback

Postavi si budžet

Kada ne planiramo unaprijed, potrošnja se vrlo lako može oteti kontroli. Upravo je iz tog razloga poklone za drage ljude bolje kupiti na vrijeme, a mudro bi bilo postaviti si i neki okvirni budžet u skladu s vlastitim financijskim mogućnostima. Pogledaj svoje mjesečne prihode i razmisli koliko možeš odvojiti za blagdane. Budi realna, uštedi gdje možeš i nemoj trošiti novac na nepotrebne stvari.

shimmer fallback

Sama izradi poklone

S obzirom na to da tijekom blagdana najviše novaca trošimo upravo na poklone, razmisli možeš li tu na neki način uštedjeti. Možda si talentirana za DIY projekte pa dio poklona možeš sama izraditi – pokloni neku vlastitu fotografiju, naslikaj nešto ili napravi prigodne ukrase. Možeš ispeći i hrpu kolača te poklanjati najmilijima. Ideja je zaista mnogo pa nastoj biti što kreativnija.

shimmer fallback
Pratite nas
2023. Sva prava pridržana.